Hagenaar gearresteerd voor betrokkenheid bij productie en verkoop van valse bankbiljetten via Darkweb

Gepubliceerd op 4 februari 2023 om 07:00

Click here or click 'CHOOSE YOUR LANGUAGE' and then choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑

Onlangs werd een 32-jarige Hagenaar gearresteerd op verdenking van het produceren en verkopen van vals geld via het Darkweb. De politie gelooft dat de verdachte drie jaar lang bankbiljetten heeft gefabriceerd en verkocht, waarbij hij valse bankbiljetten verkocht ter waarde van acht ton euro. Deze valse biljetten werden verkocht aan klanten over heel Europa, waaronder in Oostenrijk en Duitsland.

Vals geldproductie ontmaskerd na politieonderzoek

Het politieonderzoek begon in 2020, nadat er meldingen waren binnengekomen van pakketten met vals geld die in Oostenrijk en Duitsland waren aangetroffen. De politie vond op verschillende pakketten DNA die correspondeerde met de Hagenaar. Op basis hiervan werd op 12 juli 2022 zijn huis doorzocht.

Bij de doorzoeking trof de politie een compleet ingerichte printshop aan voor de productie van vals geld. Er werden printers, hologramstickers, hardware en software voor het opmaken van biljetten gevonden, evenals vals geld ter waarde van bijna 57.000 euro, bijna 96.000 Zweedse kroonen en bijna 9.000 US dollars.

Schade door vals geld: acht ton

Volgens een berekening van De Nederlandsche Bank is het totale schadebedrag van het vals geld dat in circulatie werd gebracht, ruim acht ton. Het feit dat de politie een automatisch vuurwapen en een pistool vond, beide voorzien van munitie, in het huis waar de verdachte met zijn moeder woonde, onderstreept volgens de officier van justitie de criminele aard van de activiteiten van de verdachte.

Gevangenisstraf van 66 maanden geëist

De officier van justitie eiste tegen de verdachte een celstraf van 66 maanden. Dit is een zware straf, die laat zien dat de justitie het ernstig opneemt met de productie en verkoop van vals geld. Deze praktijken hebben namelijk een negatieve invloed op de economie en de samenleving in het algemeen.

Het is belangrijk om op te merken dat het Darkweb een schuilplaats is voor criminele activiteiten, zoals het produceren en verkopen van vals geld. Het is dan ook noodzakelijk om de politie en de justitie de nodige middelen te geven om dit soort activiteiten te bestrijden en de verantwoordelijken hiervoor te vervolgen.

De uitspraak is over twee weken.

Valse Bankbiljetten en Strafbaarheid via Darkweb

Het namaken van bankbiljeten is een strafbaar feit en wordt beschouwd als vervalsing. Het is illegaal om valse bankbiljetten te produceren, te bezitten of te verkopen.

Verkopen van valse bankbiljetten via het darkweb is ook verboden. Het darkweb is een deel van het internet dat niet toegankelijk is via normale zoekmachines en wordt vaak gebruikt voor illegale activiteiten, zoals het kopen en verkopen van valse bankbiljetten.

Het is belangrijk om te weten dat deelname aan dergelijke activiteiten ernstige gevolgen kan hebben, waaronder financiële verliezen en strafrechtelijke vervolging.

Het is moeilijk om het aantal valse bankbiljetten in omloop wereldwijd te schatten. Dit komt doordat deze biljetten vaak goed gemaakt zijn en moeilijk te onderscheiden zijn van echte biljetten, wat betekent dat ze vaak onopgemerkt blijven. Sommige landen rapporteren mogelijk niet of onvolledig over het aantal valse biljetten.

Volgens rapporten van politie en centrale banken blijven valse biljetten een groot probleem en worden er inspanningen geleverd om het aantal te verminderen door verbetering van beveiligingsmaatregelen en verhoging van bewustwording.

Bron: politie, om.nl

Meer info over darkweb

Meer darkweb nieuws