De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit

DeSnake: "Professionele, anonieme en veilige marktplaats"

Gepubliceerd op 21 augustus 2021 om 07:00

AlphaBay is terug van weggeweest. Een van de bedenkers en oprichters heeft besloten om de marktplaats opnieuw een kans te geven. Ditmaal heeft hij duidelijke spelregels opgesteld voor kopers en verkopers. Zo mogen er geen drugs of geweren verkocht worden, of criminele activiteiten tegen betaling aangeboden worden.

AlphaBay was jaren geleden een van de grootste illegale markten op het darkweb, het afgesloten deel van het internet van het doorsnee publiek. De digitale markt werd in 2014 opgericht door twee beheerders. In juli 2017 arresteerde de politie van Thailand één van de oprichters. Dat betekende het einde voor de marktplaats.

In de hoogtijdagen telde AlphaBay meer dan 200.000 kopers en 40.000 verkopers. De leveranciers boden de meest uiteenlopende, veelal illegale producten aan. Deze varieerden van wapens en drugs tot valse identiteitsbewijzen en moordaanslagen op bestelling. Volgens schattingen werd er in de drie jaar dat AlphaBay actief was voor meer dan één miljard dollar aan cryptocurrency verhandeld.

Toen het doek viel voor AlphaBay in 2017, dacht iedereen dat het einde oefening was. Niets is minder waar. Slechts één van de twee beheerders is opgepakt, de tweede administrator loopt nog altijd op vrije voeten. Wie deze persoon is weet niemand: het enige dat we weten is dat hij door het leven gaat onder de noemer DeSnake.

DeSnake

Begin augustus verkondigde DeSnake op een forum op het darkweb dat AlphaBay weer online is. In het bericht stelde hij zichzelf voor als de ‘security administrator and co-founder of AlphaBay’. Tevens publiceerde hij zijn (inmiddels verlopen) publieke PGP-sleutel. Wie daar behoefte aan had kon hiermee zijn identiteit verifiëren. Verschillende darkweb gebruikers bevestigden zijn identiteit, onder meer door vragen te stellen die alleen insiders van AlphaBay konden weten.

Tom Robinson van Elliptic ontdekte het bericht van DeSnake en verspreidde het nieuws via Twitter en zijn LinkedIn-account. Dat werd op zijn beurt opgepikt door de redactie van BleepingComputer en securitybedrijf Flashpoint.

Waarom DeSnake uitgerekend nu AlphaBay opnieuw lanceert op het darkweb, is een raadsel. Hij laat echter geen misverstand bestaan over zijn ambities. Hij wil dat AlphaBay een ‘professionele, anonieme en veilige marktplaats’ wordt met een decentraal systeem. Dat houdt in dat iedereen zich kan aanmelden om een eigen digitale verkoopstek op te zetten. Kopers kunnen dan van de ene marktplaats naar de andere gaan met één en dezelfde account.

DeSnake zegt dat de nieuwe AlphaBay gebruikmaakt van de “nieuwste en gecontroleerde code, kogelvrije servers en beveiliging tegen onderbrekingen die veroorzaakt worden door hardware die faalt, invallen door de politie of inbeslagnames”. Tevens heeft hij een systeem gelanceerd dat AlphaGuard heet. Kopers en verkopers kunnen hier hun online wallets beheren via I2P/Tor. Er is ook een soort van digitale geschillencommissie waar kopers en verkopers terecht kunnen als ze een geschil hebben: de Automatic Dispute Solver.

AlphaBay met spelregels

Om ervoor te zorgen dat AlphaBay niet opnieuw roemloos ten onder gaat, heeft DeSnake een aantal spelregels opgesteld. Om te beginnen is het niet toegestaan om via het platform anderen te verwonderen. Oftewel, je mag geen diensten aanbieden als huurmoordenaar. Er mag niet gesproken worden over geweren, ook niet als ze voor zelfverdediging worden gebruikt. Verder is het verboden om porno en andere erotica, drugs of coronavaccins te koop aan te bieden.

Verder probeert DeSnake zijn podium zoveel mogelijk vrij te houden van politieke inmenging. Dat betekent geen kritisch woord over landen als Rusland, Belarus en Armenië. Tot slot wil hij niet dat hackers en cybercriminelen het platform gebruiken om ransomware, andere malware of criminele diensten aan te bieden (Cybercrime-as-a-Service). Doxing of dreigen met doxing is ook nadrukkelijk verboden. Met deze regels wil DeSnake ongewenste aandacht van de politie en andere autoriteiten vermijden.

Dit klinkt allemaal mooi en aardig, maar hoelang houdt dit stand? Op screenshots is te zien dat er nu al hash en cocaïne worden aangeboden. Ook zien we diverse categorieën die niet veel goeds voorspellen, zoals fraude, hacking en namaakproducten. Het lijkt erop dat een vos wel zijn haren verliest, maar niet zijn streken.

BleepingComputer suggereert dat DeSnake mogelijk AlphaBay opnieuw de lucht ingooit omdat handhavingsinstanties hem daartoe dwingen. Mogelijk probeert de politie op deze manier verdachten op te pakken die illegale producten verkopen.

Bron: linkedin.com, bleepingcomputer.com, flashpoint-intel.com, vpngids.nl

AlphaBay gerelateerde artikelen 》

Wat is Darkweb 》

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Darkweb gerelateerde berichten


«   »