Zeven jaar celstraf voor drugshandel via darkweb

Gepubliceerd op 16 juli 2019 om 17:00
Zeven jaar celstraf voor drugshandel via darkweb

De rechtbank in Rotterdam heeft vandaag vier verdachten veroordeeld tot gevangenisstraffen van veertien maanden tot zeven jaar voor grootschalige handel in drugs via het darkweb. De hoogste straf was voor de ‘eigenaar’ van het internetbedrijf die ook ruim één miljoen euro aan criminele winst moet terugbetalen. De andere drie verdachten deden uitvoerende werkzaamheden in het bedrijf. 

Nieuw format vonnis

Een van vier vonnissen is op een nieuwe manier opgebouwd. Er wordt direct een samenvatting van de zaak gegeven en de lezer kan aan de hand van een leeswijzer snel naar het hoofdstuk gaan waar de interesse naar uitgaat. Deze nieuwe vorm is gekozen door de drie rechters en de griffier in deze zaak. De Rechtspraak is voortdurend bezig om vonnissen toegankelijker en beter leesbaar te maken. Dit vonnis is daar een voorbeeld van.

Geoliede bedrijfsvoering

De overeenkomsten in de bedrijfsvoering tussen legale internetgiganten en de (dark)webwinkel in hard- en softdrugs dringen zich op. Ook bij het ‘internetbedrijf’ van de hoofdverdachte met meerdere ‘medewerkers’ (de medeverdachten) was het iedere dag raak met online bestellingen, inpakken, verzending, levering, planning en voorraadbeheer. Het assortiment was groot. Bijna iedere populaire drug en zelfs grondstoffen voor drugs waren met één klik te bestellen en met de post zo bij je in huis. 
De omzet van het bedrijf liep in de miljoenen euro’s. Naar schatting is in een periode van drie jaar ruim vijfhonderd kilo drugs verstuurd naar afnemers in meer dan veertig verschillende landen. De verdachten bekommerden zich niet om de gezondsheidsrisico’s voor de jeugd van de wereld en hadden er lak aan dat zij de criminaliteit rondom de handel en productie van drugs in stand hielden.

Straffen

De rechtbank heeft er mee rekening gehouden dat Nederland in de wereld vaak wordt gezien als drugs transit/traffic land met alle negatieve diplomatieke en economische gevolgen van dien. Het bedrijf van de hoofdverdachte bevestigt die aan Nederland toegeschreven reputatie bijna naadloos. 
De handel in drugs via het darkweb is een betrekkelijk nieuw fenomeen. Voor wat betreft (de hoogte van de) straf heeft de rechtbank aansluiting gezocht bij oriëntatiepunten voor de in- en uitvoer van drugs en het dealen van drugs. De grote, langdurige en internationale schaal waarop de handel plaatsvond, is daarbij in strafverzwarende zin meegewogen. De persoonlijke omstandigheden van de verdachten en hun bekennende proceshouding hebben in strafmatigende zin een (beperkte) rol gespeeld.

Bron: rechtspraak.nl