Ruim 3 miljard dollar in oude popcornbeker

Gepubliceerd op 12 november 2022 om 07:00

First click here and then choose your language with the Google translate bar at the top of this page ↑

De crypto-wereld staat bol van verhalen die op zichzelf voldoende zijn voor een hele Neftlix-serie. Ditmaal vonden de Amerikaanse autoriteiten ruim 50.000 gestolen Bitcoin in een oude popcornbeker. Het gaat om Bitcoin die door een hacker gestolen zijn van de inmiddels gesloten darkweb marktplaats Silk Road.

Verstopt in oude popcornbeker

Als we het verhaal van de autoriteiten moeten geloven, dan lagen de Bitcoin van de hacker onder andere verstopt in een oude popcornbeker. “We vonden de Bitcoin in een kluis onder de grond van zijn huis en op een simpele computer die in een popcornbeker was verstopt onder een stel dekens”, aldus de verklaring van de Department of Justice.

Het gaat met ruim 50.000 Bitcoin om de op één na grootste vondst ooit voor de Department of Justice. Wat de Verenigde Staten met de Bitcoin willen doen is niet duidelijk, maar de kans is aanwezig dat ze deze zullen veilen. Dit hebben ze in het verleden ook gedaan met dergelijke vondsten.

Overigens werden de ruim 50.000 Bitcoin in november 2021 gevonden door de autoriteiten. Om die reden spreekt landsadvocaat Damian Williams over een vondst van ruim 3 miljard dollar. Vanwege de gedaalde koersen gaat het inmiddels om minder dan 1 miljard dollar aan Bitcoin.

“Na bijna tien jaar blies de waarde van de vermiste Bitcoin op tot een mysterie ter waarde van meer dan 3,3 miljard dollar”, aldus landsadvocaat Damian Williams. “Deze zaak laat zien dat we nooit stoppen met onze zoektocht naar gestolen fondsen, ongeacht de manier waarop ze verstopt zijn. Zelfs als het gaat om een kleine computer in een oude popcornbeker”, zo gaat hij verder.

Silk Road

Als je al wat langer in de Bitcoin-wereld meeloopt, dan heb je vast weleens gehoord over het verhaal van Ross Ulbricht. Dat is de persoon die de eerste versie van Silk Road heeft opgericht. Ulbricht zit op dit moment een levenslange gevangenisstraf uit in de federale gevangenis van de Verenigde Staten.

Silk Road was een online dark-web marktplaats die van 2011 tot en met 2013 opereerde. Na de sluiting van de eerste versie hebben verschillende duistere figuren nog een doorstart proberen te maken, maar inmiddels is alles compleet gesloten.

James Zhong, de 32-jarige hacker die deze Bitcoin in de popcornbeker verstopte, hangt een straf van 20 jaar boven het hoofd. De rechterlijke uitspraak in zijn zaak staat op dit moment voor 22 februari 2023 op het programma. Zo lijkt er langzaam maar zeker een einde te komen aan het grote Silk Road mysterie dat al meer dan 10 jaar aan de gang was.

Ross Ulbricht al tien jaar achter de tralies

De oprichter van de Silk Road marktplaats zit ondertussen al tien jaar achter de tralies. Opvallend is dat je hem nog wel kunt volgen op Twitter. Zijn familie publiceert regelmatig berichten van Ross om aandacht te vragen voor hun pogingen om hem vrij te krijgen. Het is nooit de intentie van Ross Ulbricht geweest om een marktplaats voor drugs en andere illegale zaken te starten.

Silk Road begon simpelweg als een internet-marktplaats waar je alles op mocht kopen en verkopen en waar betalen met Bitcoin een mogelijkheid was. Dat liep al snel uit de hand, waardoor hij de controle verloor en uiteindelijk in grote problemen kwam. Het resultaat is dat deze jonge jongen waarschijnlijk zijn hele leven in de gevangenis moet doorbrengen. Het bovenstaande bericht is een essay waarin hij schrijft over hoe de ontwikkeling van Bitcoin hem nog altijd inspireert.

Bron: bitcoinmagazine.com, rossulbricht.medium.com, btcdirect.eu

Meer info over darkweb

Meer darkweb nieuws

Cybercriminelen verkopen broncode van o.a. 'The Witcher 3' op darkweb

Het zit de Poolse ontwikkelaar 'CD Projekt RED' niet mee. 'Cyberpunk 2077' kent veel problemen, de Poolse autoriteiten kijken mee met hoe de ontwikkelaar zaken aanpakt, Sony heeft hun recente game van het PlayStation Network afgehaald en zo zijn er nog meer dingen aan de hand. Tot overmaat van ramp zijn ze nu ook nog slachtoffer geworden van hackers, die een ultimatum hebben gesteld.

Lees meer »

"Nieuwsgierigheid is de brandstof voor ontdekken, onderzoeken en leren"

Het is interessant om eens rond te kijken op het darkweb, maar het is er ook behoorlijk gevaarlijk. Voor je het weet klik je op een malafide link en is je computer geïnfecteerd met malware of krijg je iets te zien waar je 's nacht wakker van ligt. Daarom adviseren we om niet naar het darkweb te gaan, tenzij je daar een goede reden voor hebt.

Lees meer »

Zes aanhoudingen in darkweb onderzoek 'Ringwood'

De Politie heeft afgelopen dinsdag zes personen aangehouden die verdacht worden achter de darkweb market 'DutchMasters' te zitten. DutchMasters hield zich op het darkweb bezig met de productie, verkoop en distributie van harddrugs. De totale omzet van DutchMasters wordt geschat op tientallen miljoenen euro’s.

Lees meer »

Illegale dierenhandelaren steeds actiever op Telegram

De mobiele applicatie Telegram is op weg om TOR te verdringen als ¨the- place-to-be¨ voor illegale handelaren. In vele journalistieke artikelen is te zien geweest dat wapenhandelaren, drugskartels en illegale prostitutie aan de orde van de dag is binnen de bekende Telegram groepen. 

Lees meer »