Malware infectiemethoden

Gepubliceerd op 5 januari 2023 om 23:08

Malware komt doorgaans de infrastructuur van een bedrijf binnen via e-mail, maar dit is niet de enige infectiemethode. De voornaamste manier om cyberincidenten te voorkomen, is voorkomen dat malware de infrastructuur van uw bedrijf binnendringt. Daarom richten deskundigen zich bij het ontwikkelen van een informatiebeveiligingsstrategie vaak op de meest voor de hand liggende aanvalsvectoren, zoals e-mailverkeer. De meeste aanvallen beginnen inderdaad met een e-mail, maar vergeet niet dat cybercriminelen nog tal van andere methodes hebben om malware bij hun slachtoffers af te leveren. Deskundigen van Kaspersky’s Global Research & Analysis Team spraken over ongebruikelijke methodes om malware te verspreiden en apparaten te infecteren die ze zijn tegengekomen tijdens het analyseren van recente bedreigingen.

  • Typosquatting om een tool te spoofen

De makers van malware met de naam 'AdvancedIPSpyware' besloten hun code op te nemen in de Advanced IP Scanner-tool voor systeembeheerders. Ze maakten twee websites met exact hetzelfde ontwerp als het origineel, plus domeinnamen die slechts één letter verschilden. Ze rekenden er dus op dat het slachtoffer op zoek zou gaan naar een lokaal netwerkbewakingsprogramma en het programma met een achterdeurtje via een nepsite zou downloaden. Interessant is dat de schadelijke versie van Advanced IP Scanner was ondertekend met een legitiem digitaal certificaat, dat lijkt te zijn gestolen.

  • Links onder YouTube-video’s

De operators van OnionPoison probeerden iets soortgelijks: ze maakten hun eigen schadelijke versie van de Tor-browser (alleen dan zonder digitale handtekening). Maar om hun nepbrowser te verspreiden, plaatsten ze een link op een populair YouTube-kanaal over online anonimiteit onder een video met instructies voor het installeren van Tor. De geïnfecteerde versie kon niet worden bijgewerkt en bevatte een achterdeurtje voor het downloaden van een aanvullende schadelijke bibliotheek. Dit stelde de aanvallers op hun beurt in staat om willekeurige commando’s in het systeem uit te voeren en om de browsergeschiedenis en WeChat- en QQ-account-ID’s te bemachtigen.

  • Malware verspreid via torrents

De makers van CLoader hebben hun malware-installers vermomd als illegale games en nuttige software. Deze methode is meestal meer gericht op thuisgebruikers, maar tegenwoordig – nu op afstand werken de norm is en de bedrijfsgrenzen dus vervagen – kunnen schadelijke torrents ook een bedreiging vormen voor werkcomputers. Slachtoffers die probeerden illegale software via torrents te downloaden, kregen in plaats daarvan malware binnen die als proxyserver op de geïnfecteerde machine kon draaien en aanvullende malware kon installeren of onbevoegde toegang op afstand tot het systeem kon verlenen.

  • Zijwaartse beweging via legitieme tools

De laatste versies van de 'BlackBasta-ransomware' kunnen zich via een lokaal netwerk verspreiden met behulp van bepaalde Microsoft-technologieën. Nadat een enkele computer is geïnfecteerd, kan het via de LDAP-bibliotheek verbinding maken met Active Directory, een lijst van computers in het lokale netwerk opvragen, de malware daarop kopiëren en deze op afstand uitvoeren met behulp van het Component Object Model (COM). Deze methode laat minder sporen achter in het systeem en maakt detectie dus moeilijker.

Hoe u zich hier tegen beschermt

Deze voorbeelden tonen aan dat bedrijfsinfrastructuur uitgebreide bescherming nodig heeft. Natuurlijk, een oplossing die alle inkomende e-mail scant op pogingen tot phishing, schadelijke links en bijlages zal u tegen de meeste aanvallen wel beschermen. Maar vergeet niet dat elke computer met internettoegang aanvullend moet zijn uitgerust met een eigen anti-malware-beschermingssysteem. En om beter te begrijpen wat er nu eigenlijk binnen uw bedrijfsnetwerk gebeurt, is het een goed idee om ook EDR-oplossingen in te zetten.

Bron: securelist.com, kaspersky.nl

Meer info over malware of alle begrippen en vormen van A tot Z

Meer malware nieuws

Is de ‘NewProfilePic-app’ Russische malware?

De app 'New Profile Pic' staat zowel in de Apple App Store als in de Google Play Store op nummer één in de ranglijst van de populairste, meest gedownloade apps. Daarmee is de app momenteel dus populairder dan apps als Instagram, TikTok, Snapchat, YouTube en Messenger. Maar om deze app is momenteel het één en ander te doen: zo gaat het gerucht dat de app in werkelijkheid malware bevat van Russische makelij, dat gebruikers van de app slachtoffer worden van oplichting én dat de app data doorsluist naar het Kremlin. Hoe zit dat? In dit artikel leggen we het uit.

Lees meer »

‘Pegasus spyware’ we horen er steeds meer over, maar wat is het?

Je moet er niet aan denken: iemand kan op afstand alle inhoud van je smartphone meelezen. Zonder dat je iets merkt en zonder dat je er iets tegen kunt doen. Een groot datalek verklapte het bestaan van dit soort malware: Pegasus. Waarbij de controverse vooral zit in het feit dat de surveillancemalware vooral gebruikt werd door overheden.

Lees meer »

Stijging van ruim 47 procent met nieuwe malware

Er komen steeds meer verschillende soorten malware samples op de markt blijkt uit een analyse van G DATA CyberDefense. In totaal werden er vorig jaar meer dan 23,7 miljoen verschillende soorten malware samples geïdentificeerd. Dit staat gelijk aan bijna 65.000 nieuwe varianten malware per dag, oftewel 45 nieuwe aanvalsvectoren per minuut. Vergeleken met 2020 is dit een stijging van ruim 47 procent.

Lees meer »