Cybercriminelen slaan toe in Zeeland: ‘Taboe op aangifte doen moet weg’

Gepubliceerd op 4 november 2021 om 20:50

De toename van cybercrime in de politieregio Zeeland-West-Brabant is schrikbarend. In 2020 werd bij de politie liefst 3.465 keer aangifte gedaan door Zeeuwen en West-Brabanders die via het internet werden opgelicht. De totale schade bedroeg 9,4 miljoen euro. ,,Cybercrime vertoont een explosieve groei, ook in Zeeland”, meldt de politie.

Verdubbeling aantal aangiften

Het is een verdubbeling van het aantal aangiften, want in 2019 werden er ‘slechts’1.750 meldingen opgenomen (schade 3,7 miljoen euro). De werkelijke schade is waarschijnlijk nog vele malen hoger omdat de aangiftebereidheid erg laag is: 8,2%.

Webinar cybercriminaliteit

De cijfers werden gisterenmiddag bekend gemaakt tijdens een webinar over cybercriminaliteit, georganiseerd door de gemeente Middelburg en de politie. Burgemeester Harald Bergmann vroeg aandacht voor de oplopende cijfers: ,,Gezamenlijk moeten we de digitale weerbaarheid van onze burgers en bedrijven vergroten en kunnen we het taboe op het doen van meldingen wegnemen. Want schaamte speelt nog steeds een rol.”

Om cybercriminaliteit aan te pakken, ligt een belangrijke taak bij de gemeenten. ,,Ze hebben een belangrijke rol bij preventie en het opwerpen van barrières tegen cybercriminelen.”

Bron: pzc.nl

Wat is cybercrime 》

Bekijk alle vormen en begrippen 》

Actuele aanvallen overzicht per dag 》

 

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Meer nieuws

Neem de controle terug over je privacy zoek met DuckDuckGo!

Online anoniem blijven: het is niet makkelijk. Veel websites gebruiken je online activiteit nu eenmaal om hun producten en diensten aan je te verkopen. De meest voor de hand liggende voorbeelden zijn natuurlijk Facebook en Google, maar daarnaast zijn er talloze andere bedrijven die je online geschiedenis gebruiken om zichzelf te promoten.

Lees meer »

Cybercriminelen werken steeds vaker samen om mkb’ers te raken

Cybercriminaliteit wordt in toenemende mate geoptimaliseerd om het lokale midden- en kleinbedrijf (mkb) te targeten. Dit blijkt uit het nieuwe BlackBerry Threat Report 2022 van BlackBerry Limited. In dit rapport worden de ontwikkelingen binnen cybercriminaliteit onder de aandacht gebracht. Het Threat Report laat daarnaast zien dat een aantal beruchte ransomware-aanvallen van vorig jaar mogelijk uitbesteed waren.

Lees meer »

Inwoners praten elkaar bij over digitale weerbaarheid

Het slachtofferschap van online criminaliteit neemt toe, de schade groeit en de weerbaarheid blijft achter. Met het project Digitaal Veilig in de Wijk, zet Den Haag vrijwilligers in om slachtofferschap onder inwoners tegen te gaan. “Het zou fantastisch zijn als we niet alleen een netwerk hebben binnen de stad, maar ook tussen de steden.”

Lees meer »

Nieuw waarschuwingssysteem voor cyberdreigingen van start

Nederlandse bedrijven en organisaties kunnen sinds gisteren een beroep doen op het 'Nederlands Security Meldpunt'. Dit is een nieuw waarschuwingssysteem voor cyberdreigingen dat ontwikkeld is door het bedrijfsleven. Met het meldpunt willen de initiatiefnemers de kwetsbaarheid van Nederlandse bedrijven verminderen en cybersecurity versterken.

Lees meer »

"Waarschuwing Nederlandse bedrijven in de vitale sector"

De cyberaanval op de Duitse tak van Shell, moet een waarschuwing zijn voor Nederlandse bedrijven in de vitale sector. We mogen niet denken dat we in ons land alles voor elkaar hebben op het gebied van cybersecurity. Nederlandse bedrijven die actief zijn in de essentiële sector moeten weerbaarder worden gemaakt tegen digitale dreigingen.

Lees meer »

Insider threats met 34% gestegen in 2021

Een freelancer die per ongeluk een mailtje met gevoelige informatie naar de verkeerde persoon stuurt, een ontslagen werknemer die uit wraak belangrijke informatie doorspeelt aan een concurrent, of een cybercrimineel die toegang verkrijgt tot het e-mailaccount van iemand van de financiële afdeling. Dit zijn alle drie vormen van insider threats die grote schade kunnen betekenen voor de betrokken organisaties. Hoe groot die schade is, blijkt uit nieuw onderzoek van Proofpoint.

Lees meer »