Litouwen aangevallen door Russische hackers voor spoorblokkade

Gepubliceerd op 28 juni 2022 om 15:00

Russische hackers hebben een DDoS-aanval uitgevoerd op Litouwen. De cyberaanval is een direct gevolg van de blokkade van het spoor tussen Moskou en Kaliningrad, Russisch grondgebied dat omringd wordt door Litouwen en Polen. De daders waarschuwen dat de aanvallen zullen aanhouden zolang de spoorwegblokkade niet wordt opgeheven.

Transportverbod van Russische goederen

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, halen de EU en NAVO alles uit de kast om de president Poetin te overtuigen om een einde te maken aan de invasie. Om de Russische president daartoe aan te zetten, zijn er diverse sanctiepakketten uitgedeeld. Onlangs besloten de EU-lidstaten dat de meeste Russische goederen niet langer over het spoor vervoerd mogen worden.

Vorige week trad deze maatregel in werking, tegen het zere been van president Poetin. Hij beschouwt het als een provocatie van het Westen. Door deze sanctie kunnen er niet langer goederen via het spoor naar Kaliningrad worden vervoerd. Kaliningrad is een zogeheten exclave: een stuk (Russisch) grondgebied dat door andere landen is ingesloten. Het spoor is de meest gerichte manier om deze regio vanuit de Russische hoofdstad te bevoorraden: de helft van alle goederen die Kaliningrad ontvangt, komen aan via het spoor.

Dmitry Peskov, woordvoerder van het Kremlin, was woedend en noemde het besluit van de EU een blokkade. In een reactie zei hij vorige week dat Rusland “zich het recht voorbehoud actie te ondernemen om zijn nationale belangen te verdedigen”.

Het transportverbod van Russische goederen via Europa wordt de komende maanden verder uitgebreid. In juli mogen beton en alcohol niet langer worden getransporteerd, in augustus komen daar kolen bij, in december Russische olie.

Killnet verantwoordelijk

Omdat Litouwen gehoor geeft aan het Europese transportverbod van Russische goederen via de EU, hebben Russische staatshackers maandag een DDoS-aanval uitgevoerd. Hackers proberen een computernetwerk of server ontoegankelijk te maken. Dat doen ze door het netwerk of de server te overladen met verbindingsaanvragen.

Een DDoS-aanval kun je als een file zien die steeds erger wordt, omdat het aantal auto’s en vrachtwagens voortdurend toeneemt. Op een gegeven moment is er geen doorkomen meer aan en staat alles stil. Bij een DDoS-aanval raken servers overbelast, waardoor ze alsmaar trager werken. Op een gegeven moment ligt alles plat en kunnen ze niet langer pagina’s laden.

“De aanval gaat door totdat Litouwen de blokkade opheft”, vertelt een woordvoerder van de Russische hackersgroep Killnet tegenover Reuters. Hij claimt dat zijn groep tot nu toe 1.652 websites heeft platgelegd. “En dat is nog maar het begin”, waarschuwt de woordvoerder.

Rusland en EU beschuldigen elkaar

Het Kremlin zegt al maanden dat “een leger van cyberhuurlingen” en “anonieme hackers en provocateurs” Rusland aanvallen. President Poetin zei in maart dat deze ‘cyberagressie’ ernstige gevolgen zal hebben voor “de aanstichters en de daders”. Eind mei zei Poetin tijdens een vergadering met de Security Council dat hij er alles aan zal doen om de cyberverdediging van zijn land op te schroeven.

Begin mei beschuldigde de Europese Raad Rusland ervan “kwaadaardige cyberactiviteiten” tegen Oekraïne te hebben uitgevoerd. De aanval op satellietnetwerk KA-SAT had niet alleen gevolgen voor het Oost-Europese land: ook andere EU-lidstaten hadden last van deze aanval. “De Europese Unie beraadt zich, in nauwe samenwerking met haar partners, op verdere stappen om dergelijk kwaadwillig gedrag in cyberspace te voorkomen, te ontmoedigen, af te schrikken en aan te pakken”, aldus de Raad.

Bron: anoniem, reuters.com, vpngids.nl

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met Cybercrimeinfo.

Meer cyberoorlog nieuws