Cybercriminelen gingen afgelopen jaar 67% sneller te werk

Gepubliceerd op 30 september 2021 om 07:00

Cybercriminelen gingen het afgelopen jaar maar liefst 67 procent sneller te werk dan in 2020. De gemiddelde breakout time, de tijd waarin cybercriminelen zich na eerste toegang kunnen bewegen in meerdere systemen, bedroeg het afgelopen jaar slechts 1 uur en 32 minuten. In 2020 lag de gemiddelde break out time nog op 4 uur en 37 minuten. Dit blijkt uit het jaarlijkse 'Threat Hunting Report' van CrowdStrike.

Hands-on keyboard aanvallen

Cybercrime criminelen laten malware steeds vaker links liggen. Van alle door CrowdStrike 'Threat Graph' ontdekte aanvallen in de afgelopen drie maanden, was meer dan twee derde (68%) malware vrij. In plaats daarvan kiezen criminelen voor 'hands-on keyboard aanvallen'. Dit soort aanvallen nam het OverWatch team van CrowdStrike het afgelopen jaar zestig procent meer waar dan in het jaar hiervoor. In totaal zijn er meer dan 65.000 potentiële inbraken geïdentificeerd, wat overeenkomt met een potentiële aanval iedere acht minuten.

Cybercriminelen optimaliseren hun processen

Ronald Pool, cybersecurity specialist bij CrowdStrike: “We zien dat cybercriminelen over de gehele linie vele malen sneller te werk gaan. Dit geeft aan hoe geavanceerd deze cybercriminelen zijn en dat ze zich continu bezighouden met het optimaliseren van hun processen. Hierdoor kunnen ze heel dynamisch te werk gaan en zich binnen enkele minuten bewegen in jouw netwerk. Als organisatie kun je daarom niet achterblijven: stilstand betekent achteruitgang. Wie opgewassen wil zijn tegen de bad guys, moet cybersecurity zien als een 24/7 kwestie en de juiste expertise en tooling in huis halen. Daarbij kun je denken aan volledige endpoint bescherming inclusief Next-Generation Antivirus (NGAV) en EDR, een sterk wachtwoordbeleid met multifactor authenticatie en continue monitoring van je IT-omgeving. Door jouw organisatie zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor cybercriminelen, minimaliseer je de kans om het volgende slachtoffer van een cyberaanval te worden.”

Over het Threat Hunting Report

Het Global Threat Report analyseert uitgebreide dreigingsdata van CrowdStrike Falcon Intelligence, het managed threat hunting team CrowdStrike Falcon OverWatch, de CrowdStrike Threat Graph, een schaalbare, cloud-native technologie die 5 biljoen endpoint gebeurtenissen per week verwerkt in 176 landen, en CrowdStrike Services, dat inzichten voorziet van moderne tegenstanders en hun tactieken, technieken en procedures (TTP’s).

De volledige analyse van het onderzoek kunt u hier onder bekijken of downloaden.

Report 2021 Threat Hunting
PDF – 6,9 MB 179 downloads
Threat Graph
PDF – 521,7 KB 201 downloads

Bron: crowdstrike.com

Meer rapporten bekijken of downloaden 》

Actuele aanvallen overzicht per dag 》

Ernstige kwetsbaarheden 》

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Meer nieuws

Verkenningsonderzoek naar ransomware-aanvallen bij Nederlandse overheidsdiensten en bedrijven

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft in samenwerking met het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) verkenningsonderzoek gedaan naar ransomware-aanvallen bij Nederlandse overheidsdiensten en bedrijven. De onderzoekers keken onder meer naar de tijdslijn en kosten van aanvallen met gijzelsoftware. Vanwege de gevoeligheid van de verzamelde data, is het rapport niet online gepubliceerd. Dat schrijft het CBS in een persbericht.

Lees meer »

Celstraf van drie jaar geëist tegen 35-jarige cybercrimineel ‘Han Solo’

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen een 35-jarige man uit Heerenveen een gevangenisstraf van 3 jaar geëist en het terugbetalen van het wederrechtelijk voordeel van €318.050,63. Hem wordt verweten dat hij door het handelen in digitale lijsten met persoonsgegevens, zogenaamde leads, een grote bijdrage heeft geleverd aan bankhelpdeskfraude met mogelijke vele gedupeerden wereldwijd.

Lees meer »

Overzicht cyberaanvallen week 19-2022

Ransomware treft ziekenhuizen in provincie Luxemburg te Belgie, digitale televisiegidsen van Russische tv-aanbieders werden maandagochtend gehackt en geen diplomatieke reactie na cyberaanval op Nederlandse olieterminals. Hier het overzicht van afgelopen week en het nieuws van dag tot dag.

Lees meer »

Cybercrime nieuwsbrief 209 week 19-2022

Is de ‘NewProfilePic-app’ Russische malware, hoe werkt de Apple, Google en Samsung Pay oplichtingstruc en Costa Rica, eerste land dat de noodtoestand afroept als gevolg van een cyberaanval. Dit en meer lees je in nieuwsbrief 209.

Lees meer »

Digiweerbaar met de Cyber Sessies: Aflevering 5 'Digitaal ben je zo veilig als de zwakste schakel'

Zelf kun je je bedrijf nog zo goed tegen cybercriminelen hebben beveiligd, maar wat als een belangrijke toeleverancier wordt gehackt? In deze aflevering van Cyber Sessies draait het om hoe om te gaan met aanvallen in de leveranciersketen. Presentator Remy Gieling spreekt hierover met drie kopstukken uit de wereld van digitale veiligheid; Frank Groenewegen (partner Cyber Risk Deloitte), Erno Doorenspleet (vice president CTO KPN Security) en Daan Keuper (security researcher Computest). 

Lees meer »