Nederlandse bedrijven blijven ver achter bij andere landen in weerbaarheid tegen ransomware-aanvallen

Gepubliceerd op 25 oktober 2022 om 15:00

First click here and then choose your language with the Google translate bar at the top of this page ↑

Een op de vijf Nederlandse organisaties is naar eigen zeggen niet goed voorbereid op een ransomware-aanval. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek onder IT-professionals in opdracht van cyberbeveiliger Mimecast. Van alle onderzochte landen scoort Nederland veruit het slechtste.

Niet of nauwelijks voorbereid

22% van de Nederlandse IT-professionals geeft aan dat hun organisatie niet of nauwelijks voorbereid is op een ransomware-aanval. Dit percentage is veel hoger dan in landen als Frankrijk (5%), Duitsland (8%), het Verenigd Koninkrijk (10%) en de Verenigde Staten (1%). Ruim de helft van de Nederlandse organisaties is zeer of extreem goed voorbereid op een aanval met gijzelsoftware. Wereldwijd geldt dit voor 70% van de organisaties.

Cyberweerbaarheid Nederlandse bedrijfsleven

Uit het onderzoek kwamen nog meer verontrustende resultaten over de cyberweerbaarheid van het Nederlandse bedrijfsleven. Zo vindt 85% van de IT-professionals dat ze niet genoeg budget hebben voor de verdediging tegen ransomware. Ruim een derde weet niet eens hoe vaak hun organisatie in het afgelopen jaar is aangevallen met ransomware. Wereldwijd geldt dit voor ongeveer een op de acht organisaties (13%). Relatief veel Nederlandse organisaties hebben dus weinig inzicht in de omvang van de dreiging.

Nederland betaald het vaakst

Er zijn nog meer opvallende verschillen tussen Nederland en andere landen. Zo betaalde ruim een kwart (26%) van de Nederlandse organisaties in het afgelopen jaar losgeld na een ransomware-aanval. Dit percentage is het hoogste van alle landen: gemiddeld betaalde 15% het losgeld. Verder voelt wereldwijd 57% van de IT-professionals zich persoonlijk verantwoordelijk als hun organisatie zou worden getroffen door ransomware. In Nederland geldt dit voor slechts 36% van de IT-professionals.

Ook lijkt de investeringsbereidheid in Nederland fors lager dan in andere landen. Zo steekt minder dan een derde (29%) van de Nederlandse organisaties het komende jaar meer geld in security-awarenesstrainingen. Wereldwijd schroeft bijna de helft van de organisaties (46%) de investeringen hierin op. Voor bijna alle onderzochte securitymaatregelen scoort Nederland lager dan het gemiddelde. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor geplande investeringen in websecurity, endpointbeveiliging, VPN’s en AI/ML-technologie.

Nedereland loopt achter

“Nederland is een Europese koploper op het gebied van digitalisering, maar de weerbaarheid tegen ransomware-aanvallen blijft ver achter op andere landen”, zegt Dirk Jan Koekkoek, VP Product Management bij Mimecast. “Het is zorgwekkend dat zoveel Nederlandse organisaties zelf aangeven dat ze niet goed voorbereid zijn op ransomware-aanvallen die vaak beginnen met een phishingmail. En ook op andere onderdelen, zoals het inzicht in het dreigingslandschap en de bereidheid om losgeld te betalen, scoort Nederland niet best.”

Volgens Koekkoek moet het onderzoek een wake-upcall zijn voor het Nederlandse bedrijfsleven. “Ga het gesprek aan met je IT- en securityexperts. Hoe groot achten zij de kans op een ernstige ransomware-aanval? En wat hebben zij nodig om de organisatie hiertegen te beschermen? Neem deze signalen serieus en maak extra budget vrij voor cybersecurity, ook als je organisatie nog nooit getroffen is door ransomware. Een dak kun je beter repareren als de zon schijnt. Als het regent ben je te laat.”

GL 4316 State Of Ransomware Readiness Report SORR 2022 V 2
PDF – 11,0 MB 153 downloads

Bron: mimecast.com | Dirk Jan Koekkoek

Meer info over ransomware 

Meer ransomware nieuws

Toename van ransomware in 2019

Cybercriminelen verspreiden 'Ransomware' het meest via 'Brute Force Aanval' en 'Remote Desktop Aanvallen' voor het uitvoeren van Crypto 'Malware' campagnes. Lange tijd waren 'Phishing' emails en spam het meest populair onder aanvallers.

Lees meer »

Nieuwe Android Ransomware verspreidt zich via sms'jes

Cybercrime experts hebben een nieuwe Ransomware voor het Android platform ontdekt die zich via sms'jes en links op Reddit en Android ontwikkelaars forum XDA verspreidt. De links en QR-codes die de aanvallers op Reddit en XDA plaatsen lijken naar een pornografische app te wijzen.

Lees meer »

'NO MORE RANSOM' houdt miljoenen uit handen van Cybercriminelen

De site 'No More Ransom' bestaat drie jaar en heeft in die tijd al 200.000 slachtoffers van ransomware uit de brand geholpen. Cybercriminelen liepen daardoor zo'n 108 miljoen euro aan losgeld mis. Dat laat Europol, naast de Nederlandse politie en McAffee een van de initiatiefnemers,  weten bij het driejarig bestaan van het project.

Lees meer »