Hacker verhoogde deeltjes 'Natronloog' van 100 naar 11.000 per miljoen waterdeeltjes

Gepubliceerd op 10 februari 2021 om 08:00

Een cybercrimineel heeft vorige week toegang tot het beheersysteem van een waterzuiveringsinstallatie in Florida gekregen en vervolgens de waarden van het zuiveringsmiddel 'natronloog' naar potentieel gevaarlijke waardes aangepast, zo heeft sheriff Bob Gualtieri van Pinellas County in Florida tijdens een persconferentie laten weten.

Toegang waterzuiveringsinstallatie

De aanval vond afgelopen vrijdag plaats. Een aanvaller wist via TeamViewer toegang tot het systeem te krijgen waarmee de waterzuiveringsinstallatie wordt beheerd. Een medewerker van de zuiveringsinstallatie zag dat er iemand op afstand inlogde, maar vond dit niet verdacht aangezien zijn leidinggevenden dat vaker doen. Een paar uur later logde de aanvaller opnieuw in en wijzigde de waardes van de hoeveelheid natronloog in het water.

Reiniging water

Dit middel wordt gebruikt voor de reiniging van het water, de zuurgraad en het verwijderen van metalen uit het drinkwater. De aanvaller verhoogde het aantal deeltjes van natronloog in het water van 100 naar 11.000 per miljoen waterdeeltjes, wat volgens Gualtieri een potentieel gevaarlijke waarde is. Na de aanpassing verliet de aanvaller het systeem. De beheerder zag de aanpassing en herstelde de oorspronkelijke waarde.

De aanval had hierdoor geen gevolgen voor de kwaliteit van het drinkwater of de volksgezondheid. Zelfs wanneer de beheerder de aanpassing niet had opgemerkt had het nog 24 tot 36 uur geduurd voordat het behandelde water in de drinkwatervoorziening terecht was gekomen en zou het alsnog zijn gecontroleerd en opgemerkt.

Nadat de beheerder de aanval opmerkte werden er stappen genomen om remote toegang tot het systeem te voorkomen. Tevens worden er aanvullende maatregelen uitgerold. De autoriteiten hebben inmiddels een onderzoek ingesteld naar de identiteit van de aanvaller en hoe die wist binnen te dringen. Er zijn geen aanwijzingen dat de aanvaller toegang tot andere systemen heeft gekregen.

Sheriff
PDF – 42,4 KB 278 downloads

Bron: baynews9.com, youtube.com, security.nl

Meer info over ‘hacking’?

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier of anoniem.

Hacking gerelateerde berichten

Zeroday kwetsbaarheid in 'Secure Mobile Access apparaat'?!

De afgelopen jaren gingen steeds meer mensen thuiswerken. Door de coronapandemie is dit in een stroomversnelling geraakt. Vanuit huis werken brengt echter risico’s met zich mee. Op de werkvloer zijn tal van maatregelen genomen om veilig en verantwoord te werken, maar hoe zit dat thuis? Zorg dat u geen slachtoffer wordt van cybercriminelen en verzeker u en uw medewerkers van een goed beveiligd netwerk met de oplossingen van SonicWall.

Lees meer »

“Het ministerie van Financiën weet nog steeds niet wat de hackers allemaal hebben gedaan en welke informatie ze hebben buitgemaakt”

De e-mailaccounts van tientallen hooggeplaatste ambtenaren van het Amerikaanse ministerie van Financiën zijn in handen gevallen van hackers. Volgens Amerikaanse media wisten de aanvallers de hand te leggen op encryptiesleutels waarmee de ambtenaren hun dataverkeer beveiligden tegen hackers en cybercriminelen. Dit is wellicht pas het topje van de ijsberg.

Lees meer »

De gevaren van IoT zichtbaar in Rotterdam

Tot dinsdagmiddag was het voor iedereen mogelijk om de kleuren van de Erasmusbrug aan te passen via zijn tablet, smartphone of laptop. Door een gat in de beveiliging was het mogelijk om zonder gebruikersnaam en wachtwoord in te loggen op het systeem dat de lichtkleuren regelt. De gemeente Rotterdam heeft het bedieningssysteem uitgeschakeld en contact opgenomen met de leverancier van het systeem om herhaling te voorkomen.

Lees meer »

Berichten lezen voordat ze versleuteld werden

Politie en justitie slaagden er eerder dit jaar in om EncroChat te kraken. Daarbij maakten de opsporingsdiensten meer dan 20 miljoen berichten waarin criminele activiteiten uit de doeken worden gedaan buit. Nu blijkt dat de politie begin 2019 al infiltreerde in de beveiligde chatdienst. Daarbij wist de handhavingsinstantie de hand te leggen op foto’s, notities en financiële gegevens van de chatdienst.

Lees meer »