Half jaar cel voor mislukte wapendeal na tip Australische politie

Gepubliceerd op 19 februari 2022 om 07:00

De rechtbank heeft een 45-jarige man uit Delfzijl die een vuurwapen wilde kopen veroordeeld tot een half jaar celstraf (helft voorwaardelijk). De deal mislukte: hij werd bij een hotel in Zwolle gearresteerd.

De uitspraak is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Darkweb

De man kwam na een tip van de Australische politie in beeld toen hij illegaal een wapen wilde kopen. Het was de Australische politie opgevallen dat de man op het darkweb – het ondergrondse deel van het internet – naar wapens zocht. Dat bleek uit mailverkeer van de man, die de Sloveense nationaliteit heeft.

Beretta 92FS

Nadat de Nederlandse politie hierover werd ingelicht, deed een undercoveragent zich voor als verkoper van een wapen. Voor 1500,- euro kon de Delfzijlster een Beretta 92FS krijgen. Dat leidde tot een afspraak in juli 2020 tussen de undercoveragent en de Delfzijlster.

1500,- euro cash

Op een parkeerplaats bij een hotel in Zwolle bleek dat hij geen zaken had gedaan met een wapenleverancier maar met een undercoveragent. Vlak voor de wapendeal werd hij gearresteerd. Bij zijn arrestatie werd 1500,- euro aan contant geld en zijn telefoon in beslag genomen. Daarin stonden 300 afbeeldingen opgeslagen van verschillende soorten vuurwapens.

Uitgangspunt bij het voorhanden hebben van een pistool is een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van vier tot acht maanden. De rechtbank hield er in dit geval rekening mee dat het niet om een voltooid delict ging maar dat het enkel bij een poging bleef. De 1500,- euro aan contanten die hij op zak had krijgt de man niet terug.

‘Het ongecontroleerde bezit van een vuurwapen roept gevaar op voor de veiligheid van anderen in het leven’, stelt de rechtbank. Zij acht daarom een lichtere straf voor de man niet passend.

Het blijft de vraag wat de man met het wapen van plan was, omdat hij daarover geen openheid van zaken gaf.

In Slovenië is de man actief in de schietsport. Hij heeft daarvoor in dat land een vergunning.

Bron: adpdrenthe.nl, 112groningen.nl

Meer info over darkweb 

 

Inschrijven voor wekelijkse nieuwsbrief

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.

Meer nieuws over darkweb