Van visfileerder tot darkweb-dealer: Het verhaal van een illegale medicijnhandelaar uit Spakenburg

Gepubliceerd op 29 juli 2023 om 11:46

De foto's zijn gecreëerd met AI; de afgebeelde personen bestaan niet echt.

Click here and choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑

Een visfileerder uit Spakenburg, een pittoresk vissersdorp in de provincie Utrecht, is het onderwerp van een groot strafrechtelijk onderzoek. Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigt de man van grootschalige illegale handel in zware medicijnen en verdovende middelen. Deze zaak, die de rustige gemeenschap van Spakenburg heeft geschokt, heeft de aandacht getrokken van zowel nationale als internationale autoriteiten.

Volgens het OM heeft de man, die in de lokale gemeenschap bekend stond om zijn werk als visfileerder, miljoenen euro's verdiend met zijn illegale activiteiten. Deze winst werd vervolgens geïnvesteerd in bitcoins, een digitale valuta die vaak wordt gebruikt door criminelen vanwege de anonimiteit die het biedt. Het OM eist een gevangenisstraf van vier jaar tegen de man en wil dat de rechtbank al het drugsgeld en luxe goederen die met dit geld zijn gekocht, in beslag neemt.

Internationale onderzoeken

De zaak tegen de Spakenburgse visfileerder is niet beperkt tot Nederland. Als de man wordt veroordeeld, is de kans groot dat het daar niet bij blijft. Er zijn ook strafrechtelijke onderzoeken gestart naar zijn criminele activiteiten in de Verenigde Staten en Duitsland. Dit toont de internationale reikwijdte van zijn vermeende illegale handel. De 32-jarige verdachte, H.H., beweert dat hij "niet handelde, maar alleen een beetje rommelde" met zware pijnstillers, slaapmiddelen en tranquillizers. Deze uitspraak lijkt echter in tegenspraak met de omvang van de beschuldigingen tegen hem.

Bewijsmateriaal stapelt zich op

De zaak tegen H. begon vier jaar geleden toen de politie aanwijzingen kreeg dat hij betrokken was bij verboden internationale medicijnhandel. Deze aanwijzingen kwamen onder meer na een anonieme tip. Twee jaar geleden stapelden de bewijzen zich echter op, wat leidde tot een intensivering van het onderzoek. Een inwoner van Soest overleed aan een overdosis van de zware pijnstiller fentanyl, een middel dat tachtig keer sterker is dan morfine. Het OM vermoedt dat H. dit middel aan de man had verkocht, wat de ernst van de beschuldigingen tegen hem onderstreept.

Betrokkenheid bij handel via het darkweb

In 2021 kwamen de drugsagenten van de Amerikaanse DEA met concrete informatie over de betrokkenheid van H. bij de handel in zware verslavende medicijnen via het zogenoemde darkweb. Een handelaar met de naam 'Medical King' werd aan IP-adressen gelinkt die bij H. in gebruik waren. Dit was een belangrijke doorbraak in het onderzoek, aangezien het darkweb vaak wordt gebruikt voor illegale activiteiten vanwege de anonimiteit die het biedt.

Aanhoudingen en inbeslagnames

In de zomer van 2021 werd de Spakenburgse verdachte in Duitsland kort vastgehouden, nadat hij daar was aangehouden met een hoeveelheid zware medicijnen. Dit was een belangrijke ontwikkeling in de zaak, aangezien het de eerste keer was dat H. buiten Nederland werd aangehouden in verband met zijn vermeende illegale activiteiten. In oktober werd hij bij toeval door de politie betrapt bij de overdracht van een boodschappentas vol pillen op een parkeerplaats langs de A30 tussen Lunteren en Ede.

Luxe levensstijl

Ondanks zijn beweringen van onschuld, leidde H. een luxe levensstijl die moeilijk te verklaren was met zijn inkomen als visfileerder. Volgens de officier van justitie had de Spakenburger naast een bescheiden inkomen als visfileerder geen andere aantoonbare legale inkomsten. In 2017 was hij naar eigen zeggen bankroet gegaan, maar ondertussen was zijn vermogen wel blijven groeien. Hij kon er een luxe leven op nahouden met dure auto's en vakanties.

Verdediging van de verdachte

Tijdens de rechtszaak gaf de verdachte toe dat hij wat "rommelde" met de handel in medicijnen. Hij beweerde voornamelijk als koerier te hebben gewerkt voor grotere spelers in de drugshandel, van wie hij de namen niet wilde noemen. Daarnaast beweerde hij een klein eigen handeltje te hebben opgezet. Het account Medical King dat op het darkweb actief was, zou niet alleen door hem zijn gebruikt.

Uitspraak

De rechtbank neemt in verband met de omvang van het strafdossier en de vakantieperiode wat langer de tijd om tot een vonnis te komen. De uitspraak staat gepland op 30 augustus. Deze zaak heeft de gemeenschap van Spakenburg geschokt en zal ongetwijfeld gevolgen hebben voor de manier waarop de gemeenschap naar de visindustrie kijkt, een sector die tot nu toe als respectabel werd beschouwd.

Bron: politie, om, rtvutrecht.nl

Meer info over het darkweb of alle begrippen en vormen van A tot Z
Heeft u vragen omtrent cybercrime, digitale criminaliteit, fraude, oplichting, darkweb of cybersecurity? Onze 'AI-chatbot-assistent-cybercrime' staat voor u klaar. Voor vragen aangaande strafrecht of strafvordering kunt u bij onze 'AI-chatbot-assistent-criminal-law' terecht. Klik hier om van onze AI-chatbots gebruik te maken.

Meer darkweb nieuws