Video’s daarvan worden gedeeld op het darkweb

Gepubliceerd op 3 juli 2021 om 07:00

Tijdens de coronapandemie zijn vermoedelijk honderden kinderen seksueel uitgebuit. Eén op de zeven slachtoffers geven aan dat hun eigen ouders daarbij betrokken waren. 

Dat blijkt uit gegevens van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) over 2020, die donderdag worden gepresenteerd. In 2020 gaven 250 veelal minderjarige kinderen aan zelf slachtoffer van uitbuiting te zijn. Uit nader onderzoek naar die slachtoffers blijkt dat in 2020 veel vaker ouders betrokken waren bij de uitbuiting of het misbruik dan het jaar ervoor.

Een op de zeven

In 2020 was 14,5 procent van de plegers één of beide ouders. In 2019 stokte de teller nog op 6,8 procent. “Nu gaat het bij een op de zeven om de ouders zelf, dat is wel heel heftig,” concludeert CKM-woordvoerder Shamir Ceuleers. “We bevelen staatssecretaris Ankie Broekers-Knol aan om hiernaar te kijken.”

De forse stijging is mogelijk te verklaren doordat veel mensen vanwege de coronapandemie vaker thuis waren. De Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, Herman Bolhuis, herkent het beeld van de toename. “Kinderen die thuis in een nare situatie zitten, konden tijdens de lockdown niet weg naar bijvoorbeeld de voetbalclub of school,” meent Bolhuis. Ook volgens het CKM komt het mogelijk ‘doordat beschermende factoren zijn weggevallen, denk aan school, zorgverleners zoals huisartsen en de politie’.

Opvallend is dat de dader bijna even vaak de vader als de moeder van het slachtoffer is. Ook komt het een aantal keer voor dat naast één ouder een nieuwe partner betrokken is bij de uitbuiting van het slachtoffer. Als er ouders betrokken zijn, gaat het vaak om langdurige uitbuiting, veelal langer dan twee jaar.

De slachtoffers meldden zich via een online chatplatform, waar slachtoffers anoniem hun verhaal kunnen delen als er sprake is van bijvoorbeeld seksuele uitbuiting of misbruik. Twee derde van slachtoffers gaf aan dat zij op die manier voor het eerst contact zochten over hun uitbuitingssituatie. De meerderheid is minderjarig, een op de vijf 15 jaar of jonger. De jongste was 9 jaar oud.

Meldingen 'het topje van de ijsberg'

Volgens landelijk coördinator van het Centrum Seksueel Geweld Iva Bicanic zijn deze meldingen ‘het topje van de ijsberg’. Uit de schatting van de Nationaal Rapporteur blijkt dat er jaarlijks 6250 (vermoedelijke) slachtoffers van mensenhandel in Nederland zijn. Ongeveer 3000 van hen zijn slachtoffer van binnenlandse seksuele uitbuiting, waaronder ruim 1300 Nederlandse minderjarige meisjes. Bicanic: “De chat is superbelangrijk. Uiteindelijk kan zo’n chatcontact toch het opstapje zijn naar in het echt hulp vragen en de anonimiteit opheffen.”

Als het misbruik net heeft plaatsgevonden, is het volgens de landelijk coördinator belangrijk dat er zo snel mogelijk, maar zeker binnen zeven dagen, contact wordt opgenomen met telefoonnummer 0800-0188 van het Centrum Seksueel Geweld. “Daarin werkt de politie samen met bijvoorbeeld artsen en verpleegkundigen om de kansen die er zijn te benutten. Zij doen sporenonderzoek, maar kunnen ook medicijnen verstrekken tegen besmetting met hiv of een soa. Snel handelen is belangrijk.”

Europol herkent het beeld

De internationale politieorganisatie Europol herkent ‘het beeld dat er meer seksuele uitbuiting en misbruik van kinderen was tijdens de coronalockdown’, aldus Europol-woordvoerder Claire Georges. Onlangs vond er bij het in Den Haag gevestigde hoofdkantoor van Europol een onderzoeksessie plaats waaraan experts uit tientallen landen deelnamen. “Vrijdag presenteren wij de resultaten van deze Victim Identification Taskforce. De precieze resultaten heb ik nog niet, maar het staat al wel vast dat er zeer hoopvolle resultaten zijn geboekt.” Eerder werden er bij vergelijkbare acties tientallen arrestaties verricht en honderden kinderen gered van seksueel misbruik.

Europol concludeerde eerder ook al dat de coronapandemie ertoe leidde dat online seksueel misbruik en uitbuiting van kinderen fors is toegenomen. Het totaal aantal meldingen van het Amerikaanse National Center for Missing and Exploited Children aan Europol steeg tijdens de piek eind maart naar ruim een miljoen. Dat was een vertienvoudiging. In Nederland was het aantal meldingen van kinderporno destijds dubbel zo hoog als normaal.

De forse stijging is mogelijk te verklaren door het feit dat veel landen de grenzen hadden gesloten, waardoor kindersekstoeristen en andere pedoseksuelen gedwongen waren thuis te blijven. Volgens Europol is er tijdens de lockdown vooral meer webcammateriaal geüpload. Het gaat om minderjarige kinderen die gedwongen worden om voor de camera seksuele handelingen te verrichten en om kinderen die seksueel getint materiaal van zichzelf maken. Video’s daarvan worden gedeeld op het darkweb.

Europol Six Children Victim Of Sexual Abuse Removed From Harm As A Result Of Europols Victim Identification Taskforce 2021 07 02
PDF – 65,4 KB 465 downloads

Bron: europol.europa.eu, gelderlander.nl, parool.nl, | Marcia Nieuwenhuis 

Meer info over darkweb

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Darkweb gerelateerde berichten