Nieuwe malware gericht op wetenschappelijke onderzoeksnetwerken

Gepubliceerd op 4 februari 2021 om 08:00

Cybercrime onderzoekers hebben 'Kobalos' ontdekt, malware die supercomputers – zogenaamde high performance computer (HPC) clusters - heeft aangevallen. De onderzoekers werkten samen met het 'CERN Computer Security Team' en andere organisaties die betrokken zijn bij het inperken van aanvallen op deze wetenschappelijke onderzoeksnetwerken. Onder de doelwitten bevonden zich onder andere een grote Aziatische Internet providers een Noord-Amerikaanse leverancier van endpoint security, alsook verscheidene private servers.

Industrie en regio van gecompromitteerde organisaties

Malware reverse-engineered

SET-onderzoekers hebben de kleine, maar complexe malware reverse-engineered. Hieruit bleek dat de malware overdraagbaar is naar vele besturingssystemen waaronder Linux, BSD, Solaris, en mogelijk ook AIX en Windows. " Wij hebben deze malware Kobalos genoemd vanwege zijn kleine codegrootte en vele trucs; in de Griekse mythologie is een Kobalos een klein, ondeugend schepsel," legt Marc-Etienne Léveillé, die Kobalos onderzocht, uit. "Het moet gezegd worden dat dit niveau van verfijning slechts zelden wordt gezien in Linux malware," vervolgt Léveillé.

Backdoor met commando's

Kobalos is een backdoor die uitgebreide commando's bevat die de intentie van de aanvallers niet onthullen. "In het kort geeft Kobalos op afstand toegang tot het file system, biedt het de mogelijkheid om terminalsessies op te starten en staat het proxyverbindingen toe naar andere met Kobalos geïnfecteerde servers," zegt Léveillé.

Elke server die door Kobalos is gecompromitteerd, kan door de operators met één enkel commando worden omgevormd tot een Command & Control (C&C) server. Aangezien de IP-adressen en poorten van de C&C-server in de executables zijn gecodeerd, kunnen de operators vervolgens nieuwe Kobalos-bestanden genereren die deze nieuwe C&C-server gebruiken. Bovendien wordt in de meeste systemen die door Kobalos zijn gecompromitteerd, de client voor beveiligde communicatie (SSH) gecompromitteerd om inloggegevens te stelen.

Overzicht van Kobalos-functies en manieren om ze te openen

"Van iedereen die de SSH-client van een gecompromitteerde machine gebruikt, worden de inloggegevens onderschept. Die inloggegevens kunnen vervolgens door de aanvallers worden gebruikt om vervolgens Kobalos op de nieuw ontdekte server te installeren," aldus Léveillé. Het instellen van tweefactorauthenticatie voor het verbinden met SSH-servers zal de dreiging dan ook verminderen. Het gebruik van gestolen inloggegevens lijkt namelijk één van de manieren te zijn waarop het virus zich steeds verder kan verspreiden naar andere systemen.

Malware Kobalos
PDF – 1,7 MB 304 downloads

Bron: eset.com

Meer info over ‘malware’?

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier of anoniem.

Muziek: Artiesten en nummers om malware te verspreiden

Kaspersky-beveiligingstechnologieën ontdekten een toename van 39% van aanvallen (pogingen om kwaadaardige bestanden te downloaden of uit te voeren) onder het mom van het werk van 'genomineerden in 2019, vergeleken met 2018'. Ariana Grande, Taylor Swift en Post Malone waren de favorieten van aanvallers, met deze genomineerden namen die het meest worden gebruikt in 2019 als vermomming voor malware.

Lees meer »

Kerstmis malware verspreidt zich snel

Het is tijd voor lelijke kersttruien - en voor lelijke spammails met een kerstthema. Een nieuwe malspam-campagne dumpt een e-mail in uw inbox met 'Christmas Party', 'Christmas Party volgende week', 'Partymenu', 'Vakantieschema' of iets dergelijks. Maar het bijgevoegde Word-document bevat een gevaarlijke malware: de beruchte Trojan-malware van Emotet.

Lees meer »

Nepkortingsbonnen McDonalds leiden naar bankmalware

Facebook gebruikers zijn gewaarschuwd voor zogenaamde kortingsbonnen van 'McDonalds' die via het platform worden aangeboden. In plaats van een korting op een Big Mac, wacht er een infectie met bankmalware, die gegevens voor internetbankieren onderschept. Dat meldt antivirusbedrijf ESET.

Lees meer »

Bestandloze malware "Campagnes zonder infectie zijn moeilijk te detecteren"

Net zoals criminelen kunnen worden gepakt door vingerafdrukken of DNA op de plaats delict, laten hackers ook sporen achter op geïnfecteerde systemen. Om het bewijs van hun aanvallen te verbloemen, hebben cybercriminelen bestandsloze malware ontwikkeld. Deze schadelijke softwarevariant bestaat slechts als een artefact op het computergeheugen. De infectie of malware plaatst geen uitvoerbare bestanden op de harde schijf van het geïnfecteerde systeem om de detectie van de aanval zo lang mogelijk te verbergen. Verschillende nieuwe campagnes, die gebruikmaken van bestandsloze malware-aanvallen, zijn geanalyseerd door het Zscaler-ThreatlabZ-team.

Lees meer »

Malware apps in Appstore

Hoewel er behoorlijk wat apps bestaan die je leven een stuk spannender en aangenamer maken, zijn er helaas ook applicaties die het tegenovergestelde lijken te doen. Apple‘s App Store treft maatregelen om deze dubieuze apps te weren, maar kan niet voorkomen dat het soms mis gaat. Zo liet de beveiligingsfirma Wandera afgelopen donderdag weten dat zeventien apps in de App Store geïnfecteerd zouden zijn met clicker trojan malware. De geïnfecteerde apps zouden gebruikt worden om advertentiefraude te plegen door veelvuldig verbinding te maken met advertentienetwerken of websites.

Lees meer »

Nieuwe Malware ATTOR is compleet spionageplatform

Cybersecurity onderzoekers hebben een nieuw malware ontdekt dat onder andere het gebruik van de encryptiesoftware 'TrueCrypt' op besmette systemen monitort. De malware heet 'Attor' en wordt door antivirusbedrijf 'ESET' als een compleet spionageplatform omschreven.

Lees meer »

Face-App malafide? Zaklamp-App niet!?

Onlangs werd FaceApp veel besproken op internet, omdat het bedrijf erachter Russisch is en de app toestemming vraagt ​​voor toegang tot onder andere foto's. Het is duidelijk dat FaceApp niet kwaadaardig is, hoewel het geldige privacy kwesties oplevert. Is dit echter een speciaal geval of moeten we ons zorgen maken over alle apps die we gebruiken? Ik heb het niet over stalkerware-apps, maar over de miljoenen schijnbaar onschadelijke apps die te vinden zijn in de Google Play Store.

Lees meer »