De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit

Tilburg / 's-Hertogenbosch - Bankhelpdesk fraude

Wie herkent deze personen?

Tilburg / 's-Hertogenbosch - Bankhelpdesk fraude
Tilburg S Hertogenbosch Bankhelpdesk Fraude
Afbeelding – 129,9 KB 56 downloads

Click here or click 'CHOOSE YOUR LANGUAGE' and then choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑

Zaaknummer: 2022115369

Datum delict: 06-05-2022

Plaats delict: Tilburg / 's-Hertogenbosch

Spoofing en bankhelpdesk fraude zijn serieuze misdrijven die aanzienlijke schade kunnen toebrengen aan zowel individuen als financiële instellingen. Het is dan ook zeer verontrustend dat deze twee mannen gezocht worden in verband met dergelijke misdaden.

De zaak in Tilburg is slechts een van de vele voorbeelden van hoe deze criminelen te werk gaan. Ze bellen argeloze slachtoffers op en doen zich voor als medewerkers van hun bank, waarbij ze beweren dat er een probleem is met hun rekening. Ze weten het vertrouwen van het slachtoffer te winnen en spelen in op hun angst en bezorgdheid. Vervolgens vragen ze om persoonlijke gegevens en sturen ze een 'medewerker' langs om de bankpassen op te halen.

Helaas zijn er nog steeds mensen die in deze truc trappen en het slachtoffer worden van deze frauduleuze activiteiten. Het is daarom van cruciaal belang dat mensen zich bewust zijn van deze vormen van oplichting en weten hoe ze zichzelf kunnen beschermen. Financiële instellingen doen ook hun best om hun klanten te beschermen tegen dit soort criminaliteit, maar het is een gedeelde verantwoordelijkheid om alert te blijven en verdachte activiteiten te melden.

Hopelijk zullen de autoriteiten snel deze twee mannen opsporen en arresteren, zodat ze kunnen worden berecht voor hun misdaden en verantwoordelijk worden gehouden voor hun daden. In de tussentijd is het belangrijk dat mensen zich bewust zijn van dit soort criminele activiteiten en weten hoe ze zichzelf kunnen beschermen tegen spoofing en bankhelpdesk fraude.

Bron: politie.nl

Bankhelpdesk fraude?

Wanneer de telefoon overgaat en het nummer of de naam van uw bank verschijnt op de display, en u een keurige Nederlandstalige man of vrouw aan de lijn krijgt, vertelt de medewerker u over een dringend probleem dat opgelost moet worden. U wordt gevraagd snel actie te ondernemen en de medewerker deelt persoonlijke informatie, zoals uw adres, rekeningnummer of geboortedatum, om te bewijzen dat u niet te maken hebt met een oplichter. Vervolgens komt er een bankmedewerker bij u langs die uw pinpas doorknipt en deze in een envelop van de bank doet.

Desondanks blijkt later dat er onbekend geld van uw rekening is afgeschreven. Hoe is dit mogelijk, alles leek zo correct?

U bent slachtoffer geworden van 'bankhelpdesk fraude'.

Meer info over Bankhelpdesk fraude 》

of alle begrippen en vormen van A tot Z 》

Verschillende manieren om informatie te delen met de politie

Als u over informatie beschikt en deze wilt delen met de politie, zijn er verschillende manieren om dat te doen. U kunt gratis bellen naar de Opsporingstiplijn op 0800-6070, of gebruik maken van het Politie Tip formulier op https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/meldpunten/tipformulier.html. Het is ook mogelijk om informatie door te geven via WhatsApp op 06-17214856.

Als u de voorkeur geeft aan anonimiteit, dan kunt u uw informatie doorgeven via Meld Misdaad Anoniem. U kunt gratis bellen naar 0800-7000 of het online formulier gebruiken op https://www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/.

Als u vertrouwelijke informatie wilt delen en een afspraak wilt maken met de politie, dan kunt u contact opnemen met het Team Nationale Inlichtingen op 079-345 8999. Het algemene nummer van de politie is 0900-8844.