4,5 jaar cel voor verkoper cryptotelefoons

Gepubliceerd op 23 september 2021 om 07:00

De rechtbank in Rotterdam heeft gisteren een 41-jarige man uit Nijmegen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 54 maanden. De man moet 4,5 jaar de cel in omdat hij volgens de rechtbank een criminele organisatie leidde die cryptotelefoons verkocht die voor criminele doeleinden werden gebruikt. Ook bevond de rechter hem schuldig aan witwassen en valsheid in geschrifte.

Volledige anonimiteit

De Nijmegenaar beloofde zijn klanten volledige anonimiteit. Berichten die klanten op de versleutelde telefoons ontvingen, werden na 24 of 48 uur automatisch verwijderd. Op verzoek wiste de man alle berichten en data op de verkochte telefoons. Op deze manier zorgde hij op afstand ervoor dat potentieel belangrijk bewijsmateriaal van de toestellen verdween. Ideaal als je door de politie wordt aangehouden en je geen digitale sporen op je telefoon wilt achterlaten.

Dat de cryptotelefoons die de 41-jarige man verkocht voor criminele doeleinden werden gebruikt, blijkt uit politieonderzoek. In een groot aantal strafrechtelijke onderzoeken kwamen de telefoons van de man telkens naar voren. Tevens voerden rechercheurs een steekproef uit op de inhoud van tal van Nederlandstalige berichten. Ongeveer driekwart van de berichten (75 procent) bleek crimineel-gerelateerd te zijn. Tot slot bleek dat de gebruikers van 800 e-mailadressen die op het moment van de analyse bekend waren, in de systemen van de politie voorkwamen. Zij worden geassocieerd met verschillende vormen van zware en georganiseerde criminaliteit.

Verder acht de rechtbank wettig en overtuigend bewezen dat de man de werkwijze van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) probeerde te achterhalen die de onderzoekers gebruiken om de cryptotelefoons mee te kraken. Voor de rechter was dit het teken dat de man zijn product verder probeerde te ontwikkelen om opsporingsinstanties voor te blijven.

Product aantrekkelijk voor criminelen

“Deze factoren tezamen maken dat het bedrijf een product heeft ontwikkeld dat aantrekkelijk was voor criminelen en ook in het bijzonder voor hen bedoeld was”, zo schrijft de rechtbank van Rotterdam in het vonnis. Verder zegt de rechtbank dat de Nijmegenaar geen administratie bijhield van zijn klanten en enkel contante betalingen accepteerde.

“Deze omstandigheden, in onderlinge samenhang bezien, rechtvaardigen de conclusie dat het niet anders kan zijn dan dat de geleverde producten en diensten van het bedrijf betaald werden door personen die criminele activiteiten verrichten en daar hun geld mee verdienen, waardoor de omzet – in elk geval gedeeltelijk – afkomstig is uit enig misdrijf en dat het bedrijf en de verdachte dat wisten”, aldus de rechtbank.

Omdat de man uit Nijmegen jarenlang geld heeft witgewassen en dat gepaard ging met hoge bedragen, vindt de rechtbank dat er sprake is van gewoontewitwassen. Tot slot maakte de man zich schuldig aan verboden wapenbezit en valsheid in geschrifte.

De man gaf leiding aan een criminele organisatie, verkocht cryptotelefoons uitsluitend aan criminelen, hield zich bezig met witwassen, bezat illegaal een wapen en pleegde valsheid in geschrifte. De rechtbank van Rotterdam vindt dat al deze zaken wettig en overtuigend zijn bewezen. De slotsom is dan ook dat de man een gevangenisstraf van 54 maanden aan zijn broek krijgt.

Naast de hoofdverdachte velde de rechtbank tevens zijn oordeel over een 36-jarige medeverdachte. De vrouw verzorgde de boekhouding van het bedrijf. Volgens de rechtbank maakte ze valse facturen voor het bedrijf. Daarvoor heeft ze van de rechter een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en een taakstraf van 180 uur gekregen.

Meer aanhoudingen volgen

Dit is niet de eerste zaak waarbij het om cryptotelefoons draait. Afgelopen week arresteerde de politie een 44-jarige man uit Kaatsheuvel en een 24-jarige vrouw uit Rosmalen wegens het illegaal verkopen van honderden cryptotelefoons met abonnementen aan criminelen. Het Openbaar Ministerie (OM) vermoedt dat het tweetal onderdeel uitmaakte van een criminele organisatie. Verder verwijt de officier van justitie dat het duo uit criminaliteit verkregen geld heeft witgewassen en medeplichtigheid aan de misdrijven die hun klanten pleegden.

De twee zitten momenteel in voorarrest vast. Het strafrechtelijk onderzoek is nog in volle gang. Het OM sluit niet uit dat de politie de komende tijd meer verdachten aanhoudt en getuigen verhoort.

ECLI NL RBROT 2021 9085
PDF – 412,1 KB 178 downloads
ECLI NL RBROT 2021 9086
PDF – 373,7 KB 173 downloads
ECLI NL RBROT 2021 9087
PDF – 170,4 KB 164 downloads

Bron: rechtspraak.nl, vpngids.nl

EncroChat gerelateerde artikelen 》

Wat is encryptie 》

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Meer nieuws