Handhavingsinstanties uit diverse landen hebben bij een internationale actie tegen illegale handel op het darkweb 150 verdachten gearresteerd, waaronder vier Nederlanders. Verder namen de politiediensten ruim 26,7 miljoen euro in cash en cryptovaluta’s in beslag, net als 234 kilo drugs en 45 vuurwapens. Dat alles gebeurde onder de noemer operatie 'Dark HunTOR'.
High value targets
De verdachten verhandelden volgens Europol via het darkweb, het afgesloten deel van het internet voor het doorsnee publiek, tienduizenden goederen in Europa en de Verenigde Staten. Dan moet je denken aan illegale producten en diensten als synthetische drugs, vuurwapens, auteursrechtelijk beschermd materiaal, kinderpornografie, telefoons met afgeschermde chatapplicatie zoals EncroChat en moordaanslagen. De meeste arrestanten zijn zogeheten high value targets: verkopers waar opsporingsdiensten al geruime tijd naar op zoek zijn, omdat ze heel wat op hun kerfstok hebben.
De meeste arrestaties werden verricht in de VS, 65 om precies te zijn. 47 verdachten werden opgepakt in Duitsland, 24 in het Verenigd Koninkrijk, 4 in Nederland, 3 in Frankrijk, 2 in Zwitserland en 1 in Bulgarije. Mogelijk loopt dit aantal de komende dagen of weken verder op, omdat er nog aanvullend onderzoek wordt verricht naar diverse accounts op het darkweb.
De wereldwijde operatie waarbij de verdachten zijn gearresteerd, staat intern bekend als operatie Dark HunTOR. Rolf van Wegberg, cybercrimeonderzoeker aan de TU Delft, vertelt tegenover Pointer dat deze operatie een trendbreuk vormt. “Waar eerder dit soort operaties zich richtten op het oppakken van beheerders van dit soort marktplaatsen en het in beslagnemen van de infrastructuur, zien we dat politiediensten zich nu hebben gericht op het arresteren van de topverkopers.”
Gevolg offline halen DarkMarket
De operatie vloeide voort uit het offline halen van DarkMarket, de grootste illegale marktplaats op het darkweb sinds Silk Road. Het platform telde bijna een half miljoen gebruikers en meer dan 2.400 verkopers. Hier werden onder meer gestolen creditcardgegevens, anonieme simkaarten, ransomware en andere malware verkocht. Naar schatting is er in totaal voor ruim 140 miljoen euro verhandeld via DarkMarket.
In januari van dit jaar arresteerde de Duitse politie een 34-jarige man uit Australië en haalde ze tientallen servers met belangrijke data uit de lucht. Opsporingsdiensten vermoeden dat de Australiër de eigenaar is van DarkMarket en als spin het web fungeerde. Bij het onderzoek naar DarkMarket stuitten politiediensten op nieuwe informatie en verdachten. Daardoor kon operatie Dark HunTOR van start gaan.
Dutch Magic & Sankhara
Marjolein Ruitenbeek, communicatieadviseur bij de politie, bevestigt dat de Nederlandse politie vier verdachten heeft gearresteerd. “Op basis van de informatie van Europol hebben we de twee grootste Nederlandse verkoopaccounts op DarkMarket onderzocht die toen actief waren. Van het account met de naam Dutch Magic hebben we twee mensen opgepakt, net zoals bij het account met de naam Sankhara. Weer nieuwe informatie van Europol biedt mogelijkheden voor vervolgonderzoek.”
Aanhoudingen Sankhara eind vorig jaar in Tilburg
Op donderdag 26 november 2020 in de middag is een samengesteld team van de politie en gemeente een woning aan het Ketelhavenplein binnen gegaan. Bij de gemeente waren signalen binnengekomen over bewegingen in en bij de woning terwijl er niemand ingeschreven stond, een zogenaamde spookwoning. Op het moment dat agenten vooraf aan de controle polshoogte namen bij het pand liepen er twee mannen bij de woning die daar thuis bleken te horen. Binnen bleek al snel dat er drugs lagen opgeslagen. De twee mannen, beiden uit Tilburg van 23 jaar, zijn hierop aangehouden. Onder leiding van een onderzoeksrechter is de woning doorzocht. Agenten troffen een forse hoeveelheid van 44 kg harddrugs aan en 11 kg versnijdingsmiddelen. De harddrugs bestonden uit meer dan 30 kg amfetamine, duizenden XTC pillen, bijna een kilo Crystal Meth en nog eens honderden andere pillen, LSD, heroïne en cocaïne.
Europol
Jean-Philippe Lecouffe, Deputy Executive Director of Operations bij Europol, vertelt tegenover Pointer dat criminelen niet langer veilig zijn op het darkweb. “De politie heeft de middelen om internetcriminelen te ontmaskeren en verantwoordelijk te houden voor hun daden, zelfs op het darkweb. Het darkweb is tegenwoordig geen veilige plek meer voor criminelen om zich op te verstoppen”, aldus Lecouffe.
Onderzoeker TU Delft
Rolf van Wegberg, een cybercrimeonderzoeker van TU Delft, zegt in het radioprogramma Spraakmakers dat de politie voor deze operatie anders te werk is gegaan dan normaal. Eerder werden volgens Van Wegberg vooral de marktplaatsen uit de lucht gehaald en hadden de politiediensten soms mazzel als ze ook de beheerders wisten te vinden. Er werden dan vaak slechts drie à vier mensen opgepakt, beweert Van Wegberg. ''De verkopers gaan dan gewoon weer vrolijk verder op een andere marktplaats.'' Ditmaal werd de focus gelegd op het arresteren van de topverkopers. Dat zou effectiever moeten werken om de verkoop van illegale goederen op het darkweb te verminderen, zegt de cybercrimeonderzoeker.
Onderstaande autoriteiten namen deel aan deze actie
- Australië: Australian Federal Police (AFP)
- Bulgarije: Главна дирекция Борба с организираната престъпност (Algemeen Directoraat voor de Bestrijding van Georganiseerde Misdaad)
- Frankrijk: Police National - OCLCTIC (Nationale Politie)
- Duitsland: Bundeskriminalamt (Federale Recherchedienst), Zentrale Kriminalinspektion Oldenburg (Centrale Rechercheafdeling van Oldenburg), Landeskriminalämter (Recherchediensten van de deelstaten), Duitse Onderzoeksdouane (Zollfahndungsämter);
- Italië: Openbaar Ministerie Brescia, Guardia di Finanza (Financiële Recherche)
- Nederland: Nationale Politie
- Zwitserland: Kantonspolizei Zürich (Kantonpolitie Zürich)
- Verenigd Koninkrijk: National Crime Agency (NCA)
- Verenigde Staten: Department of Justice (DOJ), Federal Bureau of Investigation (FBI), Drug Enforcement Administration (DEA), US Postal Inspection Service (USPIS) en Internal Revenue Service (IRS)
Operatie Dark HunTOR is uitgevoerd in het kader van het Europees multidisciplinair platform tegen criminaliteitsdreiging (EMPACT).
Zondag 19-12 was de uitzending op Radio 1 over het onderzoek ‘Dark HunTor’ op het darkweb. Je kunt het hier (linkjes) terug luisteren.
De 8 minuten link is het stukje waar de politie landelijke eenheid TCEC iets over het onderzoek vertelt.
Het onderzoek Dark HunTor betreft een internationale actie tegen illegale handel op het darkweb 150 verdachten gearresteerd, waaronder vier Nederlanders. Verder namen de politiediensten ruim 26,7 miljoen euro in cash en cryptovaluta’s in beslag, net als 234 kilo drugs en 45 vuurwapens. Dat alles gebeurde onder de noemer operatie 'Dark HunTOR'.
Bron: anoniem, europa.eu, pointer.kro-ncrv.nl, vpngids.nl
Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.
Darkweb gerelateerde berichten
De gevaren van medische datalekken: Het ransomware incident bij MediCheck en de risico’s voor patiënten
Reading in 🇬🇧 or another language
Data op het darkweb: het onzichtbare zichtbaar maken
Reading in 🇬🇧 or another language
De illusie van anonimiteit: Hoe timinganalyses criminelen op Tor ontmaskeren
Reading in 🇬🇧 or another language
Operatie Happy Feet: Het onzichtbare kwaad van het darkweb blootgelegd
Reading in 🇬🇧 or another language
FBI maakt einde aan grote darkweb-marktplaats WWH-Club
Reading in 🇬🇧 or another language
Telegram: Van privacy tot misbruik - Het dilemma tussen vrijheid en opsporing
Reading in 🇬🇧 or another language