De belangrijkste cyberdreigingen voor Industrial Control Systems

Gepubliceerd op 28 juli 2021 om 07:00
De belangrijkste cyberdreigingen voor Industrial Control Systems

Het beveiligen van industriële beheersystemen (Industrial Control Systems / ICS) is van vitaal belang. Onder meer de beveiliging van endpoints, de systemen waarop eindgebruikers vertrouwen, moet hierbij voldoende krijgen. In een rapport waarschuwt Trend Micro voor de risico’s en zet de belangrijkste dreigingen op een rijtje.

Het IT-beveiligingsbedrijf wijst op de voordelen van ICS, waaronder de grotere efficiëntie in verschillende sectoren. De systemen verbinden IT-systemen met operationele technologie, wat onder meer de efficiëntie en snelheid vergroot. Tegelijkertijd maakt dit kenmerk ICS kwetsbaar voor cyberaanvallen.

In een rapport zet Trend Micro de dreigingen uiteen waarmee industriebedrijven rekening moeten houden. Het gaat daarbij onder meer om ransomware, coinminers, de zogeheten Conficker-malware en legacy malware.

Ransomware

Ransomware is een vorm van malware die bestanden in gijzeling neemt. De malware versleutelt data en systemen, die hierdoor niet langer toegankelijk zijn. Gebruikers die hun toegang willen terugkrijgen moeten losgeld betalen, vaak in de vorm van cryptovaluta. Daarnaast lopen slachtoffers vaak schade op doordat hun bedrijfsvoering is onderbroken.

Steeds vaker zetten cybercriminelen slachtoffers van ransomware extra onder druk door datadiefstal. Zij dreigen in dit geval met publicatie van gestolen gegevens. Zoals klantgegevens of bedrijfsgeheimen. Ook dit kan schade veroorzaken. Denk hierbij aan financiële schade in de vorm van bijvoorbeeld schadevergoedingen. Maar ook aan imagoschade.

De meest voorkomende vormen van ransomware in ICS waren in 2020 Nefilim (14,6%), Ryuk (19,8%), LockBit (10,4%) en Sodinokibi (13,5%).

Coinminers

Een andere dreiging zijn coinminers, wat eveneens een variant is van malware. Deze malafide software nestelt zich in ICS. Het kaapt rekenkracht voor het minen van cryptovaluta. Bedrijven kunnen hiervan flinke hinder ondervinden. Zo kunnen coinminers de efficiëntie van ICS-endpoints negatief beïnvloeden. En leiden tot trage en niet-responsieve systemen. Vooral bij ICS’s met een beperkte CPU-capaciteit of systemen die op een verouderd besturingssysteem draaien leidt dit tot problemen. De coinminer-variant die door Trend Micro het meest is gedetecteerd op ICS was de coinminer MALXMR.

Conficker

Conficker is malware die in 2008 voor het eerst opdook. Ondanks zijn leeftijd vormt de malware vandaag de dag nog steeds een bedreiging voor ICS. Deze malware verspreidt zich op uiteenlopende wijze naar systemen. Denk hierbij aan beveiligingsproblemen in verouderde besturingssystemen die niet up-to-date zijn gehouden. Denk echter ook aan verwijderbare media zoals usb-sticks en het kraken van inloggegevens.

Legacy malware

Conficker is niet de enige verouderde malware die nog steeds de ronde doet en nog steeds slachtoffers maakt onder industriebedrijven. Ook andere zogeheten legacy malware zorgt voor problemen. Deze malware verspreidt zich vaak via usb-sticks, die gebruikers voor allerlei redenen in (air gapped) systemen steken. Denk hierbij aan het overzetten van data. Maar ook aan het creëren van systeemback-ups.

De legacy malwarevarianten die Trend Micro in 2020 het meest detecteerde zijn Sality, Ramnit en Autorun.

Wp 2020 Report On Threats Affecting Critical Industrial Endpoints
PDF – 2,2 MB 332 downloads

Bron: trendmicro.com, maakindustrie.nl | Wouter Hoeffnagel

Meer info over cybercrime

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Cybercrime gerelateerde berichten