Illegale dierenhandelaren steeds actiever op Telegram

Gepubliceerd op 16 januari 2021 om 08:00

De mobiele applicatie Telegram is op weg om TOR te verdringen als ¨the- place-to-be¨ voor illegale handelaren. In vele journalistieke artikelen is te zien geweest dat wapenhandelaren, drugskartels en illegale prostitutie aan de orde van de dag is binnen de bekende Telegram groepen. 

Echter is er een nieuw fenomeen opgedoken, namelijk illegale handel in raskatten. Tussen de drugs, cracking en hacking advertenties is in toenemende mate te lezen dat illegale katten handelaren zich ook op Telegram wagen. Dit met mogelijk vreselijke gevolgen voor de dieren en toekomstige baasjes tot gevolg.

Handel is geld

Dat criminelen alles doen om geld te verdienen weten we allemaal, maar nu men de overstap maakt naar levende dieren wekt dat ernstige zorgen. In de afgelopen periode hebben we op Telegram gezien dat men dure raskatten per opbod aanbiedt.

Men hoopt dan dat mensen deze beestjes aanschaffen, echter is het voor de kopers op Telegram duidelijk te zien dat veel van deze katten handelaren ook actief zijn in de drugs groepen op Telegram. Via de onderstaande screenshots krijgt u een idee van hoe dat er ongeveer uitziet. Laat u niet misleiden door de onschuldig ogende teksten, want deze handelaren kijken niet naar dierenwelzijn en de gevolgen na aankoop. U kunt ervan op aan dat de aangeboden beestjes op Telegram geen veterinaire controle hebben ondergaan.

Koop uw huisdier via normale kanalen

Het is van belang dat u goed checkt waar u, uw toekomstige gezelschapsdier aanschaft. Het NVWA waarschuwt hier ook voor op hun website.

Koop advies van het NVWA

Het is dus niet voldoende dat handelaar meldt dat de hond gechipt is en papieren meegeeft om het dier te registreren. In dat geval is namelijk niet vastgelegd bij welke eigenaar het dier geboren is of wanneer en door wie het dier is geïmporteerd. Dit betekent dat deze informatie later ook niet achterhaald kan worden, en daardoor blijft de fokker of importeur buiten beeld als er later problemen zijn met het dier. Is het dier niet gechipt en geregistreerd? Dan is degene waarvan je het dier koopt in overtreding en kan er sprake zijn van illegale handel. We raden u dan ook af in dat geval het dier te kopen. Aankoop van zo’n dier brengt namelijk risico's met zich mee.

  • Ook voor de aanschaf van een dier geldt: een aanbieding die te mooi is om waar te zijn, is dat meestal ook.

Melden van illegale handel

Denk dus goed na voordat u via Telegram een huisdier denkt aan te schaffen. Volg de tips van de NVWA en bespaar u en het dier veel ellende.

Melden van illegale handel kan via de volgende kanalen:

Bron: minlnv.nl, nvwa.nl | Schrijver SPB

Meer nieuwsberichten of info over ‘darkweb en darkchat’?

Van A tot Z (vormen van cybercrime en vaak gebruikte begrippen) in begrijpelijke taal.

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier of anoniem.