Drie kennissessies over de cyberrisico's bij procesautomatisering

Gepubliceerd op 13 januari 2022 om 07:00

Eind 2021 organiseerden diverse partijen - waaronder het CIP - drie kennissessies over de cyberrisico's bij procesautomatisering. Van deze sessies zijn nu ook podcasts beschikbaar. Zeker ook interessant voor overheden!

De drie afleveringen van deze kennisserie over Cybersecurity voor Industriële Systemen (IACS) staan hieronder kort beschreven. Deze podcasts zijn een geluidsweergave van webinars die in november 2021 werden georganiseerd door Agentschap Telecom, BZK IFHR, de Cyber Security Raad, het Nationaal Cyber Security Centrum, ProRail, Rijkswaterstaat en het CIP.

Podcast 1 - Incidenten en dreigingen 

In de eerste aflevering bespreken we met experts de dreigingen waar organisaties mee te maken hebben. Welke methoden gebruiken aanvallers? Wat gebeurt er als ze slagen? En hoe kunnen we aanvallen tijdig herkennen? In deze aflevering zullen vier experts u, onder leiding van Peter Zinn, hierin meenemen. Deze experts zijn Marcel Jutte (Hudson Cybertec), Ivan Flos (Nationaal Cyber Security Centrum), Philip Westbroek (Enexis) en Wam Voster (Gartner).

Podcast 2 - Security by design

Hoe brengen we veiligheid en bruikbaarheid bij elkaar? In de tweede aflevering organiseren we een ronde tafel over hoe we industriële systemen vanaf het begin veiliger kunnen maken. Gastheer Peter Zinn is in gesprek met Riemer Brouwer en Udo Hermann van ProRail, Turabi Yildirim namens Rijkswaterstaat en Jessica Maes CISA CIPP-E van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Podcast 3 - Inkooptraject en normen 

Hoe brengen we veiligheid en bruikbaarheid bij elkaar? In deze derde en laatste aflevering gaan we, onder leiding van gastheer Chris van ‘t Hof in gesprek over de vraag: Hoe kunnen we industriële systemen vanaf het begin veiliger maken? Dit keer zijn de experts Ad Reuijl (CIP), Jasper Nagtegaal (Agentschap Telecom), Johan Rambi (ForFarmers) en Linda Timmer (NCTV).

Bron: cip-overheid.nl

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.

Actueel nieuws

Cybercrime nieuwsbrief 130 (week 44-2020)

Nieuwe vormen van phishing, aanvallen op ziekenhuizen en hoe snapchat misbruikt wordt door oplichters. Dit en meer lees je in nieuwsbrief 130. Nog niet ingeschreven voor deze gratis nieuwsbrief over cybercrime en darkweb? Schrijf je dan hier in.

Lees meer »

Tweestapsverificatie vingerafdruk te koop met e-mailadressen en wachtwoorden

"Beveiliging op het internet is een eindeloos kat-en-muisspel. Terwijl beveiligingsspecialisten voortdurend nieuwe manieren bedenken om onze digitale gegevens te beschermen, verzinnen cybercriminelen nieuwe sluwe manieren om die verdediging te omzeilen. Onderzoekers van de TU/e hebben nu bewijs gevonden van een geavanceerde Russische online marktplaats die honderdduizenden zeer gedetailleerde gebruikersprofielen verhandelt. Deze 'fingerprints' stellen criminelen in staat om ultramoderne tweestapsverificatie te omzeilen, waardoor ze toegang krijgen tot waardevolle gebruikersinformatie, zoals creditcardgegevens." aldus de TU/e

Lees meer »

De evolutie van phishing: hoe beschermen we onszelf?

Dat criminelen creatieve methodes verzinnen om je geld te ontfutselen, weten we al langer dan vandaag. Echter, het herkennen van de slimme trucs wordt steeds moeilijker. Waar we enkele  jaren geleden nog konden adviseren hoe je een phishing mail of nep website herkent, is het nu haast  niet meer uit te leggen aan gebruikers.

Lees meer »

FBI:"De recente cyberaanvallen op ziekenhuizen is nog maar het begin"

De recente cyberaanvallen op Amerikaanse ziekenhuizen is nog maar het begin. De Federal Bureau of Investigation (FBI), het ministerie van Volksgezondheid en het Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA) zeggen dat cybercriminelen zich voorbereiden op een golf aan ransomware-aanvallen. De hackers zijn volgens de veiligheidsinstanties uit op geld en geven niets om de gezondheid of veiligheid van patiënten. Gezondheidsinstellingen krijgen het advies om hun digitale beveiliging op te schroeven.

Lees meer »

Kamer vragen DDoS-aanvallen

DDoS-aanvallen voorkomen is een onbegonnen zaak. Wel is het mogelijk om de kwetsbaarheid en impact van dergelijke cyberaanvallen te verkleinen. Om dat te bewerkstelligen is het belangrijk dat overheidsinstanties en het midden- en kleinbedrijf (MKB) hierover geïnformeerd worden en samenwerken. Door middel van publiekscampagnes moeten burgers zich bewust worden van de gevaren van DDoS-aanvallen.

Lees meer »

Berichten lezen voordat ze versleuteld werden

Politie en justitie slaagden er eerder dit jaar in om EncroChat te kraken. Daarbij maakten de opsporingsdiensten meer dan 20 miljoen berichten waarin criminele activiteiten uit de doeken worden gedaan buit. Nu blijkt dat de politie begin 2019 al infiltreerde in de beveiligde chatdienst. Daarbij wist de handhavingsinstantie de hand te leggen op foto’s, notities en financiële gegevens van de chatdienst.

Lees meer »

Cybercrime nieuwsbrief 129 (week 43-2020)

"Afgelopen week gebeurde er weer veel op gebied van cybercrime. We zagen dat de GravityRat malware nu ook beschikbaar is voor aanvallen op Android en MacOS. In de Verenigde Staten werden zes Russische cybercriminelen aangeklaagd die onder meer de Haven in Rotterdam verlamde. QR codes nemen toe in populariteit, maar meer dan de helft herkent geen malafide QR code. Er werd een nieuw deepfake ecosysteem ontdekt die zich toespitste op DeepNude en afpersing. We zagen wat de verwachting wordt en wat zal veranderen op gebied van cybersecurity in 2021, want het dreigingslandschap is afgelopen jaar flink veranderd. Tenslotte startte afgelopen week het proces tegen 4 nederlanders die de cyberbunker in Duitsland runde en hierbij ook beschuldigd worden van medeplichtigheid aan 249.000 strafbare feiten. Dit alles en meer lees je in nieuwsbrief 129 die gisteren is verschenen"

Lees meer »