Marktplaats 'WT1SHOP' uit de lucht gehaald door politie diensten

Gepubliceerd op 8 september 2022 om 15:00

Opsporings- en veiligheidsdiensten uit de VS, Portugal en Nederland hebben een illegale digitale marktplaats uit de lucht gehaald. Het platform bood gestolen inloggegevens van ruim 5,85 miljoen internetters te koop aan. De verdachte riskeert een gevangenisstraf van tien jaar.

Een 36-jarige man uit Moldavië zou de marktplaats 'WT1SHOP' beheren. Via deze site konden hackers, cybercriminelen en andere kwaadwillenden bieden op 25.000 gescande rijbewijzen, 1,7 miljoen inloggegevens van diverse webshops, 108.000 bankrekeningnummers en 21.800 creditcardgegevens. Om deze data te betalen, bood de site een forum en betalingsmechanisme om af te rekenen in Bitcoin.

Rol Nederlandse politie

De Nederlandse politie speelde een belangrijke rol in het offline halen van WT1SHOP. In juni 2020 deelden agenten een kopie van de database van de criminele marktplaats. Daaruit bleek dat het platform 60.823 geregistreerde gebruikers telde, inclusief 91 verkopers en twee systeembeheerders. Hoe de politie de hand heeft weten te leggen op de database, is onbekend.

Uit de gegevens die de Nederlandse politie overhandigde aan haar Amerikaanse collega’s, blijkt dat WT1SHOP in juni 2020 ongeveer 2,4 miljoen inloggegevens had verkocht. Deze omvatte onder meer inloggegevens voor diverse webshops en financiële instellingen, e-mailaccounts, PayPal-accounts en identiteitskaarten. Met de verkoop verdiende de marktplaats zo’n 4 miljoen dollar.

In december 2021 was het aantal gebruikers toegenomen tot 106.273. De website telde toen 94 verkopers. Gezamenlijk behaalden ze een omzet van in totaal 5,85 miljoen dollar.

Naast Nederland en de VS, speelde Portugal eveneens een rol in deze zaak. Portugese autoriteiten confisqueerden de servers waarop de website draaide. De FBI legde beslag op vier domeinnamen, te weten wt1shop.net, wt1store.cc, wt1store.com en wt1store.net.

Amerikaanse ministerie van Justitie

Het Amerikaanse ministerie van Justitie verdenkt de 36-jarige Nicolai Colesnicov uit Moldavië van samenzwering en illegale handel in inloggegevens en toegangsapparatuur. Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij een celstraf van maximaal tien jaar krijgen in de federale gevangenis.

Het is niet de eerste keer dat Amerikaanse opsporingsdiensten een illegale marktplaats offline halen. In juni 2021 ging Slilpp op zwart. Daar werden meer dan tachtig miljoen gestolen inloggegevens verhandeld door ruim 1.400 verkopers.

“De Slilpp-marktplaats heeft naar verluidt wereldwijd honderden miljoenen dollars aan verliezen veroorzaakt voor slachtoffers, onder meer door kopers in staat te stellen de identiteit van Amerikaanse slachtoffers te stelen”, zo zei het Amerikaanse ministerie van Justitie over deze zaak.

Een woordvoerder van de Nederlandse politie bevestigde dat het Team High Tech Crime had meegeholpen aan het Amerikaanse onderzoek naar Slilpp. Politieagenten namen servers in twee datacentra in beslag.

FOR IMMEDIATE RELEASE
PDF – 133,0 KB 153 downloads

Bron: anoniem, justice.gov, vpngids.nl

Meer actueel nieuws