“We eisen 1 miljoen euro voor de decoderingssleutel”

Gepubliceerd op 29 juni 2022 om 15:00

Dierentuin Artis is het doelwit van een ransomware-aanval. De hackers die verantwoordelijk zijn voor de cyberaanval eisen één miljoen euro losgeld van de Amsterdamse dierentuin. Het is onbekend wie er achter de aanval zit.

Ransomware

Cybercriminelen hebben gisteren een aanval met gijzelsoftware uitgevoerd. Met deze software worden alle bestanden van de dierentuin achter slot en grendel geplaatst. De enige manier om weer toegang te krijgen tot deze data, is met behulp van een decryptie- of decoderingssleutel.

Maar deze krijgt het slachtoffer niet zomaar: de aanvallers eisen hiervoor losgeld. De hoogte van het losgeldbedrag is afhankelijk van de grootte van de organisatie en de jaaromzet. Over het algemeen geldt: hoe groter het bedrijf, des te hoger het losgeldbedrag. In het geval van Artis eisen de daders één miljoen euro. (gemiddeld eisen cybercriminelen 0,4% tot 2% van de jaaromzet)

Persbericht Artis

In het persbericht schrijft de Amsterdamse dierentuin dat het nog onduidelijk is wie de ransomware-aanval heeft uitgevoerd. De dierentuin heeft aangifte gedaan bij de politie en laat zich bijstaan door een cybercrime specialist. Omdat het onderzoek naar de aanval nog loopt kan de dierentuin op dit moment nog geen verdere mededelingen doen.

“Onze externe ICT-partner informeerde ons dat ARTIS doelwit is geworden van een cyberaanval. Toen dit duidelijk werd, is op het hoogste niveau meteen een crisisteam samengesteld”, zo vertelt een woordvoerder van Artis. Hij zegt dat er direct maatregelen zijn getroffen om verdere toegang tot het systeem te voorkomen. Om welke maatregelen het gaat is onbekend.

De woordvoerder vervolgt zijn verhaal. “Omdat nog niet duidelijk is of de criminelen zich toegang hebben verschaft tot persoonsgegevens en e-mailverkeer, is er uit voorzorg een melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Artis neemt deze situatie uiterst serieus en bepaalt samen met externe specialisten de juiste vervolgstappen.”

Als gevolg van de aanval waren Artis Micropia en Artis Groote Museum gisteren gesloten. Op een andere pagina schrijft de dierentuin dat beide onderdelen woensdag weer open zijn. Net als voor het park geldt voorlopig dat entreekaartjes voorlopig alleen via de kassa verkrijgbaar zijn. Artis belooft bezoekers op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen.

Het is niet de eerste keer dat een dierentuin het slachtoffers is van een cybercrimineel. Vorig jaar plaatste een medewerker van Ticketcounter per ongeluk klantgegevens van anderhalf tot twee miljoen Nederlanders op een onbeveiligde server. Hackers en cybercriminelen konden maandenlang ongemerkt privégegevens van Nederlanders kopiëren, zoals namen, adressen, geboortedata, telefoonnummers en bankrekeningnummers.

De dader eiste omgerekend 285.000 euro van Ticketcounter. Als het bedrijf niet zou betalen, dan zou hij de gegevens op het darkweb te koop aanbieden. Directeur Sjoerd Bakker zegt het losgeld nooit te hebben betaald.

Slachtoffers in Nederland en Belgie

Hieronder een overzicht van Nederlandse en Belgische bedrijven die eerder dit jaar (2022) slachtoffer werden van doxware - het lekken van data - op het darkweb. Pittig detail, dit zijn enkel de bedrijven die NIET wilden betalen! "Van alle meldingen die we binnenkrijgen kiest zo'n 80% van de organisaties ervoor om losgeld te betalen." aldus Pim Takkenberg CEO cybersecuritybedrijf Northwave.

Periode 01-01-2022 t/m 28-06-2022

Slachtoffers Nederland Cybercriminelen Website Land
AMETHYST LV amethyst-radiotherapy.com Netherlands
Eurocept Quantum www.eurocept.nl Netherlands
Rollecate Group Black Basta www.rollecate.nl Netherlands
welplaat Mindware www.vpwerkt.nl Netherlands
ijmondwerkt.com Industrial Spy ijmondwerkt.com Netherlands
Gemeente Buren Suncrypt www.buren.nl Netherlands
Woningcorporatie ZAYAZ Conti www.zayaz.nl Netherlands
oldenburgdeurbewerking.nl LockBit oldenburgdeurbewerking.nl Netherlands
qarch.nl LockBit qarch.nl Netherlands
pirsonholland.com LockBit pirsonholland.com Netherlands
Anac Conti www.anac.nl Netherlands
Royal Smilde Suncrypt www.royalsmilde.com Netherlands
Eurocoin Interactive B.V. Hive www.vandervinne.nl  Netherlands
meeuwesen.nl LockBit meeuwesen.nl Netherlands
Aareon Nederland B.V. Conti www.aareon.nl Netherlands
Aeronamic BlackByte aeronamic.com Netherlands
CED Group BlackCat (ALPHV) www.ced.group Netherlands
Slachtoffers Belgie Cybercriminelen Website Land
An Belgium Hospital Cheers Unknown Belgium
architectenbureaugofflo.be LockBit architectenbureaugofflo.be Belgium
virtus-advocaten.be LockBit virtus-advocaten.be Belgium
SPORTPLAZA Hive www.sportoase.be Belgium
vivalia.be LockBit vivalia.be Belgium
Axxes Haron www.axxes.com Belgium
genieroute.be LockBit genieroute.be Belgium
MANUFAST Conti www.manufast.be Belgium
photolitto.com LockBit photolitto.com Belgium
partners.pia.be LockBit partners.pia.be Belgium
maldegem.be LockBit maldegem.be Belgium
ackmo.be LockBit ackmo.be Belgium
ARTIS Doelwit Van Cyberaanval
PDF – 81,4 KB 135 downloads

Bron: anoniem, northwave-security.com, artis.nl, vpngids.nl

Meer info over ransomware 

Meer ransomware nieuws