'Mailsysteem kerncentrale en veiligheidsregio kwetsbaar voor cybercriminelen'

Gepubliceerd op 8 oktober 2021 om 15:00

De kerncentrale in Borssele en de Veiligheidsregio Zeeland beschermen hun e-mail onvoldoende tegen cybercriminaliteit, zoals phishing, spoofing en ransomware. Dat concludeert tv-programma Zembla, die de belangrijkste veiligheidsmaatregelen tegen misbruik van e-mails van honderd bedrijven onderzocht. De beheerder van de kerncentrale, EPZ, zegt wel goed weerstand te kunnen bieden tegen computercriminaliteit, maar heeft de beveiliging na het onderzoek toch aangescherpt.

EPZ zegt in een reactie dat het over een door de overheid goedgekeurd beveiligingspakket beschikt. Het bedrijf heeft eerder te maken gehad met pogingen van ransomware, maar die leidden niet tot incidenten. "Omdat wij goed weerstand kunnen bieden aan cybercriminaliteit en dit permanent monitoren, kunnen wij stellen dat geen enkele poging succesvol was." Op de website van EPZ is een uitgebreide reactie te lezen.

Borssele het meest verontrustende geval

Onderzoeksjournalist Vincent Verweij van Zembla is er niet gerust op. "Van alle honderd bedrijven die we onderzocht hebben, vind ik Borssele het meest verontrustende geval. Het is natuurlijk best wel schokkend dat een bedrijf dat een kerncentrale exploiteert niet op het allerhoogste niveau beveiligd is."

Volgens EPZ is de nucleaire veiligheid sowieso niet in het geding als het op mailverkeer aankomt. "Het reactorbeveiligingssysteem van de kerncentrale is analoog. Dit kan dus per definitie niet gehackt worden. In de kerncentrale is geen enkel vitaal bedieningssysteem aangesloten op het internet."

Onderzoek Zembla

Onderzoeksprogramma Zembla voerde de afgelopen maanden meerdere scans uit bij honderd bedrijven en organisaties in de vitale infrastructuur om te kijken of ze de belangrijkste veiligheidsmaatregelen tegen misbruik van mail strikt hebben ingesteld. 43 procent van de bedrijven bleek de e-mailsystemen niet optimaal te hebben beveiligd, wat hen volgens deskundigen onnodig kwetsbaar maakt.

Behalve EPZ haalde de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) ook geen voldoende. Net als twaalf andere veiligheidsregio's in Nederland (van de 25 in totaal) heeft de VRZ zijn e-mail onvoldoende tegen phishing beveiligd. Terwijl dat wel als overheidsorganisatie verplicht is. "Verbetering kost tijd", reageerden de veiligheidsregio's naar Zembla toe.

Ze zeggen te kampen met een "complex ICT-landschap" nadat de systemen van de veiligheidsregio's zijn samengevoegd. Er worden versneld extra veiligheidsmaatregelen genomen.

Reactie VRZ

In een schriftelijke reactie meldt de VRZ dat alle beveiligingsissues zijn opgelost. "Deels hadden we de nodige maatregelen al afgerond, voordat Zembla onderzoek deed. En de overige maatregelen hebben we recent helemaal afgerond."

Goed geregeld

Meer dan de helft van de onderzochte bedrijven had de beveiliging van de mailsystemen wel op orde, waaronder in Zeeland de Covra, die radioactief afval opslaat in Borssele. Ook bedrijven als drinkwaterbedrijf Evides, KPN en de NS hebben de drie veiligheidsstandaarden waarop ze gecontroleerd zijn ingesteld.

Reactie EPZ Op Uitzending Malware Zembla
PDF – 80,4 KB 247 downloads
Beveiliging Mailservers Reacties Bedrijven
PDF – 215,5 KB 180 downloads

Bron: anoniem, npostart.nl/zembla, bnnvara.nl/zembla, omroepzeeland.nl

Aanhouding maker en verkoper van 'Phishing panel'

Onder leiding van de Haagse cybercrime officier van justitie heeft het cybercrimeteam van de politie eenheid Den Haag een 19-jarige man aangehouden die ervan verdacht wordt tientallen zogenoemde 'phishing panels' te hebben gemaakt en verkocht. Met de panels kunnen anderen (criminele organisaties) phishing websites opzetten. Het is voor zover bekend de eerste keer dat een bouwer van dergelijke panels in Nederland is aangehouden.

Lees meer »

De slagkracht van een botnetwerk

Als je aan cyberaanvallen denkt, stel je waarschijnlijk een hacker met een capuchon voor die in een donkere kamer zit en drukdoende op zijn toetsenbord aan het typen is. Echter dit is niet altijd de realiteit van de meeste cyberaanvallen. Vele cyberaanvallen zijn inmiddels geautomatiseerd met behulp van voorgeprogrammeerde bots. Deze bots kunnen veelvoorkomende cyberaanvallen sneller en op veel grotere schaal uitvoeren dan menselijke hackers en ze zijn bovendien ook moeilijker te detecteren zijn.

Lees meer »

"Aanvallen op werken op afstand nemen toe"

Cybersecurity onderzoekers hebben deze week het 'Threat Report over Q3 2020' uitgebracht. In dit rapport worden de belangrijkste statistieken van detectiesystemen samengevat en worden opmerkelijke voorbeelden van cyber security onderzoek uitgelicht. Het rapport en de bevindingen werden gepresenteerd tijdens het virtuele evenement 'ESET European Cyber Security Day - Towards a Secure Post-COVID Future'.

Lees meer »

Diverse WhatsApp-accounts van politici overgenomen

Criminelen zijn erin geslaagd om de WhatsApp-accounts van diverse ambtenaren die werkzaam zijn voor de gemeente Den Bosch over te nemen. Via het platform probeerden ze geld afhandig te maken van nietsvermoedende slachtoffers. Volgens de politie en het Openbaar Ministerie is burgemeesters, wethouders, raadsleden en mensen van veiligheidsregio’s uit andere delen van het land hetzelfde overkomen.

Lees meer »

"Ambtenaren gebruiken meer dan veertig applicaties voor videoconferencing"

De Algemene Rekenkamer onderzocht tussen juli en oktober 2020 welke communicatiemiddelen ambtenaren, ministers, staatssecretarissen en andere hooggeplaatste overheidsmedewerkers gebruiken nu ze noodgedwongen thuis zitten. Uit deze inventarisatie blijkt dat er geen uniforme afspraken zijn over de wijze waarop ze op een veilige en verantwoorde manier met elkaar kunnen communiceren. Dat brengt risico’s met zich op het gebied van informatiebeveiliging, privacy en adequate archivering van informatie.

Lees meer »