'Safe-Inet' is uitgeschakeld

Gepubliceerd op 24 december 2020 om 08:00
'Safe-Inet' is uitgeschakeld

Het Virtual Private Network (VPN) 'Safe-Inet' is uitgeschakeld. Dit gebeurde in een gezamenlijke actie van verschillende opsporingsdiensten. Topcriminelen van over de hele wereld gebruikten dit netwerk. De actie vond plaats onder leiding van het Duitse Hoofdkwartier van de politie te Reutlingen, in samenwerking met Europol en opsporingsdiensten van over de hele wereld.

Safe-Inet-verbinding

De Safe-Inet-verbinding is uitgeschakeld en de infrastructuur in beslag genomen. De inbeslagname vond plaats in Duitsland, Nederland, Zwitserland, Frankrijk en de Verenigde Staten. De gezamenlijke actie werd uitgevoerd in het kader van het European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats (EMPACT).

Safe-Inet was al meer dan tien jaar actief. De grootste cybercriminelen gebruikten het. Onder hen bevonden zich de criminelen achter de Bitpaymer en Sodinokibi ransomware.

Deze VPN-dienst verkocht z’n diensten tegen hoge bedragen aan de criminele onderwereld. Met anonieme VPN-verbindingen van wel vijf lagen zette het zichzelf in de markt als een van de best beschikbare opties om onderschepping door de autoriteiten te vermijden.

Opsporingsdiensten

De opsporingsdiensten traceerden wereldwijd zo’n 250 bedrijven die met behulp van dit VPN door criminelen werden bespioneerd. De verschillende opsporingsdiensten waarschuwden vervolgens deze bedrijven voor een op handen zijnde ransomware-aanval op hun systemen. Hierdoor konden de bedrijven maatregelen nemen tegen zo’n aanval.

In een paar landen lopen nog onderzoeken om Safe-Inet gebruikers op te sporen en te vervolgen.

Internationale politiesamenwerking stond centraal in dit onderzoek. De belangrijkste infrastructuur is overal ter wereld vernietigd.

Het European Cybercrime Centre (EC3) van Europol heeft het onderzoek van het begin af aan ondersteund en alle betrokken landen samengebracht om een gezamenlijke strategie te ontwikkelen. Verder organiseerde EC3 de intensieve uitwisseling van informatie en het bewijsmateriaal dat nodig was om de laatste fase van de uitschakeling uit te voeren.

Internationale samenwerking

Udo Vogel, Hoofdcommissaris van het politiehoofdkwartier te Reutlingen: ‘De uitstekende internationale samenwerking met partners wereldwijd maakte dit onderzoek van onze cybercrime-specialisten zo succesvol. Het resultaat laat zien dat de opsporingsautoriteiten net zo’n goed netwerk hebben als de criminelen.’

Edvardas Šileris, hoofd van het European Cybercrime Centre van Europol,: ‘De uitstekende werkrelatie tussen de rechercheurs die wereldwijd aan deze zaak werkten, stond centraal in het ten val brengen van deze dienst. Al zijn de criminelen nog zo snel, ze ontkomen niet langer aan onze opsporingsdiensten en we blijven onvermoeibaar samenwerken met onze partners om ze te slim af te zijn'

Deze diensten werkten mee aan het onderzoek

  • Duitsland: Politiehoofdkwartier te Reutlingen (Polizeipräsidium Reutlingen)
  • Nederland: Nationale Politie
  • Zwitserland: de Federale Politie (Bundesamt für Polizei)
  • Verenigde Staten:  Federal Bureau of Investigation (FBI)
  • Frankrijk: de Judiciële Politie (Direction Centrale de la Police Judiciaire)
  • Europol: European Cybercrime Centre (EC3)
POL RT
PDF – 705,3 KB 378 downloads

Bron: presseportal.de, europa.eu, politie.nl

Meer nieuwsberichten of info over ‘Cybercrime algemeen’?

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier of anoniem.