Digiweerbaar met de Cyber Sessies: Aflevering 5 'Digitaal ben je zo veilig als de zwakste schakel'

Gepubliceerd op 14 mei 2022 om 08:00

Zelf kun je je bedrijf nog zo goed tegen cybercriminelen hebben beveiligd, maar wat als een belangrijke toeleverancier wordt gehackt? In deze aflevering van Cyber Sessies draait het om hoe om te gaan met aanvallen in de leveranciersketen. Presentator Remy Gieling spreekt hierover met drie kopstukken uit de wereld van digitale veiligheid; Frank Groenewegen (partner Cyber Risk Deloitte), Erno Doorenspleet (vice president CTO KPN Security) en Daan Keuper (security researcher Computest). 

De drie deskundigen gaan in op vragen als: wat is het risico als je cruciale partners bij het digitaal veiliger worden, vergeet? Op welke manieren kun je als bedrijf worden geraakt op het moment dat een leverancier wordt gehackt? En is een cyberverzekering volgens de experts de moeite waard?

Wereld buiten de bedrijfsmuren

Het merendeel van de bedrijven die zich met digitale veiligheid bezighoudt, focust zich op de eigen bedrijfsmuren. Doorenspleet geeft aan dat daar risico's aan zitten: "Door cruciale partners te vergeten, kan het zo maar eens zijn dat als zij worden gehackt er spontaan niet kan worden geleverd. Alle bedrijven in de leveranciersketen zijn heel belangrijk."

Groenewegen ziet in de praktijk veel bedrijven met hun digitale veiligheid worstelen. "Bedrijven weten vaak onvoldoende van welke leveranciers ze afhankelijk zijn. De afgelopen jaren zijn ze snel gedigitaliseerd, maar ze hebben geen duidelijk beeld meer op welke plek ze van wie afhankelijk zijn. Iets wat vaak pijnlijk naar voren komt als er een incident is. En dan, dan is het te laat."

Ethisch hacker Keuper gaat onder andere in op de zwakke plekken die vaak door het bedrijfsleven over het hoofd worden gezien: "Negen van de tien keer zijn er een aantal hoofdleveranciers met wie er een bepaalde vertrouwensrelatie ontstaat. Leveranciers die een bepaalde mate van toegang tot het bedrijfsnetwerk krijgen waar aanvallers op hun beurt misbruik van kunnen maken. Daar wil het regelmatig misgaan."

Terugkerend item in Cyber Sessies is hoe bekende bedrijven zich tegen cyberaanvallen bewapenen. Deze week is verslaggever Suzanne Blonk over de vloer bij Hoppenbrouwers Techniek. Door een hack kwam alles plat te liggen. Echter, ze wisten ook alles in een weekend weer op te bouwen. Hoe zag de cyberaanval eruit? Welke acties hebben ze tegen de hack genomen? En wat is het advies voor andere bedrijven? 

Tips om digitaal weerbaar(der) te worden

Wekelijks wordt de uitzending met een aantal praktische tips afgesloten. Tips om beter tegen oplichters en criminele hackers bestand te zijn. Deze editie heeft Doorenspleet een zestal tips waar aan te denken als je de leveranciersketen als bedrijf wil verbeteren. "Het begint bij oefenen. Test eens hoe makkelijk het is om digitaal bij je bedrijf binnen te komen. Zwemmen leer je ook niet door te kijken naar een YouTube-video, je moet het water in." Deze en meer tips zie je in de laatste paar minuten van de uitzending.

Elke week op Cybercrimeinfo posten we een aflevering van deze Cyber Sessies. Vandaag aflevering 5, 'Digitaal ben je zo veilig als de zwakste schakel'

Bron: youtube.com, RTLZ, eset.com, rtlnieuws.nl

Bekijk alle vormen en begrippen

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met Cybercrimeinfo.

Meer actueel nieuws

Overzicht cyberaanvallen week 17-2022

Hackersgroep Stormous hackt Coca Cola, kamervragen over ransomware-aanval op gemeente Buren en Onyx ransomware vernietigt bestanden in plaats van ze te versleutelen. Hier het overzicht van afgelopen week en het nieuws van dag tot dag.

Lees meer »

Cybercrime nieuwsbrief 207 week 17-2022

Je naam, adres en telefoonnummer op straat? Dit kunnen hackers met die persoonsgegevens, cybercriminele kartels richten zich nu ook op marktstrategieën, beleggingsrekeningen en banken en de evolutie van WhatsApp fraude. Dit en meer lees je in nieuwsbrief 207.

Lees meer »

Digiweerbaar met de Cyber Sessies: Aflevering 3 'Ethisch hackers? Dit kunnen we van ze leren'

Deze week spreekt presentator Remy Gieling met drie kopstukken uit de wereld van online veiligheid; Pim Takkenberg (directeur cyber security Northwave), Sanne Maasakkers (security specialist Nationaal Cyber Security Centrum) en Dave Maasland (CEO ESET Nederland). De drie deskundigen gaan in op het onderwerp 'digitale veiligheid door de ogen van de aanvaller.' Door te weten hoe een aanvaller werkt, kun je je als bedrijf en burger beter verdedigen. Er wordt ingegaan op vragen als: wat doet een ethisch hacker? Waarom zou je als bedrijf met ethisch hackers in zee gaan? En welke maatregelen kunnen bedrijven treffen om het hackers - en dus ook de ethisch hackers - moeilijk te maken? 

Lees meer »

AIVD: Sabotage “het grootste digitale risico” voor de Nederlandse samenleving

Nederlandse burgers, bedrijven en overheidsdiensten liepen in 2021 voortdurend het risico om getroffen te worden door cyberaanvallen. Landen als China en Rusland spelen daarin een belangrijke rol. Deze digitale dreiging vraagt om vergaande samenwerking met nationale en internationale partners. Om de goede inlichtingenpositie te houden zijn (technische) middelen nodig. Dat schrijft de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in de nieuwste editie van het jaarverslag.

Lees meer »

De evolutie van WhatsApp fraude

Bij Whatsapp-fraude benaderen criminelen slachtoffers via WhatsApp en doen zij zich voor als een familielid in geldnood. Bellen naar het betreffende nummer ontmaskert de oplichter al snel, maar wat als deze straks kan opnemen met een perfect nagemaakte stem?

Lees meer »

Overzicht cyberaanvallen week 16-2022

De Nederlandse Politie ontvangt jaarlijks zo'n tweehonderd aangiftes van ransomware, zwembad Enkhuizerzand getroffen door cybercriminelen en servers REvil weer online na maanden van inactiviteit. Hier het overzicht van afgelopen week en het nieuws van dag tot dag.

Lees meer »

De nieuwe Cyber Ambassadeurs

Afgelopen februari en maart hebben Jonathan van Eerd, beleidsadviseur (cyber)veiligheid en cybercrime expert Peter Lahousse weer een nieuwe groep cyber ambassadeurs opgeleid! Onze felicitaties gaan natuurlijk uit naar de cyber ambassadeurs! Een mooi moment om er even op terug te blikken.

Lees meer »

Cybercrime nieuwsbrief 206 week 16-2022

‘Pegasus spyware’ we horen er steeds meer over, maar wat is het? Via overlijdensadvertenties in kranten werden recent weduwen en weduwnaars benaderd en de flessen champagne gingen erdoorheen, de kasten hingen vol met merkkleding en hij maakte ‘stoere’ foto's met stapels bankbiljetten. Dit en meer lees je in nieuwsbrief 206.

Lees meer »