MFA Bommetje

Gepubliceerd op 14 juli 2022 om 15:00

Zoals u wellicht weet, staat MFA voor “Multi Factor Authenticatie”. Dit betekent dat als u inlogt op bijvoorbeeld de omgeving van Microsoft er naast uw gebruikersnaam en wachtwoord nog een code (die bijvoorbeeld op uw telefoon wordt gegenereerd) moet worden ingevuld, of dat u een inlogpoging moet goedkeuren via een app op uw smartphone. Dit laatste gebruiken de meeste gebruikers als ze MFA hebben ingesteld voor hun Microsoft account.

Gestolen inloggegevens

Het gebeurt helaas regelmatig dat gebruikersnamen en wachtwoorden in handen vallen van hackers. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat een gebruiker een phishingmail heeft ontvangen en dat de gebruiker vervolgens op een nagemaakte website (welke vaak nauwelijks te onderscheiden is van de echte website) zijn of haar inloggegevens heeft achtergelaten.

MFA Bombing

Omdat tegenwoordig gelukkig veel gebruikers gebruikmaken van MFA, zijn hackers vaak niet in staat om toegang te krijgen tot accounts van gebruikers waarvan zij de inloggegevens in handen hebben gekregen. Echter hebben de hackers daar iets op gevonden: “MFA Bombing”.

Bij “MFA Bombing” logt een hacker op verschillende momenten in met de gestolen inloggegevens (gebruikersnaam en wachtwoord). Dit zorgt ervoor dat gebruikers op willekeurige momenten meldingen op hun telefoon krijgen dat een inlogsessie goedgekeurd moet worden. Het blijkt dat als mensen een dergelijke melding krijgen (zonder dat men weet of dit een legitieme inlogpoging is), men heel vaak klikt op “goedkeuren”, met als gevolg dat ondanks dat MFA is ingesteld, hackers alsnog toegang krijgen tot allerlei vertrouwelijke informatie.

CEO-fraude

Misschien denkt u nu: “Maar wat als een hacker toegang heeft tot mijn mailbox of Microsoft omgeving? Bij mij valt toch niets te halen?” Helaas blijkt in de praktijk het tegenovergestelde. Een hacker kan forse schade aan uw eigen organisatie toebrengen, maar ook aan uw relaties (zoals leveranciers of klanten).

We komen op onze servicedesk met regelmaat situaties tegen dat er vanuit gehackte mailboxen e-mailverkeer plaatsvindt. Namens de organisatie van de gehackte mailbox worden dan bijvoorbeeld facturen verstuurd met andere rekeningnummers. Hiervan worden relaties van de gehackte organisatie vervolgens de dupe. En omdat het mailverkeer echt bij de gehackte organisatie vandaan komt, is deze vorm van phishing (CEO-fraude) bijzonder lastig te herkennen.

Conclusie

Bovenstaande is slechts één voorbeeld van de impact van een gehackt Microsoft account. Er zijn nog veel meer andere voorbeelden te geven. U wilt hier echt geen slachtoffer van worden. Informeer daarom vandaag nog uw medewerkers en leg ze uit dat ze echt alleen op “goedkeuren” klikken in de Microsoft Authenticator (of andere) app als ze er zeker van zijn dat het om een legitieme aanmelding gaat. En bij twijfel, kies dan altijd voor “weigeren”!

Daarbij is het goed om te weten dat:

  • Als u één keer teveel op “weigeren” heeft gedrukt er niets aan de hand is. U logt gewoon opnieuw in en u krijgt dan alsnog de melding om goed te keuren.
  • Als u één keer teveel op “goedkeuren” heeft gedrukt u een hacker toegang geeft tot uw omgeving, waarvan de gevolgen en schade groot kunnen zijn!

Bron: Rijk Prosman

Meer actueel nieuws

De strijd tegen online stalking

Het bespioneren van mensen is vandaag de dag veel te makkelijk geworden. Iedereen kan 'stalkerware-apps' downloaden, die er bijvoorbeeld uit kunnen zien als software voor ouderlijk toezicht of antidiefstal-oplossingen voor smartphones. Deze classificatie helpt de ontwikkelaars om juridische problemen te voorkomen; het echte doel van de software is om een grote hoeveelheid gevoelige informatie van apparaten te verzamelen zonder dat de gebruiker hiervan op de hoogte is.

Lees meer »

Acer heeft tijd gekregen tot zondag om de 50 miljoen dollar te betalen anders wordt het bedrag verdubbeld

Het hackers collectief 'REvil' heeft naar verluidt een ransomware aanval uitgevoerd op Acer. De aanvallers eisen 50 miljoen dollar aan losgeld van het Taiwanese technologiebedrijf, het hoogste bedrag dat tot op heden ooit door hackers is gevraagd. Acer wil de cyberaanval niet bevestigen, maar stelt enkel dat er momenteel een ‘lopend onderzoek’ wordt uitgevoerd.

Lees meer »

Ransomware weekoverzicht 11-2021

Wetenschapsfinancier NWO raakte via e-mail besmet met ransomware, Utrechts Archief deels offline als gevolg van ransomware aanval en tijdens Darkweb onderzoek ontdekken we een lijst met maar liefst 1714 slachtoffers van ransomware. Hier het overzicht van de nieuwste ransomware vormen en het nieuws van dag tot dag.

Lees meer »

Cybercrime nieuwsbrief 150 (week 11-2021)

Als je wereld instort door sextortion, bevindingen wetenschappelijk onderzoek 'Catfishing en dating fraude' en Breda ontwikkelt Cybercrime Challenge voor inwoners. Dit en meer lees je in nieuwsbrief 150. Nog niet ingeschreven voor deze gratis nieuwsbrief over cybercrime en darkweb? Schrijf je dan hier in.

Lees meer »

Digitale fraude, oplichting meldingen week 11-2021

Het melden van 'digitale oplichting' pogingen is belangrijk, door het melden kunnen we andere potentiële slachtoffers behoeden voor het te laat is. Heb je een phishing mail, smishing bericht of werd je gebeld en vertrouw je het niet? Laat het ons, of onze collega's van Opgelicht?!, Radar, Kassa, of Fraudehelpdesk dan weten, want Samen bestrijden we cybercrime / digitale fraude. Ben je slachtoffer geworden van oplichting doe dan 'altijd' aangifte bij de politie.

Lees meer »