Man uit Oosterhout riskeert celstraf van twee jaar voor grootschalige handel in harddrugs op het darkweb

Gepubliceerd op 18 maart 2023 om 07:00

Click here or click 'CHOOSE YOUR LANGUAGE' and then choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑

Een man uit Oosterhout stond vrijdag voor de rechtbank in Den Bosch, waar hem een celstraf van twee jaar werd geëist vanwege grootschalige handel in harddrugs op het darkweb. Het Openbaar Ministerie beschuldigt de man ervan verschillende soorten harddrugs in postpakketten te hebben uitgevoerd tussen oktober 2019 en april 2022. Daarnaast wordt hij ook beschuldigd van witwassen, omdat hij betalingen in bitcoins zou hebben omgezet in giraal geld.

Onderzoek naar Nederlandse verkoper op Dark Market onthult internationaal drugshandelsnetwerk

Het Post Interventie Team (PIT) begon het onderzoek nadat een Nederlandse verkoper op het handelsplatform Dark Market was gespot die handelde in diverse soorten drugs. Europol voerde vervolgens een onderzoek uit naar de vendor, genaamd DutchAngels. Hierbij werden deposit-adressen (een soort bankrekeningen) en financiële transacties ontdekt. Daarnaast kwamen er foto's naar boven van de aangeboden goederen met bijbehorende gps-locaties. Ook werden er honderden berichten gevonden die verzonden en ontvangen waren door DutchAngels, waarin uitgebreid over drugs werd gechat. Adressen in landen als Duitsland, Italië, Oostenrijk, Spanje en België kwamen naar voren en er was veel positieve feedback over de middelen.

Nederlands drugshandelaar opgepakt na ontdekking door politie via social media account

Het account van DutchAngels leidde de politie uiteindelijk naar de 26-jarige verdachte, die in april 2022 werd gearresteerd. In zijn woning werden meerdere gegevensdragers in beslag genomen, waarin berichten en afbeeldingen werden aangetroffen die wezen op de internationale handel in drugs. Het gaat om drugs zoals MDMA, cocaïne, metamfetamine en ketamine. Er werden afbeeldingen gevonden met gps-locatiegegevens die terug te voeren zijn naar het adres van de verdachte, zoals een chatgesprek met iemand die vraagt of er naar Madrid pillen worden opgestuurd, maar ook een chatgesprek over de verkoop in Australië. Daarnaast zijn er notities gevonden met buitenlandse adressen, track & trace gegevens, internationale verzendadressen en pakketdetails. Er is zelfs een promotiebericht gevonden waarin alle landen staan waarnaar geleverd kan worden. Verder zijn diverse spullen aangetroffen die betrekking hebben op het verzenden van poststukken, zoals enveloppen, een labelprinter, een kleine weegschaal en een vacumeermachine.

Verdachte ontkent betrokkenheid bij drugshandel en witwassen van opbrengsten

De verdachte ontkent dat hij de verkoper is en beweert dat er wel eens kennissen bij hem over de vloer kwamen. Echter heeft hij geen aannemelijke verklaring afgelegd die op betrokkenheid van anderen wijst. Hoewel geen van de verstuurde postpakketten daadwerkelijk in de poststroom gecontroleerd zijn, is het voor het Openbaar Ministerie (OM) overduidelijk dat de drugs daadwerkelijk zijn verstuurd. Daarnaast concludeert het OM dat de verdachte een deel van de opbrengsten van de handel heeft witgewassen door bitcoins om te zetten in giraal geld en vervolgens uit te geven. De officier van justitie wees op de ernstige schadelijke gevolgen van het gebruik van harddrugs en het geweld dat gepaard gaat met de handel. Ook wees hij op de ontwrichting van het economische en financiële verkeer door witwassen. Gelet op de ernst van de gedragingen is volgens het OM een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 24 maanden op zijn plaats, evenals een geldboete van € 40.000,-.

Het is schokkend om te zien dat het darkweb nog steeds een populaire plek is voor de handel in drugs en andere illegale activiteiten. Het onderzoek van het Post Interventie Team en Europol toont aan hoe uitgebreid en internationaal deze handel kan zijn. Het is dan ook van groot belang dat deze criminele activiteiten worden aangepakt en dat degenen die zich hieraan schuldig maken, worden berecht.

Darkweb blijft populaire marktplaats voor illegale activiteiten

Het is ook belangrijk om te benadrukken dat de schadelijke gevolgen van drugsgebruik niet te onderschatten zijn. Het gebruik van harddrugs kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en verslaving. Bovendien is het vaak verbonden met criminele activiteiten, zoals geweld en drugshandel. Door deze activiteiten te bestrijden, kunnen we de veiligheid en gezondheid van de samenleving verbeteren.

Het OM heeft terecht geëist dat de verdachte een forse straf krijgt voor zijn handelen. Het is van groot belang dat duidelijk wordt gemaakt dat deze criminele activiteiten niet worden getolereerd en dat degenen die zich hieraan schuldig maken, zullen worden gestraft. Hopelijk zal deze zaak anderen afschrikken om zich in te laten met de handel in drugs en andere illegale activiteiten op het darkweb.

Als u nog vragen heeft over cybercriminaliteit en het darkweb, kunt u ook onze pagina met veelgestelde vragen raadplegen.

Bron: politie, OM

Meer info over het darkweb 

Meer darkweb nieuws