FBI: ceo-fraude zorgde voor 1,2 miljard dollar schade in 2018

Gepubliceerd op 25 april 2019 om 17:04
FBI ceo-fraude zorgde voor 1,2 miljard dollar schade in 2018

Ceo-fraude heeft vorig jaar voor ruim 1,2 miljard dollar schade gezorgd, waarmee het financieel gezien de schadelijkste vorm van cybercrime is. Dat stelt de FBI in het jaarlijkse Internet Crime Report.

De opsporingsdienst ontving ruim 20.000 meldingen van partijen die via ceo-fraude waren opgelicht.

Bij ceo-fraude sturen oplichters e-mails naar medewerkers van bedrijven die van een leidinggevende of leverancier afkomstig lijken. In de e-mails wordt gevraagd om een groot geldbedrag naar een bepaalde rekening over te maken. Ook vinden de aanvallen plaats via gehackte e-mailaccounts van advocatenkantoren en makelaars. Aan de hand van de meldingen die de FBI ontvang is ceo-fraude de enige vorm van cybercrime waarvan de schade vorig jaar boven de 1 miljard dollar uitkwam.

Op de tweede plek staat datingfraude, waarbij oplichters een zogenaamde relatie met het slachtoffer opbouwen en uiteindelijk om geld vragen. Ruim 18.000 slachtoffers klopten bij de FBI aan die voor een bedrag van 362 miljoen dollar waren opgelicht. Een andere vorm van cybercrime die veel slachtoffers maakte was helpdeskfraude. Oplichters doen zich voor als bijvoorbeeld Microsoftmedewerkers en claimen dat er problemen met het systeem van het slachtoffer zijn. Deze problemen kunnen tegen betaling worden verholpen. Zodra de oplichter met hulp van het slachtoffer toegang tot het systeem heeft gekregen komt het ook voor dat er geld van de bankrekening wordt gestolen.

Hoewel ransomware veel aandacht krijgt, ontving de FBI weinig meldingen van slachtoffers. Minder dan 1500 gevallen van ransomware werden gemeld, goed voor een schadebedrag van 3,6 miljoen dollar. De FBI merkt op dat dit bedrag geen rekening houdt met verloren productiviteit, gemiste bedrijfskansen en herstelkosten. In sommige gevallen melden slachtoffers geen enkele schade aan de FBI waardoor er een kunstmatig laag schadebedrag ontstaat, aldus de opsporingsdienst.

Bekijk of download het volledig FBI Internet Crime Rapport

FBI 2018_IC3Report
PDF – 1,8 MB 689 downloads

Bron: FBI, security

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.