Deepfakes op het darkweb: De nieuwe cyberdreiging en de toekomst van digitale beveiliging

Gepubliceerd op 13 mei 2023 om 07:00

Click here or click 'CHOOSE LANGUAGE' and then choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑

Het is geen geheim dat deepfake-technologie de afgelopen jaren explosief is gegroeid. Wat begon als een experimentele techniek om gezichten op video's te vervangen, heeft zich nu verspreid naar de duistere uithoeken van het internet, met name het darkweb. Deze technologie is niet alleen populairder geworden, maar ook gevaarlijker - in termen van potentiële misbruik en de prijzen die ervoor worden gevraagd.

De hoge kosten en gevaren van deepfake-technologie

In een recent onderzoek werd ontdekt dat de kosten voor het maken van een deepfake-video kunnen oplopen tot maar liefst €18.000 per minuut. De prijs hangt af van de complexiteit van de taak, de kwaliteit van de bronmaterialen en de benodigde tijd om de deepfake te produceren.

Deze hoge prijzen zijn echter niet het enige zorgwekkende aspect van deepfake-technologie. Volgens een rapport van Kaspersky, een internationaal cybersecuritybedrijf, worden deepfakes in toenemende mate gebruikt voor kwaadaardige doeleinden. Dit omvat onder andere het creëren van nepvideo's om mensen in diskrediet te brengen, valse beweringen te verspreiden of zelfs politieke destabilisatie te veroorzaken.

De opkomst van deepfakes op het darkweb is een bijzonder zorgwekkende trend. Het darkweb, dat deel uitmaakt van het 'deep web' dat niet geïndexeerd is door standaard zoekmachines, is een broeinest voor illegale activiteiten. Het is de perfecte plek voor de verspreiding van deepfakes, voornamelijk vanwege de anonimiteit en gebrek aan regelgeving.

Toenemende vraag naar deepfakes stimuleert ontwikkeling geavanceerde Tools

Bovendien heeft de toenemende vraag naar deepfake-technologie de ontwikkeling van geavanceerdere tools en diensten gestimuleerd. Sommige van deze tools zijn zelfs toegankelijk gemaakt voor het grote publiek, waardoor het voor iedereen mogelijk is om deepfakes te creëren - ongeacht hun technische kennis of vaardigheden.

Kaspersky waarschuwt dat de groei van deepfakes kan leiden tot een nieuwe golf van cybercriminaliteit. Deepfakes kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om nepnieuws te verspreiden, valse bewijzen te creëren in strafzaken of zelfs om biometrische beveiligingssystemen te omzeilen. Bovendien kunnen ze worden gebruikt in 'spear phishing'-campagnes, waarbij oplichters zich voordoen als betrouwbare bronnen om gevoelige informatie te stelen.

Toch is het niet allemaal kommer en kwel. Hoewel deepfakes duidelijk kunnen worden misbruikt, zijn er ook legitieme toepassingen voor deze technologie. Ze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt in de filmindustrie om realistischere CGI-effecten te creëren, of in de geneeskunde om realistische simulaties van chirurgische procedures te maken.

Het is essentieel om de juiste balans te vinden tussen het gebruik en misbruik van deepfakes. Terwijl overheden en technologiebedrijven proberen de verspreiding van valse informatie via deepfakes te beperken, moeten we ook manieren vinden om de voordelen van deze technologie te benutten.

Darkweb-berichten op zoek naar iemand die een deepfake kan maken

Darkweb-post met een tutorial over het maken van diepe porno

Bestrijding van deepfake risico's

Er zijn al verschillende inspanningen gaande om de potentiële risico's van deepfakes aan te pakken. Technologiebedrijven werken aan het verbeteren van detectie-algoritmen om deepfakes te identificeren en te verwijderen. Overheden over de hele wereld introduceren nieuwe wetten en regelgeving om het misbruik van deepfakes te beperken. Ondertussen werken cybersecuritybedrijven zoals Kaspersky aan het verbeteren van hun beveiligingssystemen om klanten te beschermen tegen deepfake-gebaseerde aanvallen.

Echter, zoals bij elke vorm van technologie, is het uiteindelijk aan ons, de gebruikers, om verantwoordelijk en ethisch gebruik van deepfakes te waarborgen. Dit betekent dat we kritisch moeten blijven over de informatie die we online consumeren, en dat we de nodige stappen moeten nemen om onze digitale voetafdruk te beveiligen.

De dreiging van deepfakes is reëel en groeiend, maar dat betekent niet dat we machteloos staan. Door bewust te zijn van de risico's en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, kunnen we hopelijk de negatieve impact van deepfakes beperken en tegelijkertijd de voordelen ervan benutten.

Indrukwekkende technologie met potentieel gevaar

Deepfake-technologie, hoewel potentieel gevaarlijk, is een onmiskenbaar indrukwekkend staaltje technologische innovatie. Zoals met veel technologieën, heeft het de kracht om zowel goed als kwaad te doen. Het is aan ons allemaal om ervoor te zorgen dat het op een verantwoorde en ethische manier wordt gebruikt.

In de tussentijd zullen we waakzaam blijven. De opkomst van deepfakes op het darkweb is een herinnering aan de voortdurende en veranderende dreiging van cybercriminaliteit. Het is een oproep tot actie voor zowel technologiebedrijven als gebruikers om proactief te zijn in de strijd tegen deze nieuwe vorm van cyberaanval.

Tot slot is het essentieel dat we ons blijven aanpassen en leren. Technologie evolueert in een razend tempo, en onze benadering van cybersecurity moet dat ook doen. Alleen door voorbereid te zijn, kunnen we hopen de dreiging van deepfakes en andere vormen van cybercriminaliteit het hoofd te bieden.

Bron: anoniem, kaspersky.com

Meer info over darkweb 

Meer darkweb nieuws