Kritische vragen in 2de kamer over veiligheid vitale infrastructuur

Gepubliceerd op 15 april 2022 om 22:21

Zijn Nederlandse bedrijven voorbereid op grootschalige cyberaanvallen vanuit Rusland? En in hoeverre zijn kleinere bedrijven voldoende beschermd tegen Russische hackers? Het zijn enkele vragen die de Tweede Kamerfractie van de VVD heeft over de digitale weerbaarheid van het bedrijfsleven in ons land (pdf onderaan het artikel).

Cyberaanval energieleverancier

Aanleiding voor de vragen is de cyberaanval op een Oekraïense energieleverancier. Een ‘militair hackteam’, vermoedelijk leden van Russische hackersgroep 'Sandworm', probeerden het stroomnetwerk uit te schakelen om zo de Russische troepen te helpen. De aanval werd afgeslagen door cybersecurityexperts, de energieleverancier en het stroomnetwerk liepen geen schade op.

De daders gebruikten bij de aanval een nieuwe variant van Industroyer, genaamd 'Industroyer2'. Eind 2016 liet deze malware zijn gezicht voor het eerst zien. Toen slaagden hackers erin om het Oekraïense stroomnetwerk plat te leggen. Een groot deel van hoofdstad Kiev zat toen een uur lang in het donker.

Om de cyberaanval nog effectiever te maken, gebruikte Sandworm naast 'Industroyer2' nog een tweede malwareprogramma: 'CaddyWiper'. Deze moest alle gegevens wissen op de systemen van de energieleverancier. Het doel daarvan was om het opstarten van het energienetwerk te vertragen. Wellicht wilden de daders op deze manier tevens hun digitale sporen wissen.

Welke veiligheidsmaatregelen

Rajkowski informeert bij minister Yeşilgöz-Zegerius wat er klopt van de berichten over de cyberaanval op het Oekraïense energienetwerk. De VVD-politica vraagt of bij het ministerie bekend is welke veiligheidsmaatregelen genomen moeten worden om het hoofd te bieden tegen Industroyer, en of er hiervoor al stappen zijn ondernomen.

De VVD’er is tevens benieuwd of Industroyer is gebruikt bij cyberaanvallen op Nederlandse organisaties. “Zo ja, waar is deze malware gebruikt? Zo nee, verwacht u cyberaanvallen met de malware ‘Industroyer’ op Nederlandse organisaties in de nabije toekomst?”

Rajkowski maakt zich zorgen over de vitale infrastructuur in ons land. Ze vraagt aan de minister of leveranciers van nutsvoorzieningen, telecombedrijven en andere vitale aanbieders in ‘verhoogde paraatheid’ zijn gebracht om een directe aanval met Industroyer af te wenden. Ze informeert of er sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne grootschalige cyberaanvallen door Russische hackers zijn uitgevoerd op vitale bedrijven.

Kans grootschalige Russische cyberaanval

Verder heeft het liberale Tweede Kamerlid nog enkele vragen over het reguliere Nederlandse bedrijfsleven. Zo moet minister Yeşilgöz-Zegerius een inschatting geven over de kans dat er op korte termijn een grootschalige Russische cyberaanval plaatsvindt in ons land.

“In hoeverre worden Nederlandse bedrijven voorbereid op grootschalige Russische cyberaanvallen door de Rijksoverheid?”, zo vraagt Rajkowski zich af. Tot slot wil ze weten in hoeverre kleinere Nederlandse bedrijven beschermd zijn tegen cyberaanvallen vanuit Rusland.

Sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne houdt het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) de situatie nauwlettend in de gaten. Eind maart constateerde de instantie dat er nog geen digitale aanvallen vanuit Rusland op ons land waren uitgevoerd. Tegelijkertijd gaf het NCSC een waarschuwing af: “De situatie kan morgen anders zijn; we sluiten aanvallen en eventuele gevolgen daarvan op Nederland niet uit.” Het advies om waakzaam te zijn voor Russische cyberaanvallen is sindsdien niet veranderd.

Vragen van het lid Rajkowski (VVD) aan de Minister van Justitie en Veiligheid
PDF – 38,2 KB 149 downloads

Bron: bnr.nl, tweedekamer.nl, vpngids.nl

Cyberaanval op Europese Unie instanties

Verschillende politieke instanties van de Europese Unie, waaronder de Europese Commissie, waren vorige week het doelwit van een ‘aanzienlijke cyberaanval’. Een woordvoerder van het dagelijkse bestuur van de EU bevestigt dat de zaak momenteel wordt onderzocht. Het onderzoek bevindt zich in de beginfase, waardoor het te vroeg is om iets over de aanval te zeggen.

Lees meer »

“Het verscherpt toezicht op Waternet zal duren tot het moment dat er weer sprake is van vertrouwen”

De Inspectie voor de Leefomgeving en Transport (ILT) heeft Stichting Waternet onder verscherpt toezicht gesteld omdat het waterbedrijf onvoldoende grip op de eigen cybersecurity heeft wat een risico vormt voor de waarborging van de kwaliteit en leveringszekerheid van het drinkwater. Dat laat demissionair minister Van Nieuwenhuizen in een brief aan de Tweede Kamer weten.

Lees meer »

Ransomware weekoverzicht 13-2021

CompuCom lijdt miljoenenverlies door recente ransomware-aanval, Italiaanse heren kleding merk Boggi Milano getroffen door ransomware en ransomware aanvallen drijven de kosten van cyberverzekeringen omhoog. Hier het overzicht van de nieuwste ransomware vormen en het nieuws van dag tot dag.

Lees meer »

Cybercrime nieuwsbrief 152 (week 13-2021)

Tekenen van ‘SilverFish’ zijn gezien bij tiental Nederlandse zorgorganisaties, er moet nu iets gebeuren om burgers beter te beschermen tegen privacy schandalen en hij kocht 3,7 miljoen inloggegevens op het darkweb. Dit en meer lees je in nieuwsbrief 152. 

Lees meer »

Digitale fraude, oplichting meldingen week 13-2021

Het melden van 'digitale oplichting' pogingen is belangrijk, door het melden kunnen we andere potentiële slachtoffers behoeden voor het te laat is. Heb je een phishing mail, smishing bericht of werd je gebeld en vertrouw je het niet? Laat het ons, of onze collega's van Opgelicht?!, Radar, Kassa, of Fraudehelpdesk dan weten, want Samen bestrijden we cybercrime / digitale fraude. Ben je slachtoffer geworden van oplichting doe dan 'altijd' aangifte bij de politie.

Lees meer »

Hij kocht 3,7 miljoen inloggegevens op het darkweb

Een 27-jarige man uit Arnhem moet maar liefst 27 maanden de cel in voor grootschalige hacking. Hij brak in op bijna 14.000 online accounts om luxe producten te bestellen op naam van een ander. Naast een gevangenisstraf moet de dader ook een geldboete van 10.000 euro betalen.

Lees meer »

"Door illegaal te knoeien heeft de verdachte de veiligheid en gezondheid van de gemeenschap in gevaar gebracht"

Het Amerikaanse ministerie van Justitie verdenkt een 22-jarige man uit Kansas voor het saboteren van een publieke drinkwatervoorziening. Door het computernetwerk van het drinkwaterbedrijf binnen te dringen, bracht hij de veiligheid en gezondheid van de gemeenschap in gevaar. Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij tot twintig jaar gevangenisstraf krijgen.

Lees meer »