Informatiebeveiliging en cyberrisico’s één van belangrijkste risico’s voor financiële instellingen

Gepubliceerd op 6 januari 2022 om 15:00

De Nederlandsche Bank ziet informatiebeveiliging en de daarmee samenhangende cyberrisico’s als een van de belangrijkste strategische risico’s bij financiële instellingen. Dat blijkt uit de 2021 editie van DNB’s IB-monitor. De toezichthouder stelt dat ruim 15% van de Nederlandse pensioenfondsen en verzekeraars het afgelopen jaar te maken heeft gehad met aanzienlijke financiële schade door beveiligingsincidenten en datalekken.

Daarnaast kampte ruim 5% van de instellingen in dezelfde periode met een geslaagde cyberaanval. DNB merkt op dat cyberaanvallen in frequentie toenemen en dat eveneens de ontwrichtende impact van deze aanvallen toeneemt. In de IB-monitor 2021 presenteert de toezichthouder zijn bevindingen op het gebied van informatiebeveiliging en cyberrisico’s, gebaseerd op toezichtonderzoeken en -uitvragen binnen de Nederlandse financiële sector.

Risico management cyclus informatie beveiliging

Zo concludeert DNB dat de risicomanagement cyclus binnen instellingen gericht op informatiebeveiliging onvoldoende effectief is. Volgens de toezichthouder wordt er niet altijd (of tijdig) geëvalueerd of het risicomanagement-raamwerk voldoende toereikend is om daadwerkelijk fundamentele verbeteringen in de beheersing door te voeren en om het effect ervan op informatie beveiligingsrisico’s te meten. Daarnaast maakt het informatie beveiligingsrisico volgens de toezichthouder vaak geen integraal onderdeel uit van het overkoepelende risicomanagement-raamwerk van een organisatie.

“Het beheersen van informatiebeveiliging in de gehele uitbestedingsketen is cruciaal” zo luidt een tweede conclusie uit het rapport. DNB beaamt dat uitbesteding en ketensamenwerking niet meer weg te denken zijn uit de bedrijfsvoering van financiële systemen, maar dat het beheersen van informatiebeveiliging bij uitbesteding specifieke kennis en maatregelen vergt. De toezichthouder waarschuwt echter dat instellingen moeite (kunnen) hebben om deze beheersing van de gehele keten inzichtelijk en adequaat in te richten.

Tot slot concludeert DNB dat de weerbaarheid tegen cyberaanvallen versterkt moet worden. “De combinatie van preventieve, detectieve en correctieve maatregelen én het uitvoeren van cyber resilience testen is voor instellingen van groot belang om weerbaar te zijn tegen cyberaanvallen en de gevolgen hiervan te beperken”, schrijft de toezichthouder. Een deel van de instellingen heeft hiervoor (op onderdelen) geen volwassen beheersmaatregelen ingericht, stelt DNB.

DNB ziet verdere samenwerking binnen de sector als essentieel om voldoende weerbaar te zijn. “Dat is ook begrijpelijk, want aanvallers werken steeds geraffineerder en aanvallen worden steeds complexer. Daarnaast vragen wij aandacht voor en zien we ruimte voor verbetering van kennis binnen het bestuur en intern toezicht, om het onderwerp informatiebeveiliging voldoende te borgen."

Recent gerapporteerde kwetsbaarheden met potentieel grote impact onderschrijven volgens de toezichthouder het belang voor een goed fundament op gebied van informatiebeveiliging, in de gehele uitbestedingsketen, alsook de noodzaak tot samenwerking met partijen.

Sterk fundament

Tot slot stelt DNB dat technologie in alle activiteiten een grote rol speelt in praktisch alle activiteiten van financiële instellingen. Om het hoofd te kunnen bieden aan ontwikkelingen in cyberbedreigingen, is het voor hen dan ook van groot belang dat zij kunnen steunen op een sterk fundament van informatiebeveiliging. “Een fundament dat enerzijds een solide structuur vormt om de beheersing van risico’s te organiseren maar anderzijds ook meebeweegt met actuele ontwikkelingen.”

“Beheermaatregelen hierin zijn niet statisch”, vervolgt DNB zijn uitleg. “Van belang blijft een risicogebaseerde aanpak die ertoe leidt dat beheersmaatregelen worden aangepast aan de trend van toenemende cyberdreigingen. Net als de ESG-factoren is de Technologie (‘T’)-factor een onderwerp die bij instellingen het afgelopen jaar meer centraal stond in het bepalen van (beleids)beslissingen.”

De volledige analyse van het onderzoek kunt u hier onder bekijken of downloaden.

Ib Monitor 2021
PDF – 667,5 KB 220 downloads

Bron: dnb.nl, banken.nl

Actuele aanvallen overzicht per dag

Ernstige kwetsbaarheden

 

Meer rapporten bekijken of downloaden

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.

Meer nieuws

QR-code scanner App wordt na update Malware

Tien miljoen gebruikers van de 'Barcode Scanner-app' die in de Google Play Store werd aangeboden zijn na een update van de app met malware besmet geraakt. Dat laat anti-malware-bedrijf 'Malwarebytes' weten. 'Barcode Scanner' laat gebruikers barcodes en QR-codes scannen. De app was al sinds 2017 in de Google Play Store te vinden.

Lees meer »

Ransomware weekoverzicht 05-2021

Belgisch ziekenhuis valt terug op papier na ransomware-aanval, Amerikaanse scholen al twee dagen gesloten wegens ransomware, en zijn er nieuwelingen die gebruik maken van 'open ransomware-as-a-service diensten' die onbedoeld gegevens vernietigen? Hier het overzicht van de nieuwste ransomware vormen en het nieuws van dag tot dag.

Lees meer »

Cybercrime nieuwsbrief 144 (week 05-2021)

Nederland aantrekkelijk voor statelijke actoren en hackers, DDoS-aanvallen op bancaire systemen in 2020 weer heftiger dan het jaar daarvoor en "Ik denkt dat het bijstaan van gedupeerden van internetfraude de toekomst wordt". Dit en meer lees je in nieuwsbrief 144. Nog niet ingeschreven voor deze gratis nieuwsbrief over cybercrime en darkweb? Schrijf je dan hier in.

Lees meer »

Digitale fraude, oplichting meldingen week 05-2021

Het melden van 'digitale oplichting' pogingen is belangrijk, door het melden kunnen we andere potentiële slachtoffers behoeden voor het te laat is. Heb je een phishing mail, smishing bericht of werd je gebeld en vertrouw je het niet? Laat het ons, of onze collega's van Opgelicht?!, Radar, Kassa, of Fraudehelpdesk dan weten, want Samen bestrijden we cybercrime / digitale fraude. Liever anoniem? Klik dan hier.

Lees meer »

“Dat zal mij niet overkomen”

Internet fraudeurs maken slim gebruik van de coronacrisis. Het OM wil samen met verschillende betrokken partners iets doen aan de exponentiële groei van cybercriminaliteit. ''Op het moment dat het businessmodel lucratief blijft, zul je zien dat steeds meer criminelen zich daarop gaan richten en de omvang alleen gaat toenemen de komende tijd'', zegt Michiel Zwinkels, hoofdofficier van justitie bij het Openbaar Ministerie en landelijk portefeuillehouder Cybercrime.

Lees meer »

Nieuwe malware gericht op wetenschappelijke onderzoeksnetwerken

Cybercrime onderzoekers hebben 'Kobalos' ontdekt, malware die supercomputers – zogenaamde high performance computer (HPC) clusters - heeft aangevallen. De onderzoekers werkten samen met het 'CERN Computer Security Team' en andere organisaties die betrokken zijn bij het inperken van aanvallen op deze wetenschappelijke onderzoeksnetwerken. Onder de doelwitten bevonden zich onder andere een grote Aziatische Internet providers een Noord-Amerikaanse leverancier van endpoint security, alsook verscheidene private servers.

Lees meer »