DDoS aanvallen gemiddeld 97% meer dan in zelfde periode vorig jaar

Gepubliceerd op 14 augustus 2020 om 05:22
DDoS aanvallen gemiddeld 97% meer dan in zelfde periode vorig jaar

Uit het halfjaarlijkse DDoS rapport van 'Link11' blijkt dat er vanwege COVID-19 een forse toename is geweest in het aantal DDoS aanvallen.

In april, mei en juni 2020 lag het aantal geregistreerd aanvallen volgens het Link11 Security Operations Center (LSOC) gemiddeld 97% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Piek in mei

In mei bereikte de hoeveelheid aanvallen zelf een piek van 108%. Volgens het securitybedrijf is er een potentieel risico dat cybercriminelen profiteren van thuiswerken. Het is daarom belangrijk dat organisaties risico’s uitsluiten, zodat de aanvalstactieken van cybercriminelen worden ondermijnd.

De hoeveelheid multi-vector aanvallen neemt toe. Eén op de twee aanvallen (52%) combineerde verschillende aanvalstactieken, waardoor ze moeilijker te verdedigen waren. Eén aanval omvatte zelfs 14 verschillende tactieken; het hoogste aantal tot nu toe geregistreerde vectoren.

De dreiging situatie in de eerste helft van 2020 in één oogopslag

Groeiend aantal reflection amplification vectoren

De meest gebruikte vectoren waren DNS, CLDAP en NTP, terwijl WS Discovery en Apple Remote Control nog steeds veel worden gebruikt nadat ze in 2019 waren ontdekt. Sinds het begin van het jaar heeft de vectorset voor DDoS-aanvallers zich ook uitgebreid met DVR DHCPDiscovery. Het LSOC ontdekte de vector die misbruik maakt van een kwetsbaarheid in digitale videorecorders. De nieuwe aanvalsmethode was in het tweede kwartaal van 2020 honderden keren gebruikt voor DDoS-aanvallen.


DDoS sources voor reflection amplification aanvallen worden over de hele wereld verspreid. De meeste aanvallen komen uit de VS, China en Rusland vandaan. Er is ook een sterke toename in aanvallen te herleiden naar Frankrijk.

Gemiddelde aanvalsbandbreedte blijft hoog

Het aanvalsvolume van DDoS-aanvallen is op een hoog niveau gestabiliseerd en ligt gemiddeld op 4,1 Gbps. Bij de meeste aanvallen lag dit op 80% tot 5 Gbps. De grootste DDoS-aanval werd gestopt met 406 Gbps. Bij bijna 500 aanvallen was het aanvalsvolume meer dan 50 Gbps. Dit is ruim boven de beschikbare verbindingsbandbreedte van de meeste bedrijven.

Het percentage DDoS-aanvallen vanuit de cloud was het afgelopen half jaar 47% hoger dan heel 2019 (45%). Klanten van allerlei providers werden slachtoffer, meestal waren dit klanten van Microsoft, Azure, AWS en Google Cloud.

Aanvallers gebruiken vaak valse identiteiten en gestolen creditcards om toegang te krijgen tot cloud accounts, waardoor het moeilijk is de criminelen achter de aanvallen te traceren.

Breed scala aan aanvalsbandbreedtes

DDoS-aanvallen

De langste DDoS-aanval duurde 1,390 minuten (23 uur). Intervalaanvallen duren gemiddeld 13 minuten en gedijen op herhaling. Hierdoor worden ze vaak als kleine pinpricks ingesteld.

Uit het analyse blijkt verder dat de frequentie van DDoS-aanvallen afhangt van de dag, de week en het tijdstip. De meeste aanvallen concentreren zich op het weekend en de avond. Op zaterdag en op werkdagen buiten de kantooruren worden ook meer aanvallen geregistreerd.

DDoS-aanvallen de klok rond

Pandemie vergroot het aanvalsoppervlak

Marc Wilczek, COO van Link11 zegt: “De pandemie heeft organisaties gedwongen om hun digitale transformatieplannen te versnellen, maar heeft ook het aanvalsoppervlak voor cybercriminelen vergroot. Hierdoor is de kans op maximale verstoring en dat kritieke systemen offline worden gehaald alleen maar groter geworden. De 'nieuwe samenleving' zal voor veel bedrijven een groot beveiligingsrisico blijven vormen en er moet nog veel werk worden verzet om netwerken en systemen te beveiligen tegen volumeaanvallen. Organisaties moeten investeren in beveiligingsoplossingen op basis van automatisering, AI en machine learning. Dergelijk oplossingen zijn ontworpen om aanvallen met meerdere vectoren en beveiligingsmechanismen aan te pakken. ”

Samengevat belangrijkste conclusies rapport

  • Multi-vector aanvallen nemen toe:

één op de twee aanvallen (52%) combineerde verschillende aanvalstactieken, waardoor ze moeilijker te verdedigen waren. Eén aanval omvatte zelfs 14 verschillende tactieken; het hoogste aantal tot nu toe geregistreerde vectoren.

  • Groeiend aantal reflection amplification vectoren:

de meest gebruikte vectoren waren DNS, CLDAP en NTP, terwijl WS Discovery en Apple Remote Control nog steeds veel worden gebruikt nadat ze in 2019 waren ontdekt. Sinds het begin van het jaar heeft de vectorset voor DDoS-aanvallers zich ook uitgebreid met DVR DHCPDiscovery. Het LSOC ontdekte de vector die misbruik maakt van een kwetsbaarheid in digitale videorecorders. De nieuwe aanvalsmethode was in het tweede kwartaal van 2020 honderden keren gebruikt voor DDoS-aanvallen.

  • DDoS sources voor reflection amplification aanvallen worden over de hele wereld verspreid.

De meeste aanvallen komen uit de VS, China en Rusland vandaan. Er is ook een sterke toename in aanvallen te herleiden naar Frankrijk.

  • De gemiddelde aanvalsbandbreedte blijft hoog:

het aanvalsvolume van DDoS-aanvallen is op een hoog niveau gestabiliseerd en ligt gemiddeld op 4,1 Gbps. Bij de meeste aanvallen lag dit op 80% tot 5 Gbps. De grootste DDoS-aanval werd gestopt met 406 Gbps. Bij bijna 500 aanvallen was het aanvalsvolume meer dan 50 Gbps. Dit is ruim boven de beschikbare verbindingsbandbreedte van de meeste bedrijven.

  • DDoS-aanvallen vanuit de Cloud:

het percentage DDoS-aanvallen vanuit de Cloud was het afgelopen half jaar 47% hoger dan heel 2019 (45%). Klanten van allerlei providers werden slachtoffer, meestal waren dit klanten van Microsoft, Azure, AWS en Google Cloud. Aanvallers gebruiken vaak valse identiteiten en gestolen creditcards om toegang te krijgen tot Cloud accounts, waardoor het moeilijk is de criminelen achter de aanvallen te traceren.

  • De langste DDoS-aanval duurde 1,390 minuten (23 uur):

intervalaanvallen duren gemiddeld 13 minuten en gedijen op herhaling. Hierdoor worden ze vaak als kleine pinpricks ingesteld.

Uit het analyse blijkt verder dat de frequentie van DDoS-aanvallen afhangt van de dag, de week en het tijdstip. De meeste aanvallen concentreren zich op het weekend en de avond. Op zaterdag en op werkdagen buiten de kantooruren worden ook meer aanvallen geregistreerd.

Link 11 Ddos Report H 1 2020 En
PDF – 3,2 MB 560 downloads

Bron: link11.com, dutchconnect.nl,  beveiligingswereld.nl