Aantal cyberaanvallen steeg in 2021 met 50% vergeleken met een jaar eerder

Gepubliceerd op 12 januari 2022 om 15:00

Het aantal cyberaanvallen per week steeg in 2021 met 50% vergeleken met een jaar eerder, stellen cybersecurity onderzoekers. In het vierde kwartaal was er een recordhoogte van 925 aanvallen per week per organisatie wereldwijd. Dit melden onderzoekers van Check Point, een multinationaal IT-securitybedrijf.

De onderzoekers van Check Point schrijven de cijfers van het vierde kwartaal van 2021 toe aan de “miljoenen aanvallen per uur die proberen de Log4j-kwetsbaarheid te misbruiken.” Hiermee verwijzen ze naar de in december ontdekte problemen in de veelgebruikte Java-logboekbibliotheek van de Apache Software Foundation.

Deze kwetsbaarheid werd omschreven als de meest kritieke kwetsbaarheid van het afgelopen decennium. Het leidde in Nederland onder meer tot een crisisoverleg tussen het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en belangrijke cyberbeveiligers. Het was de eerste keer dat zo’n overleg over de aanpak van een beveiligingscrisis plaatsvond.

Afgezien van het vierde kwartaal waarin de Log4j-kwetsbaarheid werd ontdekt, was 2021 al op weg om records te breken wat betreft het aantal cyberaanvallen. Check Point rapporteerde een stijging van 40% in oktober 2021. Het IT-securitybedrijf voegde eraan toe dat wekelijks 1 op de 61 organisaties wereldwijd met ransomware-aanvallen te maken kreeg.

Sectoren en regio's

Het onderzoek van Check Point biedt ook inzicht in welke sectoren en regio’s zwaar werden getroffen door cyberaanvallen. Zo kreeg de onderwijs- en onderzoekssector te maken met het hoogste aantal aanvallen; 75% meer dan in 2020. In deze sector waren er gemiddeld 1.605 cyberaanvallen per organisatie per week.

De overheid/militaire sector stond op de tweede plaats met 1.136 cyberaanvallen per week. Dit is een stijging van 47% ten opzichte van het voorgaande jaar. De communicatie-industrie kreeg wekelijks te maken met 1.079 aanvallen, wat 51% meer was dan het aantal in 2020.

Uit het onderzoek bleek verder dat Afrika vorig jaar de meest getroffen regio was. De regio kreeg gemiddeld 1.582 aanvallen per week per organisatie te verduren. Dit is een stijging van 13% ten opzichte van het voorgaande jaar.

De regio Azië-Pacific volgde als tweede, met gemiddeld 1.353 aanvallen per week per organisatie. Dit was een stijging van 25% ten opzichte van 2020. Het rapport bevatte ook gegevens over andere regio’s:

  • Latijns-Amerika: geconfronteerd met 1.118 wekelijkse aanvallen, een stijging van 38% ten opzichte van 2020.
  • Europa: 670 wekelijkse cyberaanvallen, een stijging van 68% ten opzichte van het jaar ervoor.
  • Noord-Amerika: gemiddeld 503 aanvallen per week, een toename van 61%.

In het rapport wijst Check Point erop dat alles een potentieel doelwit is. Daarom is het cruciaal om alles te beveiligen. Volgens Check Point dienen organisaties één oplossing te vinden die ieder potentieel aanvalspunt kan beveiligen. Enkel het beveiligen van e-mail, web browsing, servers en opslag is niet genoeg volgens het bedrijf. Dit is in feite slechts de basis.

“Mobiele apps, cloud en externe opslag zijn essentieel, net als het toezien op verbonden mobiele apparaten en endpoint-apparaten, en uw groeiende bezit van IoT-apparaten”, aldus Check Point. “Workloads, containers en serverloze applicaties op multi- en hybride cloudomgevingen moeten te allen tijde deel uitmaken van de checklist.”

Bron: checkpoint.com, vpngids.nl

Bekijk alle vormen en begrippen

Actuele aanvallen overzicht per dag

Ernstige kwetsbaarheden

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.

Meer nieuws