Kritische vragen in 2de kamer over veiligheid vitale infrastructuur

Gepubliceerd op 15 april 2022 om 22:21

Zijn Nederlandse bedrijven voorbereid op grootschalige cyberaanvallen vanuit Rusland? En in hoeverre zijn kleinere bedrijven voldoende beschermd tegen Russische hackers? Het zijn enkele vragen die de Tweede Kamerfractie van de VVD heeft over de digitale weerbaarheid van het bedrijfsleven in ons land (pdf onderaan het artikel).

Cyberaanval energieleverancier

Aanleiding voor de vragen is de cyberaanval op een Oekraïense energieleverancier. Een ‘militair hackteam’, vermoedelijk leden van Russische hackersgroep 'Sandworm', probeerden het stroomnetwerk uit te schakelen om zo de Russische troepen te helpen. De aanval werd afgeslagen door cybersecurityexperts, de energieleverancier en het stroomnetwerk liepen geen schade op.

De daders gebruikten bij de aanval een nieuwe variant van Industroyer, genaamd 'Industroyer2'. Eind 2016 liet deze malware zijn gezicht voor het eerst zien. Toen slaagden hackers erin om het Oekraïense stroomnetwerk plat te leggen. Een groot deel van hoofdstad Kiev zat toen een uur lang in het donker.

Om de cyberaanval nog effectiever te maken, gebruikte Sandworm naast 'Industroyer2' nog een tweede malwareprogramma: 'CaddyWiper'. Deze moest alle gegevens wissen op de systemen van de energieleverancier. Het doel daarvan was om het opstarten van het energienetwerk te vertragen. Wellicht wilden de daders op deze manier tevens hun digitale sporen wissen.

Welke veiligheidsmaatregelen

Rajkowski informeert bij minister Yeşilgöz-Zegerius wat er klopt van de berichten over de cyberaanval op het Oekraïense energienetwerk. De VVD-politica vraagt of bij het ministerie bekend is welke veiligheidsmaatregelen genomen moeten worden om het hoofd te bieden tegen Industroyer, en of er hiervoor al stappen zijn ondernomen.

De VVD’er is tevens benieuwd of Industroyer is gebruikt bij cyberaanvallen op Nederlandse organisaties. “Zo ja, waar is deze malware gebruikt? Zo nee, verwacht u cyberaanvallen met de malware ‘Industroyer’ op Nederlandse organisaties in de nabije toekomst?”

Rajkowski maakt zich zorgen over de vitale infrastructuur in ons land. Ze vraagt aan de minister of leveranciers van nutsvoorzieningen, telecombedrijven en andere vitale aanbieders in ‘verhoogde paraatheid’ zijn gebracht om een directe aanval met Industroyer af te wenden. Ze informeert of er sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne grootschalige cyberaanvallen door Russische hackers zijn uitgevoerd op vitale bedrijven.

Kans grootschalige Russische cyberaanval

Verder heeft het liberale Tweede Kamerlid nog enkele vragen over het reguliere Nederlandse bedrijfsleven. Zo moet minister Yeşilgöz-Zegerius een inschatting geven over de kans dat er op korte termijn een grootschalige Russische cyberaanval plaatsvindt in ons land.

“In hoeverre worden Nederlandse bedrijven voorbereid op grootschalige Russische cyberaanvallen door de Rijksoverheid?”, zo vraagt Rajkowski zich af. Tot slot wil ze weten in hoeverre kleinere Nederlandse bedrijven beschermd zijn tegen cyberaanvallen vanuit Rusland.

Sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne houdt het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) de situatie nauwlettend in de gaten. Eind maart constateerde de instantie dat er nog geen digitale aanvallen vanuit Rusland op ons land waren uitgevoerd. Tegelijkertijd gaf het NCSC een waarschuwing af: “De situatie kan morgen anders zijn; we sluiten aanvallen en eventuele gevolgen daarvan op Nederland niet uit.” Het advies om waakzaam te zijn voor Russische cyberaanvallen is sindsdien niet veranderd.

Vragen van het lid Rajkowski (VVD) aan de Minister van Justitie en Veiligheid
PDF – 38,2 KB 166 downloads

Bron: bnr.nl, tweedekamer.nl, vpngids.nl