De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit

Breda - Bankhelpdesk fraude

Wie herkent deze personen?

Breda Bankhelpdesk Fraude 976
Afbeelding – 104,6 KB 55 downloads

Zaaknummer: 2022191976

Datum delict: 15-07-2022

Plaats delict: Breda

Een bejaarde vrouw in Breda is slachtoffer geworden van bankpasfraude. De oplichters maken enkele duizenden euro's buit.

Een 81-jarige Bredase krijgt op vrijdag 15 juli 2022 een nepbankmedewerker aan de lijn. De oplichter maakt haar wijs dat iemand geprobeerd heeft geld van haar bankrekening te halen maar dat hij dat kon voorkomen. Hij laat haar een programma op haar computer installeren. Ook komt een collega van hem de bankpas en reader bij haar ophalen. Dezelfde dag nog wordt met deze pas in een winkel afgerekend en bij een automaat geld opgenomen.  Het gaat bij elkaar om enkele duizenden euro’s. De pinner staat op beeld.

Bankhelpdesk fraude?

De telefoon gaat over en het nummer of de naam van je bank staat in de display, je krijgt een keurige Nederlandstalig sprekende man of vrouw aan de lijn.  In het telefoongesprek vertelt de medewerker u over een dringend probleem dat opgelost moet worden. U wordt gevraagd snel maatregelen te nemen. De medewerker deelt persoonlijke details zoals uw adres, rekeningnummer of geboortedatum om zo te bewijzen dat u niet met een oplichter te maken heeft. Er komt een bankmedewerker aan uw deur knipt de pinpas doormidden en doet deze in een enveloppe van de bank.

En toch achteraf blijkt een onbekende geld van je rekening gepind te hebben. Hoe is dit nu toch mogelijk, alles klopte!

U bent slachtoffer geworden van 'bankhelpdesk fraude'

Meer info over Bankhelpdesk fraude 》

Informatie

Heeft u informatie? Twijfel dan niet, maar bel gratis de Opsporingstiplijn van de politie 0800-6070

Of gebruik het Politie Tip formulier om uw tip bij de politie te melden. (https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/meldpunten/tipformulier.html)

Via WhatsApp is ook mogelijk op het nummer 06-17214856.

Als u uw naam liever niet wilt zeggen, meld uw informatie dan anoniem. Bel gratis 0800-7000 of gebruik het online formulier van Meld Misdaad Anoniem. (https://www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/)

Wilt u een afspraak maken met de politie en in vertrouwen informatie delen? Bel dan het Team Nationale Inlichtingen via 079-345 8999.

Of bel het algemene nummer van de politie 0900-8844

Bron: politie.nl

Meer gezochte personen


«   »