"Joker gaat met een welverdiend pensioen. Joker's Stash gaat sluiten"

Gepubliceerd op 23 januari 2021 om 08:00

Joker's Stash, de grootste darkweb marktplaats die berucht is vanwege de verkoop van gecompromitteerde betaalkaart gegevens, heeft plannen aangekondigd om zijn activiteiten op 15 februari 2021 te beëindigen.

Russisch ondergronds forum

In een bericht op een Russisch ondergronds forum zei de exploitant van de site - die de naam "JokerStash" draagt ​​- "het is tijd voor ons om voor altijd te vertrekken" en dat "we nooit meer zullen openen", volgens dubbele rapporten van cyberbeveiligingsbedrijven 'Gemini Advisory' en 'Intel471'.

"Joker gaat met een welverdiend pensioen. Joker's Stash gaat sluiten", aldus de post. "Toen we jaren geleden openden, kende niemand ons. Tegenwoordig zijn we een van de grootste marktplaatsen voor kaarten / dumpplaatsen."

De exacte reden voor de sluiting is nog onduidelijk.

Joker's Stash, sinds zijn ontstaan ​​in 2014, is door de jaren heen uitgegroeid tot een van de grootste spelers in de ondergrondse betaalkaart economie, met meer dan $ 1 miljard aan inkomsten.

Proxyservers in beslag genomen

Het nieuws van de aanstaande sluiting komt weken nadat het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI) en Interpol naar verluidt proxyservers in beslag hebben genomen. Deze werden gebruikt met Blockchain-gebaseerde domeinen die tot de site behoorden. Hierdoor werden de activiteiten vorige maand kortstondig verstoord.

Naast de toenemende problemen was een "ernstige afname" van het aantal gestolen gegevens dat op de site werd geplaatst wat leidde tot klachten van klanten over de slechte kwaliteit van de betaalkaart gegevens.

Covid-19

Eind oktober weden de routine-activiteiten van de site gestaakt. De beheerder van de site beweerde COVID-19 te hebben opgelopen en meer dan een week in het ziekenhuis hebben doorgebracht.

Bitcoin piek

Gemini Advisory wees op de recente piek van Bitcoin als een andere reden die mogelijk heeft geleid tot de ondergang van de website.

Bitcoin bereikte vorige week een recordhoogte van $ 40.000, waardoor de totale waarde van de cryptocurrency-markt voor de eerste keer ooit boven de $ 1 biljoen uitkwam.

Voorstander Bitcoin

"JokerStash was een vroege voorstander van Bitcoin en beweerde alle opbrengsten in deze cryptocurrency te behouden", aldus de onderzoekers. "Deze cybercrimineel behoorde waarschijnlijk al tot de rijkste cybercriminelen, en de piek kan hun fortuin hebben vermenigvuldigd, waardoor ze genoeg geld hebben verdiend om met pensioen te gaan."

De sluiting van Joker's Stash is echter niet het einde van de weg, aangezien van verkopers wordt verwacht dat ze overstappen naar andere darkweb marktplaatsen om reclame te maken voor hun diensten.

Wijze woorden beheerder

De beheerder van de site had een paar afscheidsadviezen voor cybercriminelen.

"We willen ook wensen dat alle jonge en volwassen cyber gangsters zichzelf niet verliezen in het nastreven van gemakkelijk geld", concludeerde de post. "Bedenk dat zelfs al het geld in de wereld je nooit gelukkig zal maken en dat alle meest waardevolle dingen in dit leven gratis zijn."

Joker
PDF – 457,2 KB 410 downloads

Bron: geminiadvisory.io, thehackernews.com

Meer nieuwsberichten of info over ‘darkweb’?

Van A tot Z (vormen van cybercrime en vaak gebruikte begrippen) in begrijpelijke taal.

 

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier of anoniem.