Je kunt maar beter gehackt worden door de politie dan door cybercriminelen

Gepubliceerd op 14 april 2021 om 10:42

De FBI breekt in bij bedrijven die kwetsbaar zijn om te voor komen dat cybercriminelen dit doen. Goed idee? Zou dit ook een goed voorbeeld kunnen zijn hoe de Nederlandse politie in de toekomst bedrijven moet beschermen? Wat is jou mening hier over?

De politie moet toestemming krijgen om bedrijven te hacken die kwetsbaar zijn. Om zo cybercriminelen voor te zijn en bedrijven proactief te beschermen.

FBI hackt kwetsbare bedrijven

De FBI heeft honderden besmette Microsoft Exchange-servers in de Verenigde Staten opgeschoond door aanwezige webshells op afstand te verwijderen, zo laat het Amerikaanse ministerie van Justitie weten. De autoriteiten hopen zo misbruik van de kwetsbare servers te voorkomen. De Exchange-servers zijn gecompromitteerd via verschillende kwetsbaarheden waarvoor Microsoft op 2 maart noodpatches uitbracht.

Zeroday

Die beveiligingslekken werden echter al voor het uitkomen van de updates misbruikt. Aanvallers gebruikten de kwetsbaarheden voor het installeren van webshells. Een webshell is een script dat aanvallers op servers plaatsen om toegang te behouden en op afstand code en commando's uit te voeren. Zo zijn de webshells onder andere gebruikt voor de installatie van ransomware op de gecompromitteerde servers en het stelen van gegevens.

Rechter heeft toestemming

Ook na het uitkomen van de beveiligingsupdates bleven aanvallers de kwetsbaarheden gebruiken om ongepatchte Exchange-servers met webshells te infecteren. "Veel eigenaren van besmette systemen hebben de webshells van duizenden servers verwijderd. Anderen zijn hier niet in geslaagd en honderden van dergelijke webshells zijn nog steeds actief", aldus het ministerie. De FBI vroeg een Amerikaanse rechter om toestemming om deze webshells van Exchange-servers in de VS te verwijderen.

Het gaat dan specifiek om de webshells van een groep die in een vroeg stadium van de Exchange-kwetsbaarheden misbruik maakte om toegang tot netwerken van Amerikaanse organisaties te krijgen, zo laat het ministerie verder weten. Deze webshells waren elk voorzien van een unieke pad- en bestandsnaam, waardoor het mogelijk lastiger was voor de servereigenaren om die te vinden en verwijderen.

Eigenaren worden achteraf geïnformeerd

De FBI is van plan om alle eigenaren en beheerders van de servers waar het de webshells van heeft verwijderd te informeren. In het geval contactgegevens openbaar zijn zal de Amerikaanse opsporingsdienst een e-mail sturen. In het geval de contactgegevens niet bekend zijn, zal de FBI de provider van de betreffende eigenaar informeren, die vervolgens weer de besmette en opgeschoonde klant kan waarschuwen.

Het ministerie voegt toe dat hoewel de webshells succesvol zijn verwijderd, de onderliggende kwetsbaarheden in de Exchange-server niet zijn gepatcht. Ook kan het zijn dat andere malware nog steeds op het systeem aanwezig is. Organisaties wordt dan ook gewezen op eerder advies van Microsoft om servers op malware te controleren.

Opnieuw twee ernstige kwetsbaarheden

Microsoft waarschuwt afgelopen dinsdag opnieuw organisaties voor twee kritieke kwetsbaarheden in Exchange Server 2013, 2016 en 2019 waardoor een aanvaller kwetsbare servers op afstand kan overnemen. Voor zover bekend is er nog geen misbruik van de beveiligingslekken gemaakt, maar Microsoft houdt er wel rekening mee dat dit zal gebeuren.

De kwetsbaarheden, aangeduid als CVE-2021-28480 en CVE-2021-28481, zijn beide op een schaal van 1 tot en met 10 wat betreft de ernst met een 9,8 beoordeeld. De Amerikaanse geheime dienst NSA ontdekte en rapporteerde de beveiligingslekken aan Microsoft. Onderzoekers van het techbedrijf hadden de kwetsbaarheden echter onafhankelijk van de NSA ook al gevonden. Verdere details over de lekken zijn niet door Microsoft gegeven.

De kwetsbaarheden:

Meteen installeren

Organisaties worden opgeroepen om de beveiligingsupdates meteen te installeren, mede gezien de aanvallen die de afgelopen maanden op Exchange-servers plaatsvonden. "Recente gebeurtenissen hebben aangetoond dat securityhygiëne en patchmanagement belangrijker dan ooit tevoren zijn"aldus Microsoft. "Het is echt belangrijk dat onze klanten de laatste versie van de software gebruiken die up-to-date beveiligingsupdates heeft." Organisaties die van Exchange Online gebruikmaken zijn al beschermd en hoeven geen verdere actie te ondernemen.

Department Of Justice
PDF – 97,0 KB 244 downloads

"Justitie kondigt een door de rechtbank geautoriseerde poging aan om de exploitatie van Microsoft Exchange Server-kwetsbaarheden te onderbreken"

Released
PDF – 338,8 KB 296 downloads

"Exchange Server-beveiligingsupdates van april 2021"

Bron: microsoft.com, justice.gov, security.nl

Meer info over ‘hacking’?

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Hacking gerelateerde berichten

Het einde van ISDN is in zicht, overstappen op VOIP? Pas op voor PBX Hacking!

KPN wil de gebruikers echter graag op VoIP telefonie laten overschakelen, waarbij het internet de drager is van de gesprekken, en het uitdelen van nummers en het routeren van de gesprekken eenvoudig met software kan worden geregeld. ISDN onderhouden vindt KPN te duur, dus is aangekondigd dat ISDN gaat stoppen. Op 1 september 2019 is ISDN-2 aan de beurt, de ISDN-15, 20 en 30 verbindingen mogen nog een jaar langer blijven, tot 1 oktober 2021. Het aantal gewone telefoonaansluitingen, ISDN of analoog, is van 2008 tot 2016 gedaald van 7 miljoen naar minder dan 1 miljoen. Ongeveer 20% hiervan was ISDN, althans op het hoogtepunt. Met zo'n grote daling klinkt het natuurlijk logisch dat een goedkopere infrastructuur wordt aangeboden.

Lees meer »

Nederland levert Oekraïense hack verdachte uit aan VS

Nederland heeft een verdachte in een grote hack zaak uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De Oekraïner Oleksii Petrovitsj Ivanov (31) zou miljoenen computers over de hele wereld hebben besmet met schadelijke software (malware) via besmette advertenties, zogeheten malvertising. Hij zit vast in de staat New Jersey, aldus het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Lees meer »