"We zoeken voortdurend nieuwe manieren om onrust bij beheerders van illegale marktplaatsen, verkopers en kopers te creëren"

Gepubliceerd op 30 oktober 2021 om 07:00

Tijdens een gecoördineerde internationale operatie hebben politiediensten uit negen verschillende landen in totaal 150 personen gearresteerd die verdacht worden van betrokkenheid bij het kopen of verkopen van illegale goederen via het darkweb.

Bij deze actie zijn ruim € 26,7 miljoen aan contant geld en virtuele valuta, 234 kg drugs en 45 wapens in beslag genomen. De inbeslaggenomen drugs bestonden uit onder andere 152 kg amfetamine, 27 kg opioïden en meer dan 25.000 xtc-pillen.

Operatie Dark HunTOR

De operatie werd 'Dark HunTOR' genoemd en bestond uit een reeks afzonderlijke maar elkaar aanvullende acties in Australië, Bulgarije, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, waarbij Europol en Eurojust een coördinerende rol speelden.

Operatie Dark HunTOR vloeide voort uit het offline halen van DarkMarket op 12 januari van dit jaar. DarkMarket was op dat moment de grootste illegale darkweb-marktplaats ter wereld. Bij die operatie hebben de Duitse autoriteiten de vermeende beheerder van de marktplaats gearresteerd en de criminele infrastructuur in beslag genomen. Hierdoor kregen rechercheurs wereldwijd de beschikking over een grote hoeveelheid bewijsstukken. Het Europese Cybercrime Centrum van Europol (EC3) is sindsdien bezig geweest met het samenstellen van inlichtingenpakketten om de identiteit van de belangrijkste verdachten te achterhalen.

Naar aanleiding hiervan zijn 150 kopers en verkopers die betrokken waren bij de verkoop van tienduizenden illegale goederen gearresteerd in Europa en de VS. Al deze verdachten worden door Europol beschouwd als 'High-Value Targets'.

De arrestaties vonden plaats in de Verenigde Staten (65), Duitsland (47), het Verenigd Koninkrijk (24), Italië (4), Nederland (4), Frankrijk (3), Zwitserland (3) en Bulgarije (1). Er loopt nog een aantal onderzoeken gericht op het opsporen van de personen achter nog meer dark web-accounts.

Twee staken er met kop en schouders boven uit

“Aan de hand van de informatie van Europol kwamen 26 vendoren (verkopers) in beeld die bestellingen verzonden vanuit Nederland. Deze vendoren handelden in totaal 213 bestellingen af met een waarde van ruim 250.000 euro, aldus Nan van de Coevering, teamleider van het Team Cyber Enabled Crime (TCEC van de Dienst Landelijke Recherche van de Landelijke Eenheid).” Vervolgens hebben we gekeken wat de grootste vendoren waren en een top zes gemaakt. Twee staken er met kop en schouders boven uit, namelijk 'DutchMagic' en 'Sankhara'. Op die twee zijn we een strafrechtelijk onderzoek gestart en dat leidde tot de vier arrestaties. Deze personen zijn verantwoordelijk voor 89 van de ruim 200 Nederlandse bestellingen. Hiermee hebben we dus de grootste verkopers te pakken.”

Anoniem en ongrijpbaar?

“We zoeken voortdurend nieuwe manieren om onrust bij beheerders van illegale marktplaatsen, verkopers en kopers te creëren. Zo publiceerden we ook dit keer een lijst op het darkweb, met daarop alle nicknames op een rij van veroordeelde verkopers die gestopt zijn met hun illegale praktijken”, vervolgt Van de Coevring. “Verkopers die op de lijst staan weten hierdoor dat ze in beeld zijn of komen bij politie en justitie. Kopers weten dat ze de verkopers op de lijst niet kunnen vertrouwen. Zo hopen we Nederland steeds minder aantrekkelijk te maken voor illegale handel. Verkopers, kopers en ook beheerders van illegale marktplaatsen mogen zich dan misschien anoniem en ongrijpbaar wanen. Ze zijn het zeker niet.”

DeepSea en Berlusconi

In het kader van deze operatie hebben de Italiaanse autoriteiten ook de darkweb-marktplaatsen DeepSea en Berlusconi gesloten, waarop meer dan 100.000 advertenties voor illegale producten te vinden waren. Er zijn drie beheerders gearresteerd en meerdere apparaten in beslag genomen. Edvardas Šileris, hoofd van het Europese Cybercrime Centrum van Europol, over Operatie Dark HunTOR: “Het doel van operaties zoals deze is het afgeven van een waarschuwing aan criminelen die zaken doen via het darkweb. Politiediensten hebben de middelen en wereldwijde samenwerkingsverbanden om deze criminelen te ontmaskeren en ze te vervolgen voor hun illegale activiteiten, zelfs als ze die op het darkweb verrichten.”

Anoniem en illegale goederen kopen op het darkweb?

Denk hier dan nog maar eens goed over na, want het darkweb is lang niet zo anoniem meer als criminelen zouden willen. Politiediensten zijn inmiddels bekend met werken op het dark web en kunnen een breed scala aan technieken inzetten om de kopers en verkopers van illegale goederen op te sporen.

Er zijn risico’s verbonden aan het kopen van producten via het darkweb:

  • Kopers krijgen soms iets anders dan ze verwacht hadden. Zo hebben opioïden versneden met fentanyl geleid tot meerdere dodelijke overdosissen.
  • Er is een reëel risico op vervolging. Het darkweb gebruiken voor criminele activiteiten is strafbaar en kan in meerdere landen leiden tot gevangenisstraf.

Onderstaande autoriteiten namen deel aan deze actie:

  • Australië: Australian Federal Police (AFP)
  • Bulgarije: Главна дирекция Борба с организираната престъпност (Algemeen Directoraat voor de Bestrijding van Georganiseerde Misdaad)
  • Frankrijk: Police National - OCLCTIC (Nationale Politie)
  • Duitsland: Bundeskriminalamt (Federale Recherchedienst), Zentrale Kriminalinspektion Oldenburg (Centrale Rechercheafdeling van Oldenburg), Landeskriminalämter (Recherchediensten van de deelstaten), Duitse Onderzoeksdouane (Zollfahndungsämter);
  • Italië: Openbaar Ministerie Brescia, Guardia di Finanza (Financiële Recherche)
  • Nederland: Nationale Politie
  • Zwitserland: Kantonspolizei Zürich (Kantonpolitie Zürich)
  • Verenigd Koninkrijk: National Crime Agency (NCA)
  • Verenigde Staten: Department of Justice (DOJ), Federal Bureau of Investigation (FBI), Drug Enforcement Administration (DEA), US Postal Inspection Service (USPIS) en Internal Revenue Service (IRS)

Operatie Dark HunTOR is uitgevoerd in het kader van het Europees multidisciplinair platform tegen criminaliteitsdreiging (EMPACT).

Bron: eurojust.europa.eu, europol.europa.eu, politie.nl

Gerelateerde artikelen

 

Meer info over het darkweb 》

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Darkweb gerelateerde berichten

DeSnake: "Professionele, anonieme en veilige marktplaats"

AlphaBay is terug van weggeweest. Een van de bedenkers en oprichters heeft besloten om de marktplaats opnieuw een kans te geven. Ditmaal heeft hij duidelijke spelregels opgesteld voor kopers en verkopers. Zo mogen er geen drugs of geweren verkocht worden, of criminele activiteiten tegen betaling aangeboden worden.

Lees meer »

Het darkweb behoort tot de openbare bronnen die ambtenaren mogen gebruiken

Het darkweb behoort tot de openbare bronnen die ambtenaren mogen gebruiken om de gegevens van bijstandsontvangers te controleren, maar onder een schuilnaam in contact treden met de burgers is niet toegestaan. Het zijn enkele saillante details uit de Handreiking Internetonderzoek die ambtenaren houvast geeft bij het online verzamelen van informatie in het kader van de Participatiewet.

Lees meer »

Waar komt toch al die informatie van datalekken terecht?

Dat er regelmatig datalekken zijn is voor niemand meer nieuw, maar wist je dat de grootste veroorzaker van datalekken in Nederland de overheid is. Alleen de overheid van Denemarken doet het nog slechter. Maar waar komt al deze gelekte informatie terecht? De onderzoekers van VPNdienst onderzochten het.

Lees meer »

Is de The Onion Router gebruiken strafbaar?

Tor (The Onion Router) is een effectieve manier om anoniem het internet op te gaan en zelfs toegang tot het darkweb te krijgen. Om een kort antwoord te geven op de vraag waar velen over tobben: het gebruik van de Tor-browser op zich is volkomen legaal. Dit geldt zowel binnen Nederland als in de meeste andere landen. Wél is het altijd verstandig eerst te checken of dit echt het geval is voor het land waar je je in bevindt.

Lees meer »