Half jaar cel voor mislukte wapendeal na tip Australische politie

Gepubliceerd op 19 februari 2022 om 07:00

De rechtbank heeft een 45-jarige man uit Delfzijl die een vuurwapen wilde kopen veroordeeld tot een half jaar celstraf (helft voorwaardelijk). De deal mislukte: hij werd bij een hotel in Zwolle gearresteerd.

De uitspraak is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Darkweb

De man kwam na een tip van de Australische politie in beeld toen hij illegaal een wapen wilde kopen. Het was de Australische politie opgevallen dat de man op het darkweb – het ondergrondse deel van het internet – naar wapens zocht. Dat bleek uit mailverkeer van de man, die de Sloveense nationaliteit heeft.

Beretta 92FS

Nadat de Nederlandse politie hierover werd ingelicht, deed een undercoveragent zich voor als verkoper van een wapen. Voor 1500,- euro kon de Delfzijlster een Beretta 92FS krijgen. Dat leidde tot een afspraak in juli 2020 tussen de undercoveragent en de Delfzijlster.

1500,- euro cash

Op een parkeerplaats bij een hotel in Zwolle bleek dat hij geen zaken had gedaan met een wapenleverancier maar met een undercoveragent. Vlak voor de wapendeal werd hij gearresteerd. Bij zijn arrestatie werd 1500,- euro aan contant geld en zijn telefoon in beslag genomen. Daarin stonden 300 afbeeldingen opgeslagen van verschillende soorten vuurwapens.

Uitgangspunt bij het voorhanden hebben van een pistool is een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van vier tot acht maanden. De rechtbank hield er in dit geval rekening mee dat het niet om een voltooid delict ging maar dat het enkel bij een poging bleef. De 1500,- euro aan contanten die hij op zak had krijgt de man niet terug.

‘Het ongecontroleerde bezit van een vuurwapen roept gevaar op voor de veiligheid van anderen in het leven’, stelt de rechtbank. Zij acht daarom een lichtere straf voor de man niet passend.

Het blijft de vraag wat de man met het wapen van plan was, omdat hij daarover geen openheid van zaken gaf.

In Slovenië is de man actief in de schietsport. Hij heeft daarvoor in dat land een vergunning.

Bron: adpdrenthe.nl, 112groningen.nl

Meer info over darkweb 

 

Inschrijven voor wekelijkse nieuwsbrief

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.

Meer nieuws over darkweb

Van het Darkweb tot Snapchat Dealers: dit was het decennium van internetdrugs

De verkoop van medicijnen, zoals de mensen die ze consumeren, is voorbestemd om te evolueren. In dit decennium hebben transacties zich verplaatst van achterbankjes en straathoeken naar DM's en de online zwarte markt. Volgens de Global Drug Survey van 2019 is het aantal gebruikers dat drugs op het darkweb heeft gekocht sinds 2014 verdubbeld tot bijna 28,6 procent. Ondertussen onthulde het 'DM For Details'-rapport uit 2019 over de handel in sociale media door Volteface, een Britse organisatie voor schadebeperking, dat 24 procent van de jongeren drugs op sociale media had gezien. Rekening houdend met de relatieve nieuwheid van de technologie - het is pas in de afgelopen tien jaar dat we mobiel internet en platforms zoals Instagram en Spotify hadden - dit is een snelle vooruitgang.

Lees meer »

KIK: Politiemedewerker checks, wapenhandel en andere duistere zaken

In de vorige twee artikelen over het platform wat KIK biedt aan de onderwereld, hebben we laten zien dat bepaalde trends van het Darkweb(lees hier TOR netwerk) over lijken te waaien naar KIK Messenger. Deze bewering is zoals eerder aangegeven gebaseerd op de vele verwijzingen die op het TOR netwerk gemaakt werden en worden naar KIK Messenger

Lees meer »

KIK het alternatief voor het Tor netwerk?

Doordat het TOR netwerk al enkele jaren zwaar op de korrel worden genomen door de verschillende opsporingsdiensten zijn criminelen, in hun eeuwige spel met de handhavingsdiensten, gedwongen om alternatieven te zoeken om hun anonimiteit redelijkerwijs te waarborgen op het Internet. Concreet gezegd maken criminelen gebruik van een bedrijfscontinuïteit strategie op het Darkweb, dat vergelijkbaar is met de modulaire bedrijfskolom van een multinational. Dit is gesimplificeerd, want het organisatiemodel heet met een lastige term: decentralized autonomous organization (- lees: decentrale autonome organisatie )

Lees meer »

Darkweb Monitor als een service

De Nederlandse Organisatie voor Toegepast Wetenschappelijk Onderzoek (TNO) en het in Nederland en Singapore gevestigde bedrijf CyberDevOps (CDO) zijn overeengekomen om Dark Web Monitor als een service te licentiëren. TNO en CDO delen een ambitie om cyberspace en ons digitale leven veiliger en veiliger te maken. Volgens de voorwaarden van de licentieovereenkomst zal CDO de Dark Web Monitor-service leveren aan een exclusief aanbod van wetshandhavingsinstanties, beveiligingsorganisaties en bedrijven.

Lees meer »

Is dé absolute vorst van online criminaliteit van de troon gestoten?

Afgelopen 27 september heeft de Nederlandse politie in samenwerking met de Duitse politie een datacenter in een oude NAVO-bunker in het zuiden van Duitsland opgerold. Daarbij zijn 4 Nederlanders opgepakt. In deze datacenter werden meerdere illegale websites op het darkweb beheerst. Op deze websites werden illegale producten als drugs en wapens verkocht. 

Lees meer »