De grootste digitale gevaren en uitdagingen voor 2022

Gepubliceerd op 30 december 2021 om 15:00

Cybersecurity is nog nooit zo vaak en uitgebreid in het nieuws geweest als afgelopen jaar. De verwachting is dat dit de komende jaren zeker niet minder zal worden. Diverse cybersecurity-experts van VMware geven daarom aan wat volgens hen komend jaar belangrijke ontwikkelingen zullen zijn op dit gebied.

Security is meer dan ooit een teamsport

"Met het zich immer ontwikkelende dreigingslandschap en het toenemende belang van IT voor Nederlandse organisaties ziet VMware dat cybersecurity een samenspel is tussen mens, proces en techniek en tussen klant, partner en leverancier. Het intelligent kunnen combineren van verschillende datapunten en het intrinsiek maken van cybersecurity zullen nog belangrijker worden. Security zal ook een teamsport moeten zijn die de afdelingen IT, Network, Operations, Developers, LOB’s en de security teams zelf, zal moeten overstijgen. Onze verwachting is dat de markt in 2022 de druk op zal voeren en meer eisen zal gaan stellen wat betreft het reduceren van frictie, inefficiënties en complexiteit tussen deze entiteiten."

Niek Peters, Manager Security Business UnitNordics en Benelux

Copycat-cyberaanvallen op kritieke sectoren zullen mensenlevens ontwrichten

"We zien dat cybercriminelen aanvalsstijlen hanteren die mensenlevens proberen te ontwrichten. De aanval op Colonial Pipeline die een brandstoftekort veroorzaakte langs de oostkust van de VS, en de aanval op het Ierse gezondheidszorgsysteem waardoor ziekenhuizen in het hele land de deuren moesten sluiten, zijn slechts het begin. Er zullen imitaties komen van deze aanvallen, aangezien we zien dat criminelen kritieke sectoren zoals energie, gezondheidszorg en financiën aanvallen met de bedoeling paniek te zaaien en losgeld te eisen. De resultaten van een succesvolle aanval kunnen dus zowel duur als gevaarlijk zijn, variërend van geannuleerde ziekenhuisoperaties en omgeleide ambulances tot mensen die bij een tankstation uren wachten op brandstof. Dit zal een onderwerp zijn dat van groot belang is voor landen die in het buitenland ontwrichting willen veroorzaken."

James Alliband, senior beveiligingsstrateeg

Als 2021 het jaar van de Zero Day was, dan wordt 2022 het jaar van Zero Trust

"In 2021 zagen we tot nu toe het hoogste aantal Zero Days ooit geregistreerd. We zagen een enorme toename van hacktools, kwetsbaarheden en aanvalsmogelijkheden op het Darkweb. Als reactie hierop wordt 2022 het jaar van Zero Trust waarin organisaties 'alles verifiëren' in plaats er maar op te vertrouwen dat het veilig is. Overheden en organisaties zullen een Zero Trust-mentaliteit aannemen, wat hen zal helpen om aanvallen in 2022 af te weren."

Eric O'Neill, nationaal veiligheidsstrateeg

Bedreigingen van binnenuit vormen een nieuwe uitdaging voor organisaties in een overspannen arbeidsmarkt

"Het enorme aantal werknemers dat zijn/haar baan verlaat en mogelijk nog steeds toegang heeft tot het netwerk of bedrijfsgegevens van de vorige werkgever, veroorzaakt nogal wat zorgen bij veel IT- en beveiligingsteams die de organisatie moeten beschermen. Bedreigingen van binnenuit zijn een nieuwe, duidelijke uitdaging voor organisaties geworden, omdat ze een balans moeten vinden tussen personeelsverloop, onboarding van werknemers en het gebruik van onbekende apps en platforms. Ik verwacht dat we in 2022 het aantal insider threat-incidenten zullen zien toenemen. Aanvallers zullen zich steeds vaker richten op werknemers om hun aanvallen uit te voeren of ransomware te installeren. Als gevolg hiervan zullen nieuwe protocollen en richtlijnen worden opgesteld om netwerken en gevoelige gegevens te beschermen."

Rick McElroy, hoofdstrateeg voor cyberbeveiliging

Op Linux gebaseerde besturingssystemen zullen een belangrijk doelwit worden voor cybercriminelen

"De meeste cloud workloads draaien vandaag de dag op Linux, dat geldt ook voor 78% van de websites. Hierdoor is het op Linux gebaseerde besturingssysteem de belangrijkste drijfveer geworden achter bijna alle digitale transformatieprojecten die door organisaties worden ondernomen. Dit maakt de beveiliging van Linux-omgevingen cruciaal, aangezien kwaadwillenden zich met verschillende bedreigingen– van RAT's en webshells tot cryptominers en ransomware– steeds vaker richten op op Linux gebaseerde hosts. Veel organisaties richten hun aandacht op op Windows-gebaseerde malware en besteden mogelijk geen aandacht aan deze opkomende en serieuze dreiging…. totdat het te laat is."

Giovanni Vigna, Senior Director of Threat Intelligence

Aanvallers verplaatsen zich zonder gezien te worden en stelen gegevens uit onveilige multi-cloudomgevingen

"Nu multi-cloudomgevingen in opkomst zijn, zal het aanvalsoppervlak blijven toenemen. Dit zal leiden tot een grotere verspreiding van gemeenschappelijke poorten en protocollen die door de tegenstander zullen worden gebruikt om zich door de diverse omgevingen te verplaatsen en gegevens uit het netwerk van een organisatie te stelen. In 2022 zullen we zien dat cybercriminelen hun inspanningen richten op het verschuilen en overleven in de ‘ruis’ die kan bestaan op het (multi-cloud) netwerk van een organisatie. Inzicht hebben in deze ruis om deze criminelen te identificeren, wordt essentiëler dan ooit bij het verdedigen van de multi-cloudomgevingen van morgen."

Chad Skipper, Global Security Technologist

Bron: vmware.com

Meer nieuws