'Mailsysteem kerncentrale en veiligheidsregio kwetsbaar voor cybercriminelen'

Gepubliceerd op 8 oktober 2021 om 15:00

De kerncentrale in Borssele en de Veiligheidsregio Zeeland beschermen hun e-mail onvoldoende tegen cybercriminaliteit, zoals phishing, spoofing en ransomware. Dat concludeert tv-programma Zembla, die de belangrijkste veiligheidsmaatregelen tegen misbruik van e-mails van honderd bedrijven onderzocht. De beheerder van de kerncentrale, EPZ, zegt wel goed weerstand te kunnen bieden tegen computercriminaliteit, maar heeft de beveiliging na het onderzoek toch aangescherpt.

EPZ zegt in een reactie dat het over een door de overheid goedgekeurd beveiligingspakket beschikt. Het bedrijf heeft eerder te maken gehad met pogingen van ransomware, maar die leidden niet tot incidenten. "Omdat wij goed weerstand kunnen bieden aan cybercriminaliteit en dit permanent monitoren, kunnen wij stellen dat geen enkele poging succesvol was." Op de website van EPZ is een uitgebreide reactie te lezen.

Borssele het meest verontrustende geval

Onderzoeksjournalist Vincent Verweij van Zembla is er niet gerust op. "Van alle honderd bedrijven die we onderzocht hebben, vind ik Borssele het meest verontrustende geval. Het is natuurlijk best wel schokkend dat een bedrijf dat een kerncentrale exploiteert niet op het allerhoogste niveau beveiligd is."

Volgens EPZ is de nucleaire veiligheid sowieso niet in het geding als het op mailverkeer aankomt. "Het reactorbeveiligingssysteem van de kerncentrale is analoog. Dit kan dus per definitie niet gehackt worden. In de kerncentrale is geen enkel vitaal bedieningssysteem aangesloten op het internet."

Onderzoek Zembla

Onderzoeksprogramma Zembla voerde de afgelopen maanden meerdere scans uit bij honderd bedrijven en organisaties in de vitale infrastructuur om te kijken of ze de belangrijkste veiligheidsmaatregelen tegen misbruik van mail strikt hebben ingesteld. 43 procent van de bedrijven bleek de e-mailsystemen niet optimaal te hebben beveiligd, wat hen volgens deskundigen onnodig kwetsbaar maakt.

Behalve EPZ haalde de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) ook geen voldoende. Net als twaalf andere veiligheidsregio's in Nederland (van de 25 in totaal) heeft de VRZ zijn e-mail onvoldoende tegen phishing beveiligd. Terwijl dat wel als overheidsorganisatie verplicht is. "Verbetering kost tijd", reageerden de veiligheidsregio's naar Zembla toe.

Ze zeggen te kampen met een "complex ICT-landschap" nadat de systemen van de veiligheidsregio's zijn samengevoegd. Er worden versneld extra veiligheidsmaatregelen genomen.

Reactie VRZ

In een schriftelijke reactie meldt de VRZ dat alle beveiligingsissues zijn opgelost. "Deels hadden we de nodige maatregelen al afgerond, voordat Zembla onderzoek deed. En de overige maatregelen hebben we recent helemaal afgerond."

Goed geregeld

Meer dan de helft van de onderzochte bedrijven had de beveiliging van de mailsystemen wel op orde, waaronder in Zeeland de Covra, die radioactief afval opslaat in Borssele. Ook bedrijven als drinkwaterbedrijf Evides, KPN en de NS hebben de drie veiligheidsstandaarden waarop ze gecontroleerd zijn ingesteld.

Reactie EPZ Op Uitzending Malware Zembla
PDF – 80,4 KB 236 downloads
Beveiliging Mailservers Reacties Bedrijven
PDF – 215,5 KB 171 downloads

Bron: anoniem, npostart.nl/zembla, bnnvara.nl/zembla, omroepzeeland.nl

203 verdachten aangehouden in internationaal onderzoek “Operation SKEIN”

Het Rotterdamse cybercrimeteam (CCT) speelde een sleutelrol in een groot internationaal fraude- en witwasonderzoek genaamd “Operation SKEIN”. Op 30 mei 2022 werden in Dublin een 27-jarige man en een 25-jarige vrouw aangehouden door de Ierse politie op verdenking van witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Het totaal van de aanhoudingen komt hiermee op 203 verdachten.

Lees meer »

LinkedIn als start van social engineering en spear-phishing

Security incidenten die het nieuws halen, beginnen vrijwel altijd met phishing. Want een phishing mail is nog altijd de meest voorkomende methode, en met name kleine en middelgrote bedrijven zijn het slachtoffer. Dat is bovendien allang niet meer beperkt tot e-mailverkeer alleen. Daarom deze keer aandacht voor phishing en andere vormen van social engineering op LinkedIn, waar je moet oppassen voor connectieverzoeken.

Lees meer »

Nederlanders gevaarlijk zelfverzekerd over cyberveiligheid

Ruim de helft van de Nederlanders (56 procent) zegt direct door te hebben als cybercriminelen hen proberen op te lichten via e-mail, internet of telefoon. Vier op de tien ondervraagden (43 procent) zegt zonder twijfel dat oplichters geen schijn van kans maken om inlog- of persoonlijke gegevens buit te maken. Dit staat in schril contrast tot het aantal slachtoffers van cybercrime en online fraude.

Lees meer »

Overzicht cyberaanvallen week 21-2022

Nederland betaalt op een na hoogste losgeld voor ransomware, Deadbolt-ransomware infecteert honderden QNAP NAS-apparaten en Cisco waarschuwt voor actief aangevallen zerodaylek in IOS XR. Hier het overzicht van afgelopen week en het nieuws van dag tot dag.

Lees meer »

Cybercrime nieuwsbrief 211 week 21-2022

Cybercriminelen doen zich voor op datingapps als slachtoffer seksueel misbruik, bedrijven zijn aan de verliezende hand in de strijd tegen ransomware-aanvallers en Minister Yeşilgöz: “Als je nu kijkt zie je dat online en op het darkweb eenlingen een reële dreiging vormen”. Dit en meer lees je in nieuwsbrief 211.

Lees meer »

Minister Yeşilgöz: “Als je nu kijkt zie je dat online en op het darkweb eenlingen een reële dreiging vormen”

De terrorismebestrijding in Nederland richt zich de komende jaren op extremisme uit extreemrechtse hoek. Dat staat in de Nationale Contraterrorisme Strategie die minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) naar de Tweede Kamer stuurde. Ook komt er meer aandacht voor eenlingen met extremistische denkbeelden, "vaak in combinatie met extreme antioverheidssentimenten en complotdenkbeelden".

Lees meer »