Kinderen worden opgelicht via Instagram en Snapchat

Gepubliceerd op 2 april 2020 om 10:30
Kinderen worden opgelicht via Instagram en Snapchat

Bij Opgelicht?! komen verhalen binnen van ouders met enorme telefoonrekeningen. De oorzaak: één van de kinderen dacht onschuldig wat geld te verdienen door een paar telefoontjes te plegen. Jongeren worden via social media zoals Snapchat en Instagram benaderd door een anoniem en vreemd account met de vraag of ze snel en makkelijk geld willen verdienen. Goed verdienen, toch?

Gigantische telefoonrekening

Jan is één van de ouders die opeens met een gigantische telefoonrekening werd geconfronteerd. Zijn dochter Samantha kreeg van het account fastmoney2k19 de vraag of zij snel geld wilde verdienen. Het enige dat ze hoefde te doen was een aantal keer naar een bepaald 0900-nummer te bellen. Via dit telefoonnummer zou zij dan bepaalde codes te horen krijgen, en die codes moest zij weer doorgeven aan een ander 06-nummer.

Samantha ging op het aanbod in en belde een aantal keer naar dit nummer. Na een half uur bellen zou ze op 86% zitten van het aantal keer dat ze moet bellen, en zodra Samantha de 100% heeft aangetikt, was het klaar. Ze is zich op dat moment echter niet bewust van het feit dat ze een telefoonrekening van ruim € 700 bij elkaar heeft gebeld.

Opbiechten

Ondanks de belofte krijgt Samantha na het bellen geen cent van fastmoney2k19. Het enige dat haar nu nog rest is bij haar vader opbiechten wat er zojuist is gebeurd. Het nummer dat zij belde is 0900-0203, een nummer dat verbonden is aan een online spel waarbij je door dat nummer te bellen codes krijgt om punten in te wisselen in het spel. Feitelijk heeft Samantha dus betaald voor het online bestedingstegoed van die zogenaamde fastmoney2k19.

Het bellen naar dit nummer is volkomen legitiem. Dat dan ook niet het probleem in deze situatie. Het gaat erom dat er spelers van het spel zijn die jongeren ronselen om voor hen te bellen. Op die manier krijgen zij zoveel mogelijk credits in het spel, maar kost het hen geen geld.

Wat kun je doen om te voorkomen dat jouw kind erin trapt?

Wij bellen met Fred Ootes, cybercrime-specialist bij de politie. Hij wijst ouders erop dat zij hun kind moeten informeren over dit soort praktijken: 'Belangrijk is dat ouders hun kinderen informeren dat dit soort dingen gebeuren, dat er mensen zijn die jongeren ronselen om voor hen codes op te vragen. Leer je kinderen dan ook dat ze aanbiedingen over snel geld verdienen moeten negeren, als mensen ze benaderen via bijvoorbeeld Instagram'.

Daarnaast benadrukt hij dat de mensen aangifte moeten doen van dit soort praktijken, want het bellen naar dit soort telefoonnummers door minderjarigen is niet toegestaan. Er moet toestemming zijn van een ouder, anders is het strafbaar.

Het verhaal is anonimiseert, de echte namen van de betrokkenen zijn bekend bij de redactie. 

Bron: Opgelicht?!

Andere vormen van criminaliteit gericht op kinderen:

Catfishing wat is dit »

Grooming wat is dit »

Sextortion wat is dit »