Informatiebeveiliging en cyberrisico’s één van belangrijkste risico’s voor financiële instellingen

Gepubliceerd op 6 januari 2022 om 15:00

De Nederlandsche Bank ziet informatiebeveiliging en de daarmee samenhangende cyberrisico’s als een van de belangrijkste strategische risico’s bij financiële instellingen. Dat blijkt uit de 2021 editie van DNB’s IB-monitor. De toezichthouder stelt dat ruim 15% van de Nederlandse pensioenfondsen en verzekeraars het afgelopen jaar te maken heeft gehad met aanzienlijke financiële schade door beveiligingsincidenten en datalekken.

Daarnaast kampte ruim 5% van de instellingen in dezelfde periode met een geslaagde cyberaanval. DNB merkt op dat cyberaanvallen in frequentie toenemen en dat eveneens de ontwrichtende impact van deze aanvallen toeneemt. In de IB-monitor 2021 presenteert de toezichthouder zijn bevindingen op het gebied van informatiebeveiliging en cyberrisico’s, gebaseerd op toezichtonderzoeken en -uitvragen binnen de Nederlandse financiële sector.

Risico management cyclus informatie beveiliging

Zo concludeert DNB dat de risicomanagement cyclus binnen instellingen gericht op informatiebeveiliging onvoldoende effectief is. Volgens de toezichthouder wordt er niet altijd (of tijdig) geëvalueerd of het risicomanagement-raamwerk voldoende toereikend is om daadwerkelijk fundamentele verbeteringen in de beheersing door te voeren en om het effect ervan op informatie beveiligingsrisico’s te meten. Daarnaast maakt het informatie beveiligingsrisico volgens de toezichthouder vaak geen integraal onderdeel uit van het overkoepelende risicomanagement-raamwerk van een organisatie.

“Het beheersen van informatiebeveiliging in de gehele uitbestedingsketen is cruciaal” zo luidt een tweede conclusie uit het rapport. DNB beaamt dat uitbesteding en ketensamenwerking niet meer weg te denken zijn uit de bedrijfsvoering van financiële systemen, maar dat het beheersen van informatiebeveiliging bij uitbesteding specifieke kennis en maatregelen vergt. De toezichthouder waarschuwt echter dat instellingen moeite (kunnen) hebben om deze beheersing van de gehele keten inzichtelijk en adequaat in te richten.

Tot slot concludeert DNB dat de weerbaarheid tegen cyberaanvallen versterkt moet worden. “De combinatie van preventieve, detectieve en correctieve maatregelen én het uitvoeren van cyber resilience testen is voor instellingen van groot belang om weerbaar te zijn tegen cyberaanvallen en de gevolgen hiervan te beperken”, schrijft de toezichthouder. Een deel van de instellingen heeft hiervoor (op onderdelen) geen volwassen beheersmaatregelen ingericht, stelt DNB.

DNB ziet verdere samenwerking binnen de sector als essentieel om voldoende weerbaar te zijn. “Dat is ook begrijpelijk, want aanvallers werken steeds geraffineerder en aanvallen worden steeds complexer. Daarnaast vragen wij aandacht voor en zien we ruimte voor verbetering van kennis binnen het bestuur en intern toezicht, om het onderwerp informatiebeveiliging voldoende te borgen."

Recent gerapporteerde kwetsbaarheden met potentieel grote impact onderschrijven volgens de toezichthouder het belang voor een goed fundament op gebied van informatiebeveiliging, in de gehele uitbestedingsketen, alsook de noodzaak tot samenwerking met partijen.

Sterk fundament

Tot slot stelt DNB dat technologie in alle activiteiten een grote rol speelt in praktisch alle activiteiten van financiële instellingen. Om het hoofd te kunnen bieden aan ontwikkelingen in cyberbedreigingen, is het voor hen dan ook van groot belang dat zij kunnen steunen op een sterk fundament van informatiebeveiliging. “Een fundament dat enerzijds een solide structuur vormt om de beheersing van risico’s te organiseren maar anderzijds ook meebeweegt met actuele ontwikkelingen.”

“Beheermaatregelen hierin zijn niet statisch”, vervolgt DNB zijn uitleg. “Van belang blijft een risicogebaseerde aanpak die ertoe leidt dat beheersmaatregelen worden aangepast aan de trend van toenemende cyberdreigingen. Net als de ESG-factoren is de Technologie (‘T’)-factor een onderwerp die bij instellingen het afgelopen jaar meer centraal stond in het bepalen van (beleids)beslissingen.”

De volledige analyse van het onderzoek kunt u hier onder bekijken of downloaden.

Ib Monitor 2021
PDF – 667,5 KB 215 downloads

Bron: dnb.nl, banken.nl

Actuele aanvallen overzicht per dag

Ernstige kwetsbaarheden

 

Meer rapporten bekijken of downloaden

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.

Meer nieuws

Cybercrime nieuwsbrief 245 week 03-2023

Cybercrime verdrievoudigd sinds 2019 blijkt uit de misdaadcijfers van 2022, tweede kamer bezorgd over kunstmatige intelligentie en ChatGPT en hoe Rusland Oekraïne aanvalt via het Darkweb. Dit en meer lees je in nieuwsbrief 245.

Lees meer »

Hoe Rusland Oekraïne aanvalt via het Darkweb

Jullie hebben allemaal verhalen gehoord over het Darkweb: echte huurmoordenaars, Red Rooms waar mensen vermoord worden voor een live publiek, online markten waar je granaten kunt kopen en chemische wapens. Veel van dit soort verhalen zijn een legende, maar wat je vandaag hoort is wel waar. Russische en Oekraïense hackers vechten nu in het donkerste deel van het internet. Voordat we deze ondergrondse oorlog bespreken, laten we eerst een paar dingen uitleggen.

Lees meer »

Tweede kamer bezorgd over kunstmatige intelligentie en ChatGPT

De Tweede Kamer is bezorgd over de huidige ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie en de manier waarop ChatGPT wordt ingezet. Er bestaat angst dat deze technologische hulpmiddelen de kwaliteit van het onderwijs negatief beïnvloeden. Bovendien wordt er getwijfeld over de ethische implicaties van het gebruik van deze technologie.

Lees meer »

Overzicht van slachtoffers cyberaanvallen week 02-2023

NortonLifeLock waarschuwt klanten voor hack wachtwoordmanager, Royal Mail slachtoffer van Lockbit ransomware, geen internationale post verstuurd en de rechter heeft besloten dat Nederland de verdachte cybercrimineel mag uitleveren aan de Verenigde Staten. Hier het overzicht van afgelopen week en het nieuws van dag tot dag.

Lees meer »

Cybercrime nieuwsbrief 244 week 02-2023

Cybercriminelen beginnen ChatGPT te gebruiken, Criminelen op het darkweb beschouwen het "Internet of Things" als hun volgende grote hackdoelwit en nieuw in de nieuwsbrief de "Tip van de Week". Met elke week een tip om veiliger, bewuster en beter voorbereid te zijn als het misgaat bij het gebruik van digitale hulpmiddelen en internet. De vraag is niet of het ooit mis zal gaan, maar wanneer. Bereid u dus zo goed mogelijk voor. Met deze week 'WhatsApp beveiligen: zo houd je je berichten veilig en beschermd’. Dit en meer lees je in nieuwsbrief 244.

Lees meer »