Flessen champagne gingen erdoorheen, de kasten hingen vol met merkkleding en hij maakte ‘stoere’ foto's met stapels bankbiljetten

Gepubliceerd op 20 april 2022 om 10:30

Het Openbaar Ministerie heeft tegen twee mannen die worden verdacht van het uitvoeren van phishingaanvallen tegen Marktplaats-gebruikers gevangenisstraffen geëist. Het gaat om een 23-jarige man uit Tiel en een 22-jarige man uit Beneden-Leeuwen. Volgens het OM benaderden de twee personen die spullen op Marktplaats adverteerden.

100 slachtoffers via Marktplaats

Bijna 100 mensen werden in anderhalf jaar tijd slachtoffer van twee jonge oplichters. Via Marktplaats zochten ze contact, waarna ze bankgegevens ontfutselden en de rekeningen leeg trokken. De zaak kwam aan het rollen toen in het voorjaar van 2021 in Gouda meerdere aangiften werden gedaan van steeds eenzelfde vorm van oplichting.

De slachtoffers waren allemaal benaderd nadat ze een advertentie hadden geplaatst op Marktplaats. Vervolgens werd hen gevraagd een PostNL verzendlabel aan te maken waarna ze voor de betaling daarvan via een link naar een nepwebsite werden gelokt die niet van echt te onderscheiden was. Hier werden de bankgegevens afgetapt, waarna de rekeningen van de slachtoffers werden geplunderd.

Het onderzoek leidde naar twee verdachten van 22 en 23 uit Tiel en het daarnaast gelegen Beneden-Leeuwen. Maar dat konden de slachtoffers niet weten. Zelfs als ze de naam en profielfoto van de potentiële koper controleerden, leek dat te kloppen. Ze kwamen dan uit bij bestaande Facebook- en LinkedIn-accounts. De verdachten hadden de namen en foto's voor hun nepprofielen keer op keer simpelweg gejat van echte mensen.

Rolverdeling

Dinsdag stonden de twee mannen voor de rechter in Den Haag. De 22-jarige man uit Beneden-Leeuwen kan volgens het Openbaar Ministerie worden gelinkt aan alle 96 aangiften. Hij zei in zijn verhoor spijt te hebben, maar daar werd de officier niet warm of koud van. "In plaats van met oprechte spijt alles te bekennen, probeerden hij in het onderzoek alsnog zijn rol kleiner te maken en te liegen over de omvang en duur van de oplichting." Alles bij elkaar waren de aangiften uitgespreid over een periode van anderhalf jaar.

De 23-jarige man uit Tiel was niet bij alle zaken betrokken, maar had evengoed een belangrijke rol. Hij was het die in sommige zaken de slachtoffers uitkoos en het eerste contact legde, waarna zijn medeverdachte het gesprek overnam. Ook leverde hij verschillende bankrekeningen die gebruikt konden worden.

Lange nasleep

De verdachten hebben volgens het Openbaar Ministerie op grove wijze misbruik gemaakt van het vertrouwen van hun slachtoffers, enkel om er zelf rijk van te worden. "In een wereld waarin je bijna niet meer zonder internetbankieren kunt, is de impact van dit soort misdrijven enorm. Mensen weten niet meer welke berichten ze kunnen vertrouwen, er ontstaat wantrouwen in de samenleving," aldus de officier van justitie.

Voor de slachtoffers zijn de gevolgen nog groter. "Ze zagen hun zuurverdiende spaargeld onder hun ogen verdwijnen. De slapeloze nachten die zij hiervan hebben gehad en de schaamte die ze gevoeld hebben. Het gevoel van onveiligheid dat ze zo kwetsbaar zijn voor dit soort verdachten. Zoiets kan nog een enorm lange nasleep hebben voor de slachtoffers." En ondertussen gingen bij één van de verdachten de flessen champagne erdoorheen, hing de kast vol merkkleding en maakte hij "stoere" foto's met stapels bankbiljetten. De andere verdachte zat in geldnood en probeerde zo over de rug van de slachtoffers een extra zakcentje te 'verdienen'. 

Tegen de 22-jarige man uit Beneden-Leeuwen eiste het Openbaar Ministerie 40 maanden cel, waarvan 10 voorwaardelijk. Tegen de 23-jarige man uit Tiel 18 maanden waarvan 6 voorwaardelijk. Ook vindt het Openbaar Ministerie dat de twee mannen de schade die banken aan hun klanten hebben vergoed, moeten terugbetalen. Over twee weken doet de rechter uitspraak.

Bron: om.nl

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met Cybercrimeinfo.

Meer phishing nieuws

Tien soorten phishing aanvallen

Cybercriminaliteit is een onderdeel van ons dagelijks leven geworden en cybercriminelen grijpen elke kans om misbruik te maken van onwetende slachtoffers, met als doel: toegang krijgen tot persoonlijke informatie voor financieel gewin. Opleiding en training in cybersecurity kunnen het verschil maken tussen een geslaagde of een mislukte poging van een cybercrimineel.

Lees meer »

LinkedIn als start van social engineering en spear-phishing

Security incidenten die het nieuws halen, beginnen vrijwel altijd met phishing. Want een phishing mail is nog altijd de meest voorkomende methode, en met name kleine en middelgrote bedrijven zijn het slachtoffer. Dat is bovendien allang niet meer beperkt tot e-mailverkeer alleen. Daarom deze keer aandacht voor phishing en andere vormen van social engineering op LinkedIn, waar je moet oppassen voor connectieverzoeken.

Lees meer »