FBI: Hackers maken actief misbruik van kwetsbaarheden in FortiOS

Gepubliceerd op 6 april 2021 om 17:30
FBI: Hackers maken actief misbruik van kwetsbaarheden in FortiOS

De FBI heeft een waarschuwing afgegeven voor actief misbruik van drie bekende kwetsbaarheden in FortiOS, het besturingssysteem dat in de netwerkoplossingen van fabrikant Fortinet wordt gebruikt, zoals firewalls en vpn-systemen. Het gaat om CVE-2018-13379, CVE-2019-5591 en CVE-2020-12812.

Hackers maken gebruik van kwetsbaarheden

Volgens de FBI maken meerdere Advanced Persistent Threat (APT)-groepen gebruik van de kwetsbaarheden om toegang tot de netwerken van overheden en bedrijven te krijgen om vervolgens data te stelen of ransomware-aanvallen uit te voeren. De FBI zag vorige maand deze groepen scans op poorten 4443, 8443 en 10443 uitvoeren, om zo kwetsbare Fortinet-apparaten te vinden.

Kwetsbaarheid FortiOS SSL VPN webportal

CVE-2018-13379 is een kwetsbaarheid in de FortiOS SSL VPN webportal. Het beveiligingslek is op een schaal van 1 tot en met 10 wat betreft de impact beoordeeld met een 9,8. Door middel van path traversal kan een ongeauthenticeerde aanvaller FortiOS-systeembestanden downloaden. Op deze manier kan een aanvaller de inloggegevens van ingelogde vpn-gebruikers bemachtigen. Exploits die misbruik van het beveiligingslek maken zijn al ruim een jaar beschikbaar. Fortinet bracht op 24 mei 2019 een beveiligingsupdate voor het lek uit.

Beveiligingslek in FortiOS

CVE-2019-5591 is een beveiligingslek in FortiOS waardoor een ongeauthenticeerde aanvaller op hetzelfde subnet gevoelige informatie kan onderscheppen door zich voor te doen als de LDAP-server. De impact van deze kwetsbaarheid is beoordeeld met een 7,5. Voor dit beveiligingslek is sinds 26 juli 2019 een beveiligingsupdate beschikbaar.

Tweefactorauthenticatie omzeilen

Vorig jaar juli kwam Fortinet met een patch voor de derde kwetsbaarheid, CVE-2020-12812. Via dit beveiligingslek kan een aanvaller inloggen zonder dat een tweede factor moet worden opgegeven, ook al staat dit wel ingeschakeld. Dit probleem doet zich voor wanneer tweefactorauthenticatie staat ingeschakeld in de "user local" setting en er een remote authenticatiemethode voor deze gebruiker staat geconfigureerd. Door het wijzigen van de gebruikersnaam kan een aanvaller dan de tweefactorauthenticatie omzeilen. Deze kwetsbaarheid heeft een impactscore van 9,8.

Meteen patchen

Aangezien beveiligingsupdates voor de genoemde kwetsbaarheden al geruime tijd beschikbaar zijn, adviseert de FBI om de patches meteen te installeren. Verder wordt een reeks van algemene beveiligingsadviezen gegeven om de beveiliging van systemen te verbeteren.

210402
PDF – 326,6 KB 290 downloads

Bron: fortiguard.com, ic3.gov, security.nl

Meer info over ‘hacking’?

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Hacking gerelateerde berichten

Hack The Box: Hoe een n00b zijn invite code kreeg

Een tijd geleden kreeg ik van een goede vriend van mij de tip om de documentaire 'Rats & Slaves' van NPO3 te bekijken. Kort samengevat gaat de documentaire over geïnfecteerde/gehackte computers van nietsvermoedende slachtoffers en hoe deze gehackte computers verkocht worden op het Darkweb door zogeheten 'RATters' (RAT staat voor Remote Acces Trojan). Deze gehackte computers worden vervolgens gebruikt om mensen te bespioneren voor de fun of om mensen af te persen (Ik raad je echt aan deze documentaire te kijken!).

Lees meer »

AIVD en MIVD: VPN-gat misbruikt door staatshackers

De grote kwetsbaarheid in VPN-software van Pulse Secure, wat vorig jaar wereldwijde impact had, is niet alleen door cybercriminelen benut. Ook statelijke actoren hebben nuttig gebruik gemaakt van het beveiligignsgat. De Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD hebben dit gesignaleerd, meldt minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid nu aan de Kamer.

Lees meer »

De eenvoud van het hacken van een account en hoe jij je ertegen kunt beveiligen

De laatste tijd wordt er in de media steeds meer aandacht besteed aan bedrijven die slachtoffer zijn geworden van cyberaanvallen. In sommige van deze cyberaanvallen wordt ook data ontvreemd door de hacker en worden deze gegevens doorverkocht of publiekelijk kenbaar gemaakt. Doordat de gestolen data in veel gevallen ook gebruikersnamen met wachtwoorden bevat, wordt het steeds eenvoudiger om accounts te kraken.

Lees meer »

Citrix-Lek en mogelijk 29 datalekken

Bedrijven die zijn geraakt door het Citrix-beveiligingslek, moeten oppassen dat hun website niet wordt misbruikt door hackers. Daarvoor waarschuwt het Nederlands Security Meldpunt. Hackers zijn na een hack van de Citrix-servers hoogstwaarschijnlijk in staat om de beveiligde verbinding van de website van het bedrijf over te nemen.

Lees meer »

Hackers probeerden computersysteem Amphia Ziekenhuis in Breda binnen te komen

BREDA - Hackers hebben geprobeerd het computersysteem van het Amphia Ziekenhuis in Breda binnen te komen. Dit werd geprobeerd via het Citrix-systeem. Onlangs bleek dit systeem kwetsbaar te zijn voor aanvallen. Meerdere Brabantse gemeenten en zorginstellingen gebruiken Citrix, sommigen hebben het vanwege het risico op aanvallen preventief uitgeschakeld. Brabant Water besloot hetzelfde te doen na vragen van Omroep Brabant.

Lees meer »