FBI en MI5: "De grootste dreiging op lange termijn voor onze economische en nationale veiligheid"

Gepubliceerd op 8 juli 2022 om 07:00

De Amerikaanse veiligheidsdienst FBI en de Britse geheime dienst MI5 hebben samen gewaarschuwd voor de 'immense' dreiging die China vormt voor de 'economische en nationale veiligheid', onder meer door cyberspionage.

Grootste dreiging op lange termijn

FBI-directeur Christopher Wray en MI5-hoofd Ken McCallum stellen in een gezamenlijke verklaring dat de aanpak van Chinese activiteit de afgelopen drie jaar verdubbeld is, en opnieuw verdubbeld zal worden. Wray spreekt van "de grootste dreiging op lange termijn voor onze economische en nationale veiligheid". China heeft zich volgens de FBI gemengd in de politiek, inclusief recente verkiezingen.

Mocht het vrije Taiwan door China worden ingelijfd, zou dat volgens Wray "één van de meest vreselijke verstoringen zijn die de wereld ooit heeft gezien". China erkent Taiwan niet als soevereine staat, maar ziet het land als afvallige provincie. Er bestaan groeiende zorgen dat China het land met harde hand zal proberen in te lijven.

Russische aanval op Oekraïne

De topmannen van de FBI en MI5 waarschuwen dat China 'lering trekt' uit de Russische aanval op Oekraïne. Rusland ziet Oekraïne ook als afvallige provincie, en China heeft de Russische aanval niet veroordeeld. Taiwan is de thuisbasis van een aantal belangrijke technologiebedrijven. Zo maakt de Taiwanese fabrikant TSMC maakt bijvoorbeeld chips voor Apple, Qualcomm en Nvidia.

Het is voor het eerst dat de FBI en MI5 een gezamenlijke verklaring afgeven. Wray van de FBI waarschuwde aanwezige bestuurders van bedrijven en universiteiten dat de Chinese overheid "gebrand is op het stelen van uw technologie". Hij wijst op zaken waarbij Chinese bedrijven op het platteland van de VS genetisch gemodificeerde zaden opgraven, waar jaren werk en miljarden dollars in geïnvesteerd zijn.

Cyberspionage China

Op het gebied van cyberspionage zou China volgens Wray "valsspelen en stelen op enorme schaal", met een hack-programma dat groter is dan dat van elk ander groot land bij elkaar. MI5 heeft informatie over cyberdreigingen van China gedeeld met 37 landen. In mei zou een Chinese dreiging rond het luchtruim zijn verstoord.

McCallum van MI5 noemde enkele specifieke voorbeelden, zoals dat van een Britse luchtvaartexpert die online een aanbieding voor een lucratieve baan kreeg. Hij reisde tweemaal naar China waar hij "in de watten werd gelegd", en daarna gevraagd werd naar technische informatie over een militair vliegtuig in het bijzijn van een Chinese inlichtingendienst. "Toen zij wij ons ermee gaan bemoeien", aldus McCallum.

Een woordvoerder van de Chinese ambassade in Washington noemt de aantijgingen van de Amerikanen en Britten "ongegrond" in een e-mail aan persbureau AP. Woordvoerder Liu Pengyu stelt dat China "zich krachtig verzet tegen alle vormen van cyberaanvallen en die bestrijdt". "We zullen cyberaanvallen nooit aanmoedigen, ondersteunen of goedkeuren", aldus de Chinese verklaring.

China bouwt raketlanceringslocaties in woestijnen en voegt een vliegdekschip toe aan zijn marinevloot. WSJ sprak met militaire experts en analyseerde satellietbeelden om het streven van Peking om een ​​wereldwijde militaire macht te worden die het tegen de VS en zijn bondgenoten kan opnemen, te onthullen. Foto's: Maxar; Planet Labs PBC

Joint Address By MI 5 And FBI Heads
PDF – 931,6 KB 164 downloads

Bron: wsj.com, bbc.co.uk, mi5.gov.uk, rtlnieuws.nl

Staatshackers hadden maandenlang ongemerkt toegang tot de computersystemen van Nederlandse bedrijven uit de lucht-, ruimtevaart- en defensiesector

Noord-Koreaanse staatshackers hadden maandenlang ongemerkt toegang tot de computersystemen van Nederlandse bedrijven uit de lucht-, ruimtevaart- en defensiesector. Daarbij is waarschijnlijk hoogwaardige kennis buitgemaakt. De daders probeerden ook geld te stelen, maar dat mislukte. Dat blijkt uit onderzoek van cybersecuritybedrijf ESET.

Lees meer »

Hoe beschermt u uw iPhone of Android-smartphone tegen spyware

Wellicht het grootste verhaal van 2021 – een onderzoek door The Guardian en 16 andere mediaorganisaties, gepubliceerd in juli – suggereerde dat meer dan 30.000 mensenrechtenactivisten, journalisten en advocaten over de hele wereld het doelwit van 'Pegasus' kunnen zijn geweest. Pegasus is zogeheten “legale surveillancesoftware” ontwikkeld door het Israëlische bedrijf NSO. In het rapport, dat de naam Pegasus Project draagt, wordt beweerd dat de malware op grote schaal is verspreid via een verscheidenheid aan exploits, waaronder verschillende iOS zero-click zero-days.

Lees meer »

Spyware in iPhone kabel

Een beveiligingsonderzoeker heeft kabeltjes gemaakt die er normaal uitzien maar via een eigen wifi-netwerk alles kunnen doorspelen wat een slachtoffer typt.

Lees meer »

De strijd tegen online stalking

Het bespioneren van mensen is vandaag de dag veel te makkelijk geworden. Iedereen kan 'stalkerware-apps' downloaden, die er bijvoorbeeld uit kunnen zien als software voor ouderlijk toezicht of antidiefstal-oplossingen voor smartphones. Deze classificatie helpt de ontwikkelaars om juridische problemen te voorkomen; het echte doel van de software is om een grote hoeveelheid gevoelige informatie van apparaten te verzamelen zonder dat de gebruiker hiervan op de hoogte is.

Lees meer »

Meer cyberoorlog nieuws