Darkweb handelaar op heterdaad betrapt

Gepubliceerd op 19 juni 2021 om 07:00

De Duitse douane heeft een 73-jarige Nederlander aangehouden die ruim 150 drugszendingen zou hebben verstuurd met een totale waarde van 532.000 euro. De meeste pakketjes waren bestemd voor klanten in Duitsland. Tegen hen is ook een onderzoek geopend.

Aanhouding bij postkantoor

De zeventigplusser werd gearresteerd tijdens het afleveren van drugspakketjes bij een postkantoor in Kleef, vlak over de grens bij Nijmegen. De arrestatie vond 1 juni al plaats maar de douane maakte het nieuws omwille van het onderzoek pas zaterdag bekend. ,,Dat drugsgroepen proberen om zo onopvallend mogelijke koeriers te rekruteren, is hier maar weer eens bevestigd”, zegt een woordvoerster van het douaneonderzoeksbureau in Essen in de Rheinische Post.

Inbeslagname ruim 150 zendingen

De zaak kwam begin mei aan het rollen. Douanebeambten namen op basis van ‘aanwijzingen’ de eerste vijftien zendingen in beslag in een postkantoor in Kleef. Verder onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) leidde tot de inbeslagname van ruim 150 zendingen. Daarbij ging het om pakketjes en brieven die in verschillende postkantoren waren afgegeven en allemaal drugs bevatten. De meeste waren bestemd voor mensen in Duitsland. Tegen hen is ook een onderzoek geopend wegens overtreding van de Duitse narcoticawet. Dat onderzoek leidde tot huiszoekingen, inbeslagname van drugs en arrestaties in heel Duitsland en in andere Europese landen.

In beslag genomen zendingen met cocaïne bij het douaneonderzoeksbureau in Essen. © Bundespolizei

Ruim half miljoen

In totaal is voor ruim een ​​half miljoen euro aan drugs in beslag genomen. Het gaat om onder meer 30 kilogram amfetaminen, 6000 xtc-pillen, ruim één kilo crystal meth, 330 gram cocaïne, 80 gram heroïne, zo'n 70 gram 4MMC (mefedron of ‘miauw miauw') en tien kilo aan substraat met voedingsstoffen. Deze voedingsbodem was vermoedelijk bestemd voor het kweken van paddo's.

De 73-jarige Nederlander zit na een beslissing van de rechtbank in Kleef in voorarrest. Dat kan in Duitsland maximaal zes maanden duren.

Bestelling via Darkweb

Het douaneonderzoeksbureau in Essen stelt vast dat steeds meer drugs per post worden verzonden. De kopers bestellen de verdovende middelen op het darkweb en gaan er ten onrechte van uit dat ze anoniem blijven. Alleen al in het gebied van dit Duitse douaneonderzoeksbureau zijn het afgelopen jaar een paar duizend opsporingsonderzoeken uitgevoerd. Een aantal daarvan heeft geleid tot veroordeling van de drugskopers tot meerdere jaren gevangenisstraf, aldus de Rheinische Post.

Bron: presseportal.de, bundespolizei.de, gelderlander.nl

Meer info over darkweb

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Darkweb gerelateerde berichten

Tien opmerkelijke gebeurtenissen op het darkweb in 2021

De Duitse politie is erin geslaagd om de grootste illegale marktplaats op het darkweb genaamd 'DarkMarket' te sluiten. Het forum telde bijna een half miljoen leden en meer dan 2.400 kopers. In totaal zou er meer dan 140 miljoen euro aan cryptocurrency zijn verhandeld op het platform.

Lees meer »

Nederlandse drugs export via het darkweb

Het darkweb, het versleutelde gedeelte van het internet, staat vooral bekend als toegangspoort voor online drugshandel. Sinds de komst van Silk Road in 2011, een soort webwinkel voor onder andere drugs, hebben tientallen vergelijkbare marktplaatsen de revue gepasseerd. De belofte was telkens weer hetzelfde: de mogelijkheid tot anonieme handel in illegale goederen en diensten zoals drugs, illegale medicijnen en computervirussen. Die vlieger gaat alleen niet altijd op, want politie en justitie weten toch vaak in te grijpen. Maar er is nog een wereld te winnen, want er zijn ook een aantal blinde vlekken.

Lees meer »

Vijf jaar en negen maanden gevangenisstraf voor eigenaar 'cyberbunker'

De Nederlandse eigenaar van de Cyberbunker, een van ‘s werelds grootste ‘kogelvrije hostingbedrijven’ voor illegale websites, is in Duitsland tot vijf jaar en negen maanden gevangenisstraf veroordeeld. Herman-Johan Xentt exploiteerde een datacenter voor het darkweb en wordt indirect verantwoordelijk gesteld voor de strafbare feiten van zijn criminele klanten.

Lees meer »