Het jaar 2022 was het grootste jaar in de geschiedenis van crypto-hacking, waarbij $3,8 miljard is verdwenen

Gepubliceerd op 2 februari 2023 om 15:00

Click here or click 'CHOOSE YOUR LANGUAGE' and then choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑

Afgelopen jaar slaagden hackers erin om omgerekend 3,8 miljard dollar aan cryptovaluta buit te maken. In de maanden maart en oktober werden de meeste cryptomunten gestolen. Noord-Koreaanse staatshackers zijn in grote mate verantwoordelijk voor de financiële schade. De regering zou de opbrengsten gebruiken om haar nucleaire programma te bekostigen.

Niet eerder werd er zoveel cryptovaluta gestolen als afgelopen jaar. Het oude record, dat dateert uit 2021, stond op 3,3 miljard dollar. Vorig jaar kwam de teller uit op 3,8 miljard dollar. Dat is omgerekend een stijging van 15,2 procent in een jaar tijd.

De onderzoekers zagen een piek in maart en oktober. In maart slaagden hackers erin om voor 732,4 miljoen dollar aan cryptomunten te stelen. In oktober kwam het bedrag uit op 775,7 miljoen dollar. Juli was relatief gezien de rustigste maand met een schade van ‘slechts’ 34,3 miljoen euro. Een verklaring waarom uitgerekend in deze maanden hackers het meest actief waren, hebben de onderzoekers niet.

De meeste crypto’s -3,1 miljard dollar of 82,1 procent- werden gestolen via DeFi-protocollen. Van dat geldbedrag werd 64 procent buitgemaakt via chain bridge protocols. Dat is een technische oplossing om cryptovaluta van de ene blockchain naar de andere over te zetten.

Wat is Crypto Hacking?

Crypto-hacking is het onrechtmatig toegang verkrijgen tot computer- en netwerksystemen die crypto-geld bevatten of verwerken. Dit kan door het uitvoeren van aanvallen zoals phishing, malware-injectie of brute-force-aanvallen. De daders willen vaak crypto-valuta stelen, zoals Bitcoin of Ethereum. Hacking van crypto-uitwisselingen en wallet-diensten is een groeiend probleem en heeft geleid tot de verlies van miljarden dollars aan crypto-activawealth. Het is belangrijk voor eigenaren van crypto-activa om hun systemen en wachtwoorden sterk te beveiligen om zich te beschermen tegen mogelijke aanvallen.

Noord-Koreaanse crypto-diefstallen exploderen

Bijna de helft van de gestolen cryptomunten -zo’n 1,7 miljard dollar- is afgelopen jaar bemachtigd door Noord-Koreaanse hackers. Ter vergelijking: in 2020 stalen ze omgerekend 142 miljoen dollar aan crypto’s. Dat is een explosieve stijging van bijna 1.100 procent in slechts twee jaar tijd. Experts vermoeden dat het geld naar de Noord-Koreaanse regering gaat om kernwapens te ontwikkelen.

Chainalysis vermoedt dat Lazarus achter de digitale diefstallen zit. Dat is een hackersgroep die nauwe banden heeft met Noord-Koreaanse inlichtingen- en veiligheidsdiensten. De groep staat erom bekend gevoelige informatie en geld van overheden en internationale organisaties te stelen. De buit wordt vervolgens aan de regering gegeven.

Lazarus is al jaren actief. De hackersgroep wordt in verband gebracht met onder meer de hack op Sony Picture Entertainment in 2014 en de WannaCry ransomware-aanvallen in 2017. Bij die laatste aanval werden ruim 300.000 computers en laptops in 150 landen besmet met deze gijzelsoftware. Lazarus zou ook Nederlandse bedrijven hebben bespioneerd die actief zijn in de lucht-, ruimtevaart- en defensiesector. Daarbij probeerde de groep om zoveel mogelijk hoogwaardige technologische kennis en andere gevoelige gegevens buit te maken.

Strijd tegen Noord-Koreaanse crypto-diefstallen

“Hoewel Noord-Koreaanse hackers ongetwijfeld geraffineerd te werk gaan en een aanzienlijke bedreiging vormen voor het ecosysteem van cryptocurrency, zijn inlichtingen- en veiligheidsdiensten steeds beter in staat om terug te vechten”, schrijft Chainalysis. Als voorbeeld noemen de onderzoekers de vondst van 30 miljoen dollar die was buitgemaakt bij de hack op blockchaingame Axie Infinity.

Chainalysis verwacht de komende jaren meer van dit soort succesverhalen te horen. Het cybersecuritybedrijf is lovend over de transparantie van de blockchain. “Opsporingsdiensten hebben hierdoor altijd een spoor om te volgen, zelfs jaren nadat een strafbaar feit heeft plaatsgevonden. Dat is van onschatbare waarde omdat onderzoekstechnieken continu verbeteren.” Onderzoekers voorspellen dat de schade door diefstal van cryptomunten de komende jaren lager zal uitvallen.

Wat we weten over de Noord-Koreaanse hackers

Noord-Koreaanse hackers zijn groepen of individuen die geassocieerd worden met de overheid van Noord-Korea en die worden beschuldigd van digitale misdaden, zoals cyberaanvallen, datadiefstal en het verzamelen van geheime informatie.

Deze hackers zijn bekend om hun gerichte aanvallen op overheden, financiële instellingen en grote bedrijven over de hele wereld, waarbij ze meestal op zoek zijn naar geld of politieke informatie. Sommige beruchte aanvallen door Noord-Koreaanse hackers omvatten de aanval op de Centrale Bank van Bangladesh en de WannaCry-ransomware-aanval in 2017.

Noord-Korea wordt beschouwd als één van de meest actieve en bedreven cybermogendheden ter wereld en heeft een geschatte pool van 6.000 getrainde hackers. Hoewel het moeilijk is om de exacte activiteiten van Noord-Koreaanse hackers te traceren, waarschuwen cyberveiligheidsexperts regelmatig voor hun bedrevenheid en de bedreigingen die ze vormen voor het internationale cyberveiligheidsecosysteem.

2022 Biggest Year Ever For Crypto Hacking
PDF – 1,2 MB 134 downloads
Crypto Crime Report 2023
PDF – 7,1 MB 80 downloads

Bron: chainalysis.com, vpngids.nl

Een herstelzin of seed phrase biedt dezelfde mogelijkheden om uw crypto’s te plunderen als de privé sleutel

Oplichters deinzen nergens voor terug als het aankomt op het stelen van cryptocurrency. Sommigen proberen schaarse mining-apparatuur te verkopen, anderen lokken slachtoffers in de val met geschenken van cryptobeurzen of Elon Musk zelf, of plaatsen zelfs screenshots op openbare platforms met wachtwoorden voor cryptowallets en verdienen zo “commissies” van crypto-investeerders die verleid zijn door het vooruitzicht van een gratis lunch. Vandaag vertellen we u over een 'nieuwe nep-weggeefactie' en onderstrepen we nogmaals waarom de herstelzin voor uw cryptowallet met uw leven moet worden bewaakt.

Lees meer »