Online seksuele intimidatie, waaronder de fameuze ongevraagde dickpick, behoort inmiddels tot de orde van de dag

Gepubliceerd op 19 november 2021 om 15:00

Ingezonden verhaal

In september van dit jaar zit een vriendin van me in de trein. Ze krijgt een melding van Airdrop: iemand in de buurt wil haar een foto sturen. Uit automatisme klikt ze op accepteren. Het blijkt een dickpick: de vijfde in een paar maanden tijd. Ze kijkt nog even schichtig om zich heen: wie is de verzender in kwestie, houdt hij haar in de gaten?

Ze zal dit later tegen me vertellen, zoals ze het tegen meer vriendinnen vertelt. In veel gevallen wordt de situatie herkend. We lachen het niet weg, omdat we weten hoe het voelt: hoe je langzaam steeds alerter wordt, jezelf vervloekt als je instellingen een keer op openbaar staan, en dezelfde vraag door je hoofd blijft spoken – waarom kan ik deze onbekende piemel niet gewoon weglachen, zoals velen anderen dat óók doen?

Online seksuele intimidatie

Het sturen van ongewenste dickpicks valt onder online seksuele intimidatie, een begrip dat de European Union Agency for Fundamental Rights (FRA) definieert als het ontvangen van ongewenste, beledigende, seksueel getinte digitale berichten. Ook het meemaken van ongepaste seksuele toenaderingen via sociale media of online chatrooms valt hieronder. Vormen van online seksuele intimidatie zijn shame-sexting, grooming, wraakporno, sextortion, het online verspreiden van seksueel geweld en ongevraagd toesturen of plaatsen van online seksueel getinte berichten.

Onschuldig is het niet. Meer dan 750.000 mensen van 16 jaar of ouder werden het afgelopen jaar slachtoffer van seksuele intimidatie online, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral jonge vrouwen en biseksuele vrouwen delven het onderspit. Vrouwen geven ongeveer anderhalf keer zo vaak als mannen aan dat zij in de afgelopen twaalf maanden op ­internet ongewenst seksueel gedrag hebben meegemaakt.

En dan zijn er nog talloze incidenten die onderzoek of media niet eens halen, omdat het ook zoveel onbekende, kwetsbare meisjes (en jongens) treft. We weten dat vrouwelijke politici veelvuldig met seksueel getinte berichten te maken krijgen, en dat je als opiniemaker niet veilig bent voor allerhande verkrachtingsfantasieën, maar daar zit nog een hele wereld achter, vol slachtoffers die het ook meemaken. Kijk alleen al naar de Nederlandse Sher: zij heeft het natekenen van dickpicks inmiddels tot haar handelsmerk gemaakt, omdat ze er zo krankzinnig veel ontvangt.

Gevolgen ingrijpend

De gevolgen kunnen ingrijpend zijn, blijkt uit internationaal onderzoek. Bij sommige slachtoffers leidt online seksuele intimidatie tot psychische problemen zoals angst en stress, bij anderen tot slapeloosheid of eetstoornissen. Seksuoloog Astrid Kremers vertelt aan RTL Nieuws dat het een trigger kan zijn, mocht je een negatieve ervaring hebben gehad op seksueel gebied.

Toch worden slachtoffers vaak zelf verantwoordelijk gehouden en zouden erom hebben gevraagd, is regelmatig de conclusie op social media. Vrouwen zouden eerst meer aan moeten doen op hun profielfoto, dan kan er pas verder gepraat worden. Dat maakt het, needless to say, niet makkelijker om met online seksuele intimidatie naar buiten te komen.

Als slachtoffers dat wel doen, wordt er zelden actie ondernomen. Neem het versturen van dickpicks: volgens de letter van de wet strafbaar, maar een aangifte komt steevast onderop de stapel. De politie heeft geen flauw idee wat ze met dat soort aangiftes zouden moeten doen, vertelt een woordvoerder aan RTL Nieuws. 'Het is natuurlijk hartstikke vervelend, maar het is niet zo dat we er onderzoek naar gaan doen. Het heeft alles te maken met prioriteiten stellen. Er zal niet snel een zaak van gemaakt worden.'

Aan bewustzijn over de gigantische aanwezigheid van online seksuele intimidatie ontbreekt het niet: het is overal, van de commentsectie op TikTok tot verhalen die aan de keukentafel worden gedeeld. Maar de impact wordt nog altijd onderschat. Als zelfs de politie het gekscherend afdoet als 'hartstikke vervelend', en iets wat nóóit bovenop de stapel zou belanden, houd je de deur voor dickpicks open. Sterker nog: hij wordt praktisch verder opengezet, omdat het ontbreekt aan een norm die deze vorm van intimidatie niet tolereert.

Ik snap best dat vervolging lang niet altijd makkelijk is, maar het innemen van een afkeurend standpunt is dat wel. Laten we als maatschappij dus het goede voorbeeld geven, en samen een vuist maken tegen online seksuele intimidatie: hopelijk volgt er dan rap meer mankracht, geld, en een beter beleid. Omdat Sher's nagetekende dickpicks smullen zijn, maar ik haar nog veel liever iets anders zou willen zien tekenen.

Bron: twitter.com/Gewoon_Sher, elle.com | Sanne van Rij

Meer info over sexting of sextortion 

Wat is grooming dan weer en catfishing 🤔

Sexting gerelateerde berichten

Sexting onderzoek 2021

Op 4 september is het de Dag van de Seksuele Gezondheid. Hoe is het gesteld met de seksuele gezondheid van Nederlandse jongeren? En hoe speelt het risicovolle sexting hierin een rol? 

Lees meer »

De duistere kant van het internet, sexting, grooming, catfishing en sextortion

Help, mijn borsten staan online laat de donkerste kant van het internet zien waar je pikante selfie plots niet meer privé is, waar de lieve jongen die met je dochter aan het chatten is ineens een man van 57 jaar blijkt te zijn en waar die ene gênante foto het perfecte middel blijkt te zijn om je een paar honderd of duizend euro af te persen. Het lijkt allemaal waarschijnlijk de 'ver weg van je bed show' totdat het je zelf een keer overkomt. Een online horror scenario wat helaas bestaat.

Lees meer »

Sextortion gerelateerde berichten

Minderjarige criminelen verdienden ton met ‘sextortion’

Sextortion is een samenvoeging van de Engelse woorden ‘sex’ en ‘extortion’, wat afpersing betekent. Sextortion is afpersing met een seksueel getinte foto of video van het slachtoffer. In dit onderzoek betrof het naaktfoto’s of -video’s van het slachtoffer. Maar bij sextortion kan het ook gaan om webcambeelden van iemand die zo worden gemonteerd dat het lijkt alsof het slachtoffer seks heeft met bijvoorbeeld een minderjarige. De afpersers willen vaak geld of juist nog meer pikante beelden.

Lees meer »

Onderzoeken naar sextortion leiden tot ruim dertig aanhoudingen

In twee verschillende onderzoeken naar sextortion hielden agenten van de politie-eenheid Den Haag maandag 30 september en dinsdag 1 oktober in totaal zeven verdachten aan. Zij worden ervan verdacht tientallen mannen te hebben afgeperst die online naaktfoto’s hadden gedeeld. In een van de onderzoeken hielden agenten de afgelopen maanden al 25 verdachten aan. Zij stelden hun bankrekening ter beschikking aan de nu aangehouden hoofdverdachten.

Lees meer »

CIA Sextortion afpersmail

Cybercriminelen hebben de afgelopen dagen e-mails verstuurd die zogenaamd van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA afkomstig lijken en stellen dat de ontvanger een misdrijf heeft begaan. Om vervolging te voorkomen moet de ontvanger van de e-mail 10.000 dollar in bitcoin betalen.

Lees meer »

Een man en drie vrouwen aangehouden voor Sextortion

De politie heeft een man en drie vrouwen aangehouden voor afpersing (sextortion). Ze worden verantwoordelijk gehouden dat zij meer dan tien jonge vrouwen uit het hele land hebben afgedreigd door ze onder druk te zetten met het dreigement dat ze naaktfoto’s van hen op internet zouden publiceren, ook wel 'exposen' genoemd. De man wordt daarnaast ook verdacht van verkrachting van een van de slachtoffers.

Lees meer »

23 jarige aangehouden voor Sextortion

Voor het afpersen van zeker tien jonge vrouwen heeft de politie een 23-jarige Hagenaar en drie vrouwen uit Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Hilversum opgepakt. De slachtoffers werden onder druk gezet met het dreigement dat naaktfoto's van hen op internet zouden verschijnen.

Lees meer »

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.