Tip van de week: Hoe bescherm je jezelf tegen digitale criminaliteit

Gepubliceerd op 1 september 2023 om 16:01

De foto's zijn gecreëerd met AI; de afgebeelde personen bestaan niet echt.

EN: Click here and choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑

De meest gestelde vraag die we ontvangen op Cybercrimeinfo.nl is: "Hoe bescherm je jezelf tegen digitale criminaliteit?" In deze uitgebreide gids zullen we deze vraag grondig beantwoorden. We zullen ingaan op de verschillende soorten digitale criminaliteit, basisbeveiliging, online gedrag, gegevensbeheer en aanvullende voorzorgsmaatregelen.

Wat is Digitale Criminaliteit?

Digitale criminaliteit, ook wel cybercriminaliteit genoemd, omvat een breed scala aan illegale activiteiten die online worden uitgevoerd. Dit varieert van identiteitsdiefstal en online fraude tot cyberpesten en het verspreiden van malware.

 • Soorten Digitale Criminaliteit

Phishing

Dit is een poging om gevoelige informatie zoals gebruikersnamen, wachtwoorden en creditcardgegevens te verkrijgen door zich voor te doen als een betrouwbare entiteit. Meer info

Ransomware

Dit is een type malware dat de toegang tot systemen of gegevens blokkeert totdat er een losgeld is betaald. Meer info

Identiteitsdiefstal

Dit is het onrechtmatig verkrijgen en gebruiken van iemands persoonlijke gegevens, meestal voor financieel gewin. Meer info

Cyberpesten

Dit is het gebruik van digitale apparaten en platforms om anderen te intimideren, bedreigen of belasteren. Meer info

Bekijk hier alle vormen van digitale criminialiteit

Basisbeveiliging

 • Sterke Wachtwoorden

Een sterk wachtwoord is je eerste verdedigingslinie tegen cyberaanvallen. Een ideaal wachtwoord is een combinatie van letters, cijfers en speciale tekens van ten minste 12 tekens, bij voorkeur meer.

Tips voor sterke wachtwoorden:

- Gebruik een wachtwoordmanager of nog beter Mindyourpass om complexe wachtwoorden te genereren en op te slaan.

- Gebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts om het risico van een "domino-effect" te verminderen als een van je accounts wordt gehackt.

 • Tweefactorauthenticatie (2FA)

Tweefactorauthenticatie is een extra beveiligingslaag die vereist dat je niet alleen je wachtwoord invoert, maar ook een tweede factor, meestal een code die naar je mobiele telefoon wordt gestuurd.

Voordelen van 2FA:

- Extra beveiligingslaag: Zelfs als je wachtwoord wordt gecompromitteerd, is de tweede factor nodig om toegang te krijgen.

- Vermindert het risico van ongeautoriseerde toegang: De extra stap maakt het moeilijker voor aanvallers om toegang te krijgen tot je accounts.

 • Software Updates

Het regelmatig bijwerken van je software is cruciaal voor het behouden van een veilige digitale omgeving. Verouderde software kan kwetsbaarheden bevatten die kunnen worden uitgebuit door cybercriminelen.

Belang van software-updates:

- Dicht beveiligingslekken: Software-updates bevatten vaak patches voor bekende beveiligingsproblemen.

- Biedt nieuwe functies: Naast beveiligingsupdates kunnen software-updates ook nieuwe of verbeterde functies bieden.

 • Firewall

Een firewall is een netwerkbeveiligingssysteem dat inkomend en uitgaand netwerkverkeer controleert op basis van een organisatie's vooraf bepaalde beveiligingsregels.

Functies van een firewall:

- Blokkeert ongeautoriseerde toegang.

- Laat geautoriseerd en veilig verkeer door.

 • Antivirus Software

Antivirussoftware helpt bij het identificeren, voorkomen en verwijderen van kwaadaardige software. Het is een essentieel hulpmiddel voor iedereen die het internet gebruikt.

Hoe een antivirus te kiezen:

- Betrouwbaarheid: Kies een antivirusprogramma van een gerenommeerde leverancier.

- Up-to-date: Zorg ervoor dat de antivirussoftware regelmatig wordt bijgewerkt om nieuwe bedreigingen te kunnen detecteren.

Online Gedrag

 • Voorzichtig met Links en Bijlagen

Een veelgebruikte methode voor cyberaanvallen is het gebruik van phishing-e-mails. Deze e-mails bevatten vaak links naar valse websites of bijlagen met malware.

Hoe jezelf te beschermen:

- Controleer altijd de URL van de website waarnaar de link leidt.

- Open geen bijlagen van onbekende of onbetrouwbare bronnen.

 • Veilige Websites

Wanneer je online winkelt of persoonlijke informatie invoert, zorg er dan voor dat de website een SSL-certificaat heeft. Je kunt dit controleren door te kijken of de URL begint met "https://".

Waarom SSL belangrijk is:

- Het versleutelt de informatie die tussen je browser en de server wordt verzonden.

- Het helpt de integriteit van de informatie te behouden.

 • Openbare Wifi

Openbare wifi is handig, maar het kan ook risico's met zich meebrengen, zoals het risico van man-in-the-middle-aanvallen.

Veiligheidsmaatregelen:

- Gebruik een VPN om je internetverbinding te versleutelen.

- Voer geen gevoelige transacties uit, zoals online bankieren, terwijl je verbonden bent met een openbaar wifi-netwerk.

Gegevensbeheer

 • Back-ups

Het maken van back-ups van je belangrijke gegevens kan je redden van het verlies van belangrijke informatie door bijvoorbeeld een ransomware-aanval.

Beste praktijken:

- Maak regelmatig back-ups van je belangrijke bestanden.

- Bewaar back-ups op een veilige locatie, los van je computer.

 • Persoonlijke Informatie

Wees voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie online. Cybercriminelen kunnen deze informatie gebruiken om identiteitsdiefstal te plegen.

Tips:

- Deel geen persoonlijke informatie zoals je adres, telefoonnummer of financiële gegevens op openbare forums of sociale media.

- Controleer de privacy-instellingen van je sociale media-accounts om te bepalen wie je persoonlijke informatie kan zien.

Aanvullende Voorzorgsmaatregelen

 • Cyberverzekering

Hoewel het een controversieel onderwerp kan zijn, bieden sommige verzekeraars nu cyberverzekeringen aan die de financiële impact van een cyberaanval kunnen verminderen.

Overwegingen:

- Lees de polisvoorwaarden zorgvuldig door om te begrijpen wat wel en niet is gedekt.

- Overweeg de kosten en baten van het afsluiten van een cyberverzekering.

 • Onderwijs en Training

Kennis is macht, vooral als het gaat om cyberveiligheid. Regelmatige training en updates over de nieuwste cyberdreigingen kunnen je helpen om op de hoogte te blijven.

Hoe op de hoogte te blijven:

- Volg betrouwbare nieuwsbronnen die zich richten op cyberveiligheid.

- Overweeg het volgen van een cursus of workshop over het onderwerp.

Conclusie

Digitale veiligheid is een continu proces dat constante aandacht en aanpassing vereist. Door de best practices in deze gids te volgen, kun je jezelf en je digitale leven beter beschermen tegen de vele dreigingen die online bestaan. Uiteraard is dit slechts een selectie van wat je kunt doen. Echter, als we allemaal deze basisveiligheidsmaatregelen nemen, maken we het de cybercriminelen al een stuk moeilijker. Heb je nog meer vragen over digitale criminaliteit, of wil je meer weten over aanvallen, hacks, of het darkweb? Stel dan gerust je vraag aan onze chatbot. Deze is getraind met data van Cybercrimeinfo en beschikt over de kennis van onze experts. Hier kun je de chatbot bevragen.

Meer info over cybercrime of alle begrippen en vormen van A tot Z

Meer tip van de week artikel